Вкарват бивш министър “зад решетките”?

МВР-министър Цветан Цветанов: “Работим активно още по един министър от предишното правителство. Текат проверки и за други злоупотреби.”

Затварят обменни бюра за неизрядни документи и висок оменен курс

jail

Варна, 8 август
	Имаме политическа воля да се справим с организираната престъпност и с корупцията по високите етажи на властта, вече има повдигнато обвинение срещу бившия шеф на агенцията по горите, а до няколко дни предполагам, че ще има повдигнато oбвинение и срещу някой министър. Това каза в събота във Варна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той допълни, че обществото очаква да има осъдени лица за злоупотреби по високите етажи на властта. По думите му текат проверки и за други злоупотреби.
    "В момента работим много активно по още един министър от предишното правителство", съобщи Цветанов, но отказа да посочи имена с думите "да не изпреварваме събитията".
	Много злоупотреби има в земеделското министерство и в момента там вървят проверки, отбеляза вицепремиерът. По думите му доста сериозни нарушения има и в Министерството на труда и социалната политика. "В друго министерство липсват обществени поръчки или не се пазва законът за тях", каза Цветанов и допълни, че се правят проверки и в други ведомства.
	Той каза още, че работна група подготвя доклад, който да изчисти профила и дублирането на функции в ДАНС и в МВР. Друга работна група се занимава с това в кои закони са необходими промени заради преминаването на "Гражданска защита" към МВР.
	Цветанов отбеляза, че в момента в МВР работят около 53 000 служители и не е нужно да се повдига въпросът за съкращения. По думите му е по-добре да се оптимизира дейността на министерството. Изискал съм действия за борба с контрабандата и с ДДС-измамите, за да запълним постъпленията в бюджета, посочи вицепремиерът.
	Цветан Цветанов каза още, че директорът на Областната дирекция на МВР във Варна комисар Димитър Димитров няма да бъде сменен. Според него той се справя със задълженията си, за което говорят арестът и осъдителната присъда на Веселин Данов.

   Националната агенция за приходите /НАП/, която вече работи съвместно с МВР, започва цялостна проверка на всички обменни бюра, регистрирани у нас. Всяко от тях, което има неплатени данъчни или осигурителни задължения, ще бъде заличено от регистъра и ще му бъде отнето правото да осъществява дейност по обмяна на валута, съобщават от ведомството.
    Бюро за обмяна на валута в Кърджали вече е останало без разрешение за извършване на дейност, след като се е установило, че има неплатени данъчни задължения.
    Разрешенията ще бъдат отнети и на тези обменни бюра, които са извършили нарушения на Валутния закон в последните две години, допълват от НАП. Започват и проверки в обменните бюра  дали се спазват правилата за търговия с валута. 
    Сред често срещаните нарушения са продажба на валута на курс, различаващ се с повече от 20 на сто от фиксинга на БНБ, и ползването на информационни табла с подвеждаща клиентите информация, посочват от приходната агенция. Освен да налагат глоби и имуществени санкции, инспекторите на НАП могат и да запечатват некоректните обменни бюра, се посочва в съобщението.

1 comment for “Вкарват бивш министър “зад решетките”?