Кошарка спаси дете при земетресението днес в България

Земетресението с магнитуд около пета степен по скалата на Рихтер е усетено в цяла Източна и Централна България, е официалното съобщение на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Регистрирано е точно в 10.49 ч.б.вр. и е с епицентър на около 440 километра в североизточна посока от София, на територията на страната.

Земетресението с магнитуд около пета степен по скалата на Рихтер е усетено в цяла Източна и Централна България, е официалното съобщение на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Регистрирано е точно в 10.49 ч.б.вр. и е с епицентър на около 440 километра в североизточна посока от София, на територията на страната.

Стените на плетена детска кошара спасили спящо дете по време на днешното земетресение в село Камен бряг. Това съобщи бабата на детето Величка Игнатова, цитирана от БТА. По време на земетресението бабата и дядото на детето били в съседната стая. Когато трусът престанал, те установили, че голям къс от мазилката на тавана се е откъртил, подпрян на стената на коша, а край детето има само малки парчета мазилка.

По това време майката на детето слизала за плажа край селотo по тясна пътека. Когато земята се разтресла, край нея започнали да падат камъни, а хората по брега побегнали към морето.

Oткъртени камъни има и в археологическия резерват Яйлата, съобщи фотографът Юри Чарийски. Според него по време на земетресението хора изкачвали скалите край с. Тюленово. Там също имало напукани и откъртени камъни, но никой не е пострадал. В селото най-много са пораженията по сградата на кметството, съобщи кметът Добринка Ялнъзова. Тя показа напуканите стени на сградата, част от пропадналия окачен таван в информационния център, изпопадали монитор на компютър и саксии с цветя. По нейните думи в селото има и напукани комини и каменни зидове.

ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА СЛЕД ДНЕШНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

Днешното земетресение е най-силното, регистрирано в България през тази година, каза директорът на Геофизичния институт при БАН Николай Милошев. През 2009 г. в страната не е имало друг трус от 5-та степен по скалата на Рихтер.

Разумно е да се очакват няколко труса след това, които да бъдат по-слаби, това е нормално като поведение на огнището, посочи Милошев. Той отбеляза, че е много трудно да се гадае дали задължително трябва да се случат последващите трусове и кога ще стане това.

Земетресението с магнитуд около пета степен по скалата на Рихтер е усетено в цяла Източна и Централна България, е официалното съобщение на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Регистрирано е точно в 10.49 ч.б.вр. и е с епицентър на около 440 километра в североизточна посока от София, на територията на страната.

В община Каварна най-силно е усетен земният трус, съобщи Галя Великова, старши експерт в “Гражданска защита” в кметската администрация. Най-силно трусът е бил почувстван в село Камен бряг. По думите на Великова, частично е паднал окачен таван в кметството на селото, има пропукани стени в сградата, от рафтовете на магазин са изпадали стоки.

В област Разград разтревожени хора излязоха извън сградите и оживено коментираха труса, няма щети и разрушения.

В област Велико Търново по данни на “Гражданска защита” земетресението е усетено по високите етажи на сградите, няма данни за пострадали и щети.a

Кметът на Шумен Красимир Костов сформира спешно експертна група, която обиколи всички опасни и самосрутващи се сгради в района и да прецени щетите от земетресението. До този момент не са постъпили данни за жертви и пострадали от земетресението. След земетресението, е евакуирана сградата на общинската администрация. След 15 минути работещите влизат обратно в сградата.

Няма  данни за значими щети в цялата  Добричка област. Паднали са парчета  мазилка от фасадата на болницата в Балчик. Граждани  са сигнализирали  за паднали плочки от вътрешна облицовка и мазилка от таван  в къщи в Добрич и в каварненското  село Белгун. Земният трус  изплаши  работещите и  живеещите  по високите етажи на сгради в Добрич, които излязоха на улицата. Мобилните  връзки в Добрич бяха прекъснати  за кратко. Пуснат е специален “отворен” телефон за информация за последствията от земетресението и помощ.

