Наш министър гръмна 10 пъдпъдъка


За старта на лова на прелетен дивеч чистят пушки и се стягат  всички, в това число и авджиите от сдруженията, които бяха закъснели с подаването на документи за регистрация пред Държавната агенция по горите.

Първи отстреляни пернати и верният помощник кучето. За старта на лова на прелетен дивеч чистят пушки и се стягат всички, в това число и авджиите от сдруженията, които бяха закъснели с подаването на документи за регистрация пред Държавната агенция по горите.

Вместо с чадър на плаж в Албена - с пушка на село  
130 хиляди държат официално пушка у дома си, 40 от тях изкачат този сезон 
20 хиляди българки-ловджийки точат зъби на дзверове и птици
Как вървят цените за отстрел
Яйцата на пъдпъдъка са по-добри от виаграта

София, 8 август Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри рано тази сутрин новия ловен сезон. Той отстреля над 10 пъдпъдъци в ловното стопанство “Балчик”, село Батово, до курорта “Албена”. Министърът пожела успешен ловен сезон на всичките около 130 хил. ловци в страната, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните. Д-р Мирослав Найденов и заместник-председателят на Комисията по земеделие и гори в парламента Емил Димитров са коментирали и промени в Закона за лова, които да отговорят на очакванията на ловците. Министър Найденов е припомнил, че със заповед на новия председател на Държавната агенция по горите Георги Костов са спрени процедурите за концесии на ловните стопанства, открити в края на мандата на предишното правителство. “Всички сключени договори за концесии в последния момент ще бъдат проверени”, е казал министърът на земеделието и храните. Д-р Мирослав Найденов е ловец отдавна и е член на ловната дружинка в село Челопек, Врачанско, се припомня в съобщението.Пъдпъдъкът (Coturnix coturnix) е най-дребната и е единствената прелетна птица в разред Кокошеви. Преди есенното затлъстяване теглото му е стотина грама. През септември, подготвяйки се за прелет, натрупва подкожна и вътрешна мазнина, прикоето теглото му нараства почти с 50%. Тази натрупана мазнина играе ролята на енергиен резервоар за дългия прелет през морета и планини, подобно на гърбицата при камилата и на курдюка (тлъстата опашка) при азиатските породи овце. В оперението на пъдпъдъка са събрани всички багри на лятото - от яркожълтото на пожънатите ниви до сиво-кафявото на спечената от слънцето земя. Обитава ливади, посеви и други. Откриват се по гръмкото пеене, откъдето носят и името си. Обикновено пъдпъдъците са смятани за ценен ловен обект. При излитането си свирва и ви сигнализrра, даже и да сте rъpбом към него. На пъдпъдък се стреля с дребни сачми - най-подходящи са номерата 10-13. Предпочитат се леки пушки с къси цеви и слаби шокове. Пъдпъдъците са деликатесен дивеч. Имат сочно и нежно месо, обилна мазнина и висок рандеман. Приготвени от майстор, те са радост за гастрономите. Начините за приготвяне са най-разнообразни: задушени, печени, в сини домати, на скара, пържени и др. Яйцата от пъдпъдък пък засилват потентността на мъжа и са уникални със съдържанието си на полезни съставки.

Пъдпъдъкът (Coturnix coturnix) е най-дребната и е единствената прелетна птица в разред Кокошеви. Преди есенното затлъстяване теглото му е стотина грама. През септември, подготвяйки се за прелет, натрупва подкожна и вътрешна мазнина, прикоето теглото му нараства почти с 50%. Тази натрупана мазнина играе ролята на енергиен резервоар за дългия прелет през морета и планини, подобно на гърбицата при камилата и на курдюка (тлъстата опашка) при азиатските породи овце. В оперението на пъдпъдъка са събрани всички багри на лятото - от яркожълтото на пожънатите ниви до сиво-кафявото на спечената от слънцето земя. Обитава ливади, посеви и други. Откриват се по гръмкото пеене, откъдето носят и името си. Обикновено пъдпъдъците са смятани за ценен ловен обект. При излитането си свирва и ви сигнализrра, даже и да сте rъpбом към него. На пъдпъдък се стреля с дребни сачми - най-подходящи са номерата 10-13. Предпочитат се леки пушки с къси цеви и слаби шокове. Пъдпъдъците са деликатесен дивеч. Имат сочно и нежно месо, обилна мазнина и висок рандеман. Приготвени от майстор, те са радост за гастрономите. Начините за приготвяне са най-разнообразни: задушени, печени, в сини домати, на скара, пържени и др. Яйцата от пъдпъдък пък засилват потентността на мъжа и са уникални със съдържанието си на полезни съставки.

