Отварят “Галерията” на ДС (Държавна Сигурност)

ПОДСЛУШВАТ ЖУРНАЛИСТИ – ХАРЧАТ МИЛИОНИ

Целта на разработката ГАЛЕРИЯ на службите била да видят с кого от политиците и тайните служби контактуват медиите




Във връзка с повишения обществен интерес информационното
дело "Галерия" ще бъде разсекретено, заяви
министър-председателят Бойко Борисов след днешната си среща с
номинирания от правителството за председател на ДАНС Цветлин
Йовчев. Съобщението е на правителствената информационна служба.
    Премиерът Борисов разпореди на Цветлин Йовчев след
официалното си встъпване в длъжност да предприеме необходимите
действия по разсекретяване на делото на основание на чл. 35, ал.
 4 от Закона за защита на класифицираната информация.

ИНФОРМАЦИОННО ДЕЛО „ГАЛЕРИЯ” – ХРОНОЛОГИЯ НА СКАНДАЛА /БНТ/

Скандалът около делото избухна, когато депутати от парламентарната комисия за вътрешна сигурност откриха уж случайно телефоните си в списъците с подслушвани лица. В крайна сметка ДАНС призна, че се била отклонила от поставените цели. През месец септември 2008 г. стана ясно, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е събирала информация за журналисти извън законовата рамка. На 4 октомври премиерът Станишев коментира, че е съвсем логично, когато от ДАНС има изтичане към поръчкови медии, тя да направи информационно проучване.
11.09.2008 (дата,месец,година) - На заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред председателят й Минчо Спасов съобщава, че МВР е похарчило 94 850 000 лв. за специални разузнавателни средства - главозамайваща цифра, официално съобщена от министъра на вътрешните работи Михаил Миков в писмо до Спасов от 29 август т.г.
17.09.2008 - На заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е изслушан вътрешният министър Михаил Миков и е взето решение ръководството на комисията /Минчо Спасов, Татяна Дончева, Касим Дал и Борислав Българинов/ да посети МВР и да направи съответните справки за използването на специалните разузнавателни средства и разходите за тях.
22.09.2008 - Журналистът Огнян Стефанов, главен редактор на електронния сайт "Фрогнюз", е жестоко пребит. Държавната агенция Национална сигурност /ДАНС/ поема разследването на случая.
25.09.2008 - ДАНС е изисквала РАЗПЕЧАТКИ за телефонните разговори на членове на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, обявява зам.-председателят на комисията ТАТЯНА ДОНЧЕВА, ден след посещението в МВР. Тя и Минчо Спасов са били обект на събиране на информация с кого говорят.
6.09.2008 - Уволнен е директорът на Дирекция “Вътрешна сигурност” към ДАНС Владимир Писанчев заради скандала с подслушване на депутати и журналисти.
28.09.2008 - Татяна Дончева заявява в предаването „На четири очи” на Нова телевизия, че поръчителят на подслушването на депутати е Владимир Писанчев, директор в ДАНС, който е посочил, че иска четири телефона поради оперативна необходимост. Работата по разследване на сайта „Опасните” е вършена от ГДБОП.
1.10.2008 - Депутатът от ДСБ Елиана Масева внася ново развитие в скандала, съобщавайки пред журналисти в парламента, че в резултат на проверката е станало ясно, че почти ВСИЧКИ МЕДИИ СА ПРОВЕРЯВАНИ ОТ ДАНС.
03.10.2008 - Нито един журналист или медия, членове на Съюза на издателите и на Съюза на националните електронни медии не са били подслушвани и следени от ДАНС, заявява на среща с журналисти и директори на медии председателят на агенцията Петко Сертов. Повод на срещата е обявената от депутата Елиана Масева информация, че журналисти се подслушват и има разработка под наименование "Галерията". Междувременно от стенограмата на четиричасовия разговор на депутати със служители на ДАНС при посещението им в агенцията на 30.09.2008 г. става ясно, че проверката на ДАНС срещу журналисти по информационното дело "Галерия" е стартирала заради изтичане на некласифицирана информация от агенцията.
08.10.2008 - На заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред са огласени резулататите от проверката, извършена в ДАНС от депутати от комисията на 30 септември т.г. Става ясно, че искането на разпечатки и записи чрез СРС-та на телефонни разговори по делото “Галерия” са били без посочена обосновка. Парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред предлага да се формира специализиран орган за парламентарен контрол на ДАНС. Над 10 журналисти са били подслушвани, съобщава след заседанието Елиана Масева, депутат от ДСБ.