Днешният трус е усетен и в Русе, където някои граждани и служители напуснаха сградите, в които живеят или работят.

Земетресението бе усетено и в Силистра от живеещите и работещите в по-високите сгради на града и предизвика лека паника.

НА МОРЕТО

Изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” кап. Николай Апостолов съобщи, че до момента няма информация за пострадали лодки в района на епицентъра на земетресението, цитират морският шеф от националната информационна агенция. Той не изключи възможността, ако там е имало рибари, изобщо да не са усетили труса. Според специалистите в плавателен съд може да се усети земетресение, ако той е на котва.

Няма опасност от големи приливни вълни вследствие на земетресението, регистрирано в Черно море днес, коментира заместник-директорът на Института по океанология по научноизследователската дейност Веселин Пейчев, който бе цитиран от телеграфната агенция. Той категорично отхвърли и възможността заради земетресението да се повиши нивото на сероводорода в морето. Епицентърът на труса е в района на Шабленското огнище, което е известно като сеизмична зона. Става въпрос за района между Шабла и Каварна, посочи специалистът и допълни, че този център има степен на сеизмична активност “9” по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Той припомни, че през 1901 година в този район е регистрирано силно земетресение от около 7-ма степен по скалата на Рихтер. Това е единствената сеизмична зона по Черноморието ни, на юг  няма такива, каза още Пейчев. По думите му причината за сеизмичността в този район са група разломи в земята.

Според румънската агенция  “Аджерпрес” в 10.49 ч. днес в Румъния е усетено земетресение с магнитуд от 5, 5 степен по скалата на Рихтер. Националният институт по геофизика на Румъния съобщил, че епицентърът на подземния трус е бил в Черно море на дълбочина 20 км.

ЖИВОТНИТЕ СКОЧИХА ПЪРВИ

Mагаретата, конете, овцете стават напрегнати

Служителите в Центъра за защитата на природата и животните в Добрич са сигурни, че техните питомци са  предусетили днешното земетресение, но са останали неразбрани от хората. Това каза директорът на зоопарка Севдалина Венкова. Няма щети и пострадали животни в парка. По думите й това е първото по-силно земетресение, което преживяват обитателите на Центъра за защита на природата и животните в града. Служителите, които се грижат за животните, без грешка узнават от своите питомци кога ще завали дъжд, добави Венкова. Още преди да се смрачи небето, магаретата, конете, овцете стават напрегнати. Като доказателство идва прогнозата за времето утре 6 Август, когато се очакват гръмотевици и валежи в цяла източна България. В зоопарка в Добрич, който е изграден по модел на зоологическата градина в Цюрих, служителите се грижат за повече от 100 животни.

МОРЕТО СЕ ЛЮЛЕЕ И ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

Директорът на Геофизичния институт при БАН Николай Милошев смята, че тъй като епицентърът е в Черно море, последиците от земетресението могат да бъдат повишаване на вълнението с един бал, но не повече. Черно море е затворено море, няма как да се генерират цунами, както се случва в Индийския и Тихия океан например. Сеизмичната зона Калиакра-Шабла е известна и земетресение там не е нещо ново и неочаквано, каза Милошев. Тази зона има голям разлом, който върви от нашето Черноморско крайбрежие до полуостров Крим, и по линията на този разлом се случват земетресенията, допълни той.

По негови данни най-силният трус в този район е станал 1901 г., когато магнитудът е бил 7.2 по Рихтер, тоест много по-силен от днешния. Последното земетресение в района, подобно по сила на днешното, е усетено през 1956 г. Тогава магнитудът е бил 5.5 по Рихтер.

Средно учените от института регистрират около 50 земетресения годишно в страната, които са усетени от хората. Има и много малки трусове, които са с много ниска степен и се отчитат само от уредите. Милошев поясни, че земетресенията под 3-та степен по Рихтер обикновено не се усещат.

Трусовете през последните 6-7 години на територията на страната са слаби, посочи сеизмологът. За последните три месеца  в България е имало две сравнително силни земетресения с магнитуд между 3.5 и 4 – едно през май в района на Благоевград и през юли в област Кърджали, но и те са значително по-слаби от днешното, коментира той.