Между 40 и 45 хиляди български авджии се очаква да се включат в тазгодишния ловен сезон, който днес официално се открива.
Да ловуват излизат всички български ловци, които плащат членския си внос, без изключение, казва за БТА председателят на Националното ловно-рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България /НЛРС - СЛРБ/ Иван Петков. За старта на лова на прелетен дивеч чистят пушки и се стягат всички, в това число и авджиите от сдруженията, които бяха закъснели с подаването на документи за регистрация пред Държавната агенция по горите. Председателят на ДАГ издаде заповед за откриване на сезона. Заради закъснения с подаването на документи за регистрация на няколко ловни сдружения пред Държавната агенция по горите около 15 хиляди от родните ловци без вина щяха да си останат в къщи. Проблемът събра на спешно заседание на 5 август Ловния съвет от Съюза на ловците и риболовците, които поискаха от ДАГ сезонът да започне навсякъде. Ловните дружинки ще извършат днес характерните ритуали за старта с пожелания за успех. Очаква се тази година, заради засилената популация на вреден дивеч и масовите нападения на селскостопанска продукция и домашни животни по места дружинките да организират лов на вреден дивеч, каза Иван Петков. По традиция ловният сезон започва с лов на птици. В списъка на т. нар. мигриращ дивеч са пъдпъдъци, гургулици, бекаси. Тазгодишният сезон започва и с актуализирани цени. Националното сдружение, което след приетите нормативни наредби, е получило държавнически функции очаква да събере около 4-5 милиона лева годишно за стопанисване на дивечовия ресурс от задължителните вноски на ловците. Първата вноска е годишна и е от 50 лева на човек, от които около 15 лева отиват в Държавната агенция по горите, а 35 лева остават в дружинката, за да поддържа развъждането на дивеч. Втората се плаща за всеки излет и е различна според дивеча, като най-скъп е едрият дивеч. Една дружинка за лов на диви свине може да бъде минимум 8, максимум 20 души. За лов на прелетен дивеч минималният брой на ловците е трима за ловен излет, а максималният - отново 20. Тези изисквания са свързани със сигурността на ловците, обясниха от СЛРБ. Над 130 хиляди души е общият брой на ловците в България, като около 40 - 50 хиляди от тях активно практикуват хобито си, уточни Иван Петков. Представителките на нежния пол с ловно оръжие са 20 хиляди. На последното си заседание Ловния съвет е обсъдил възможностите за промяна в Закона за лова и опазване на дивеча в България. Даден е срок до 10 - 15 дни да бъдат изготвени предложенията от различните структури в бранша. Иван Петков каза, че лично е препоръчал да бъде удължен срокът на договори, защото евентуална промяна в законодателството може да провали ловния сезон.

Яйцето от пъдпъдък действа като виагра


Яйцата на пъдпъдъка освен, че са елитен афридизиак, те са подходящи още за лечение на високо кръвно, сърдечни проблеми, анемии, лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет и язви. Подобряват обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв. Имат антиалергично действие и укрепват имунната система.

Яйцата на пъдпъдъка освен, че са елитен афридизиак, те са подходящи още за лечение на високо кръвно, сърдечни проблеми, анемии, лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет и язви. Подобряват обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв. Имат антиалергично действие и укрепват имунната система.

Яйцата от пъдпъдък засилват потентността, твърдят птицевъдите у нас. Българско изобретение бил коктейл "Младост". В него има 120 мл Кока Кола, 20 мл коняк или ром, парче лимон, 1 лъжичка захар и 2 пресни яйца от пъдпъдък. Сместа се долива с газирана вода. Ефектът от питието е поразяващ. Мъжете били без засечки. При това питието излиза под левче, докато виаграта е 30-50 пъти по-скъпа. Няма и опасност от предозиране, за разлика от синьото хапче. След 1-2 коктейла мъжката мощ достига невиждани мащаби и размери, казват опиталите питието. 100% била гаранцията, че жените няма да останат разочаровани. Причината за чудодейния ефект е в уникалните качества на пъдпъдъчите яйца. В тях има много фосфор, желязо, микроелементи и ензими. Те са богати на минерали и витамините А, В1 и В2. Съотношението между натрий и калий в яйцата пък ги прави подходящи за лечение на високо кръвно, сърдечни проблеми и анемии. Препоръчват се още при лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет и язви. Подобрявали обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв. Птичият продукт имал антиалергично действие и укрепвал имунната система. В Япония всеки ден се давало по 1 пъдпъдъче яйце на децата за подобряване на апетита и развитието им. Ето защо родните стопани са луднали да гледат пъдпъдъци. Манията достига размерите на епидемия. От 66 фермери, учредили на 28 юни 2000 г. Национално сдружение на отглеждащите пъдпъдъци, в него вече искат да членуват над 200 стопани. Причината за бума е възможността за прилични доходи, и то без да трябват много пари за начало на бизнеса. pudpuduk kletkaИнкубатор за 200 яйца струва около 200 лв., т.е по левче на бройка. За 100 носачки трябва да се купят около 200 пилета. Причината е, че женските в стадата от пъдпъдъци са 50%, но до 4-тата седмица трудно се разпознават от мъжките. За закупуване на едноседмичните пилета отива още по 1 лв. Още по лев на глава-птица сложете за клетките. И ще получите общата инвестиция за фермата. След 2 месеца фермерите ще имате собствени яйца от пъдпъдъците, които да се залагат в инкубатора.
Разликата в размерите на яйцата на пъдпъдък (quail), патица (duck), кокошка(chicken) и фазан (pheasant).

Разликата в размерите на яйцата на пъдпъдък (quail), патица (duck), кокошка(chicken) и фазан (pheasant).

Статистически пъдпъдъкът снася по 0,9 яйца всеки ден. Изкупуват се на ралични цени от различните клиенти. Инвестицията се откупува за около 2 месеца. Това обаче е при условие, че цялата продукция се реализира, което не е лесно. Затова от съюза на птицевъдите предупреждават стопаните да не се захващат с този бизнес без предварително сключен договор за продажба на яйцата. Защото птичият продукт издържа не повече от 15-20 дена в хладилник, без да се развали. Пазарът на пъдпъдъците и яйцата е в ресторантите по курортите и качествените хотели, където са изключително много търсени. Както и по малките закътани мотелчета и хотели, разбираемо защо, от тяхното потентно свойство. /Източник за яйцата: Николай Ангелов - зам. шеф на птицевъдите пред в-к У ДОМА/

1 comment for “Наш министър гръмна 10 пъдпъдъка

  1. Pingback: Anonymous