Калифорниец ще управлява US-посолството в София


Временно управляващият посолството на САЩ в България Г-н Джон Ордуей говори Руски, Арменски, Чешки, Френски и Италиански езици. U.S. State Dep’t photo

Временно управляващият посолството на САЩ в България Г-н Джон Ордуей говори Руски, Арменски, Чешки, Френски и Италиански езици. U.S. State Dep’t photo

7 Август 2009г. Роденият в Калифорния Джон Ордуей (John Malcom Ordway) пристигна днес в България, за да заеме поста шарже д'афер (Chargé d’Affaires - управляващ посолството) в посолството на САЩ в София, съобщиха от дипломатическата мисия.
    На тази длъжност той ще остане временно до края на годината.
    По-рано през тази година Ордуей е работил като шарже д'афер
в посолството на САЩ във Виена. Заемал е поста посланик в
Армения от 2001 до 2004 г. и в Казахстан - от 2004 до 2008
година.
    Посолството на САЩ не разполага с информация кой ще бъде
приемникът на Нанси Макълдауни като посланик на САЩ в България.
Това съобщение предстои да бъде направено от офиса на Президента
 в Белия дом, информират от мисията.

Джон Ордуей е роден в Калифорния, където получава образованието си в държавни училища и в Станфордския университет. Преди да се дипломира със степен бакалавър през 1972 година, той учи в продължение на девет месеца във Флоренция, Италия. През 1975 г. Джон Ордуей завършва юридическия колеж „Хейстингс” към Калифорнийския университет. В продължение на година /1981-1982/ той посещава курс за напреднали по въпросите на Съветския съюз и Източна Европа в университета „Бъркли” в Калифорния. Владее руски, френски, италиански, чешки и арменски. Негова съпруга е Мериджо, с която имат две отраснали деца – Кристофър и Джулия.

Г-жа Сюзън Сатън говори български, немски и румънски. ФОТО: Американско посолство София

Г-жа Сюзън Сатън говори български, немски и румънски. ФОТО: Американско посолство София

Сюзън Сатън пое поста на заместник-посланик през юли 2009 г. Тя е дипломат от кариерата в Държавния департамент на САЩ.  Преди да пристигне в София, от 2000 до 2004 г. е била заместник-посланик във Виентян, Народна демократична република Лаос, а от 2005 до 2008 г. е работила като политически съветник в Банкок, Тайланд. Дипломатическата кариера на госпожа Сатън започва през 1985 г. в Лондон, след което тя заема постове в Румъния и Молдова. От 1989 до 1991 г. Сюзън Сaтън  е референт за България и Албания в Държавния департамент, а по-късно работи в Бюрото за разузнаване и проучване, и  в Бюрото за демокрация, човешки права и труд. Госпожа Сатън има степен бакалавър по германистика от  Бостънския университет и магистърска степен по немска литература от университета Тъфт. Тя говори български, немски и румънски. Омъжена е за Дейвид Маколи, преподавател по английски като втори език.