ИСТОРИЯ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

/по данни на редакция “Справочна информация” на българската телеграфна агенция/

Пловдив, Военният клуб, разрушен от земетресението 1928г. От колекцията на Радев.

Пловдив, Военният клуб, разрушен от земетресението 1928г. От колекцията на Радев.

Системни наблюдения на земетресенията в България започват през 1892 г., когато е основана Сеизмологичната служба към Централната метеорологична станция (ЦМС) в София. Регистрирането с уреди на земетресенията датира от 1905 г., когато е монтиран сеизмограф, тип “Омори-Буш” в ЦМС.

България е с висока сеизмична активност – 97% от територията й е застрашена от сеизмични въздействия. Сеизмично-активните зони са Крупник, областите Благоевград, София, Маришка зона, Шабленска зона, районът на Великo Търново и Горна Оряховица. Само за първите 30 години на ХХ век в България е имало 11 земетресения с магнитуд над 6-та степен.

На 31 март 1901 г. в Шабла и Калиакра са регистрирани две земетресения с магнитуд 7.2 и 7.1 по Рихтер.

На 4 април 1904 г. в долината на р. Струма има две земетресения с магнитуд 7.1 и 7.8 по Рихтер. Земетресението е най-силното в Европа за последните 150 години. Загиват повече от 200 души, разрушенията и щетите са огромни.

На 8 октомври 1905 в района на Струма е регистрирано земетресение с магнитуд 6.4 по Рихтер, през 1908 г. във Велико Търново и Горна Оряховица трусът е с магнитуд от седма степен по Рихтер, на 15 февруари 1909 г. в Ямбол земетресението е с 5.9 по Рихтер.

На 14 април 1909 г. в Горна Оряховица има земетресение с магнитуд от седма степен по Рихтер, на 14 юни 1913 г. отново там трус с 7.0, на 18 октомври 1917 г. в София има земетресение с магнитуд 5.3 по Рихтер.

На 14 април 1928 г. в Чирпан е регистриран трус с магнитуд 6.9 по Рихтер. Разрушени са почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (днешен Първомай). 7000 семейства остават без покрив, деформирани са железопътни линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите, за известно време изчезва Меричлерският минерален извор.

На 18 и 25 април 1928 г. в Поповица и Гълъбово има земетресение с магнитуд 7 и 5.6 по Рихтер. Двете земетресения засягат 1/7 от територията на България с над 400 000 души население. Една трета от Пловдив е разрушен. Загиват около 120 души, над 1000 са ранени. Пострадали са над 240 села.

През 1942 г. в Разград има земетресение с магнитуд от 7 ст. по Рихтер. Настъпват масови разрушения, загиват 102 души.

На 30 юни 1956 г. в Шабла земетресението е с магнитуд 5,5 по Рихтер.

На 4 март 1977 г. има земетресение с епицентър Вранча (Румъния). В 21.30 ч. е регистриран трус с магнитуд 7.2 по

Рихтер. Силно е засегнат Свищов, където са срутени блокове, под чиито развалини умират над 100 души.

На 3 ноември 1977 г. във Велинград земетресението е с магнитуд 5.3 по Рихтер.

На 28 февруари и 7 декември 1986 г. трусовете в Стражица и Попово са с магнитуд 5.1 и 5.7 по Рихтер. При второто земетресение загиват трима и са ранени 80 души, 80 на сто от жилищата в Стражица стават необитаеми.

На 13 август 2001 г. в Ямбол и околните селища има земетресение с магнитуд 4.3 по Рихтер. Това е вторият трус за района (на 9 август земетресението е с магнитуд 3,5 по Рихтер).

На 5 април 2002 г. на територията на страната са регистрирани 3 последователни земетресения в два епицентъра.

Първото е в 16.14 ч. с епицентър на около 130 км югоизточно от София, между Пловдив и Асеновград, с магнитуд около 4-та степен по скалата на Рихтер. Усетено е по-силно на територията на област Пловдив и по-слабо в Кърджали, Смолян, Хасково и Пазарджик.

В 17.22 ч. в същия район е регистрирано второ земетресение с магнитуд около 3.1 по скалата на Рихтер, което е усетено в района на област Пловдив. Третото земетресение е било в 16.20 ч. с епицентър на около 110 километра южно от София и с магнитуд около 3-та степен по скалата на Рихтер. Усетено е на територията на Югозападна България.

На 29 април 2002 г. е регистрирано земетресение с магнитуд 4.0 по скалата на Рихтер с епицентър на 140 км югозападно от София в района на Кюстендил.

На 18 декември 2003 г. в 1.15 ч. е регистрирано земетресение с епицентър на около 320 км североизточно от София, с магнитуд около 4.4 по скалата на Рихтер, усетено в района на Шумен, Провадия и Варна. Има данни за нанесени материални щети. Най-силно засегнати от земетресението са селата Манастир, Житница, Староселец, Петров дол, както и градовете Провадия и Девня. Пострадалите са настанени в общински и в обществени сгради.

На 27 юни 2004 г. в 14.54 ч. на около 80 километра южно от София е регистрирано земетресение с магнитуд около 4-та степен по скалата на Рихтер. Трусът е усетен в Дупница, Благоевград, Разлог, Кресна, Гоце Делчев, Сандански и Банско.

На 10 септември 2004 г. в 20.46 ч. е регистрирано земетресение с епицентър на 15 километра северно от Пловдив между селата Труд и Калековец, на около 130 километра югоизточно от София, на територията на България. Магнитудът около 4.2 по скалата на Рихтер. Трусът продължава 5 минути и е усетен в Пловдив и общините Куклен, Раковски, Родопи, Марица и Садово, където е бил около 10-15 секунди.

На 27 октомври 2004 г. в 23.36 ч. е регистрирано земетресение с епицентър на около 430 километра североизточно от София, извън територията на страната. Земетресението е с магнитуд около 5.5 по скалата на Рихтер. Няма жертви, но трусът е усетен на територията на цялата страна, с изключение на областите Благоевград и Кюстендил. Има нанесени щети на сгради в Силистра, област Разград, Русе, Плевен.

На 20 февруари 2006 г. в 19.20 ч. е регистрирано земетресение с магнитуд около 4.2 по скалата на Рихтер с епицентър на около 200 километра в югоизточна посока от София, на територията на страната.

На 15 април 2008 г. в 6.43 ч. има земетресение с епицентър на около 170 километра източно от София, на територията на страната, с магнитуд около 4.2 по скалата на Рихтер. Трусът е усетен в района северно от Габрово.

На 12 май 2008 г. в 13.12 ч. е регистрирано земетресение с магнитуд 4.3 по скалата на Рихтер с епицентър на около 270 км североизточно от София.

На 15 ноември 2008 г. в 22.08 ч. е регистрирано земетресение с епицентър южните квартали на София, с магнитуд от 4-та Ст. по скалата на Рихтер и е усетено в района на столицата.

СЪВЕТИ

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

При земетресение едно от основните правила е да не се напуска сградата, в която човек се намира, освен ако може да излезете на открито за по-малко от 10 секунди.

В случай на подобно бедствие най-безопасното място в сградата е под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. След първите вибрации не трябва да се ползват асансьорите и стълбите. Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи, а ако сте в автомобил – спрете на открито, безопасно място и изчакайте, съветват от “Гражданска защита”. В обществения транспорт е по-добре да се изчака края на труса в превозното средство. След първия трус трябва да се изключат електричеството, газта и водата и с малко количество багаж да се напусне сградата. Слизането трябва да бъде по стълби, а не с асансьор. На открито не трябва да се застава под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.

След земетресението е добре да се огледа сградата. Не бива да се пие вода от непроверени източници.

ОЩЕ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ:

http://tinyurl.com/lnkkgl

3 comments for “Кошарка спаси дете при земетресението днес в България