Ще пушите ли в България – няма проблем! “Шампион” на “черния” пазар

Цигарените компании са едни от НАИ-ГОЛЕМИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ В СВЕТА. Всяка цигара (къс)  носи пари за хазната на всяка държава. Колкото е по-висока е цената, толкова, стйностно погледнато спрямо процента на митата и данъците (таксите), са по-високи постъпленията в бюджета.

Цигарените компании са едни от НАИ-ГОЛЕМИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ В СВЕТА. Всяка цигара (къс) носи пари за хазната на всяка държава. Колкото е по-висока е цената, толкова, стйностно погледнато спрямо процента на митата и данъците (таксите), са по-високи постъпленията в бюджета.

Цените на “редовните” цигари в България са равни на тези на “черния” пазар в Los Angeles

България е “шампион” в ЕС при “нелегалните цигари” – 30% !

КАК ДА СМЕТНЕМ ЦЕНАТА НА ЦИГАРИТЕ ПРЕЗ 2014 г.?

Дали можем да си отговорим на въпроса: Защо се увеличават цените на папиросите и кой има интерес от това?

Ако сте решили да прекарате лятната почивка в България, а на всичкото отгоре сте пушач, то не се безпокойте за цените на цигарите. Та и на тютюна за свиване на папиросите.

В сравнение с цените на тютюневите изделия в САЩ, то тези на търговците на родна почва не отстъпват кой знае колко. Та дори са почти същите! Без начение дали са на редовния пазар или “на черно”, каквито пазари ‘Господ дал’ и в нашенско, и в х-американско.

Незаконната търговия с цигари процъфтява все повече и свива бандероловия пазар, който според социологически проучвания е доста по-стеснен в сравнение със септември 2008 г., това съобщават от “Булгартабак”, цитирани от БТА.

Нелегалната търговия с цигари у нас придобива и нови форми, като продажбата на бройка цигара. Това предлагане, както и на съмнителен тютюн за ръчно свиване зачестяват, оплакват се от пушечното ведомство. Продажбата на бройка цигара е незаконна, категорични са от холдинга. Имало данни и за предлагане на пакети без бандерол от 400 грама тютюн за свиване, които стрували 15 лева. Тази търговия се разширява не само заради кризата, но и заради занижен контрол, смятат от цигареното дружество. Според холдинга

контрабандата с тютюневи изделия процъфтява и е свила бандеролния пазар с около 9% спрямо миналата година.

През последните дни и фалшиво “Victory” наводни пазара. Цигарите менте “Victory” White се продават в района на Благоевград и Кюстендил и са на цени от 2 до 3 лв. при цена с бандерол 3,40 лева за кутия. Продаваните цигари без бандерол се различават значително от оригиналните както по опаковката, така и по бленда (Бел.ред. ОБЗОР BulgariCA.com – съдържанието на различни видове тютюн в сместа която се съдържа в една цигара, например Марлборо може да съдържа до 24 вида тютюн в забърканата смес, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО има и ориенталски тютюн закупен от Балканите, докато родната АРДА достига до максимум 6), обясняват от холдинга.

По нищо обаче не се различават предлаганите без бандерол вносни цигари на Женския пазар в столицата от мургавите търговци,

установи репортерска проверка на БТА. Те са около два пъти по-евтини. Там стек бяло “Марлборо” се предлага по 25 лева, докато нормалната му цена с бандерол е 39 лева. Червеното “Марлборо” пък може да се купи по 2 лева кутията при цена 3,90 в търговската мрежа. Най-много се търси “Вайсрой”, хвалят се незаконните търговци. На черно той върви по 1,70 лева кутията при цена с бандерол 3,00 лева. Разнообразието на предлаганите цигари без бандерол е голямо. Могат да се намерят както леки дамски цигари, така и силни папироси.

За сравнение със САЩ, по-точно Лос Анджелес, цената на бяло и червено Марлборо “на черно” е между 25 и 30 долара стека, или 2,50-3,00 за кутия, по данни на запознати. На редовния пазар цените се движат от 4,00 до 8,00 долара (вкл. таксите), в зависимост от мястото на закупуване. Което обърнато в български пари по утрешния (4 Авг 2009) валутен курс на БНБ (1,367430>1,37 лева за щатски долар), прави съответно, 3,42-4,11 лв. при забранените продажби, и 5,48 до 10,96 за редовните.

Проучване на неправителствени организации сочи, че продажбата на черно у нас е една от най-високите от страните в ЕС и достига 30 процента. Контрабандата е посочена сред причините за негативния финансов резултат на “Булгартабак”. За полугодието дружеството е продало с 26 процента по-малко цигари спрямо същия период на 2008 г. Продажбите се свивали и заради ценовата война, която не се очаквало да стихне скоро, коментират експертите. Силната конкуренция на вносителите и на приватизираните фабрики в Пловдив и Стара Загора също рефлектирала върху резултатите на държавния холдинг. Тази година пушачите търсели предимно цигари на цена около 3 лева за кутия, докато през миналата година вървели марките за около 2 лева. Основната причина за поддържането на сивия пазар е непрекъснатото повишаване цените на тютюневите изделия, което винаги е предпоставка за развитие на сивия сектор, коментират експерти. Освен това има сериозна разлика между цените на цигарите в различните държави, която принуждава някои търговци да внасят контрабандно тютюневи изделия на по-скъпите пазари. Според “Булгартабак” и фирмите вносители у нас контрабандата на цигари държи между една четвърт и една трета от пазара. От 2010 г. е предвидено ново вдигане акциза на цигарите, като целта е да достигнем минималните за ЕС ставки от 64 евро на 1000 къса цигари. Идеята е през 2014 г. налогът да стигне 90 евро или 176 лв. за 1 000 къса. Целта на ЕК е да ограничи употребата на цигари с 10 процента през следващите пет години.

Статуя на Платон (на старогръцки Πλάτων, новогръцки Πλάτωνας) е древногръцки философ, ученик на Сократ и учител на Аристотел. Четейки произведението “Държавата” на Платон, всеки би открил приликата на неговия идеален модел с реално съществуващите отношения векове наред. Спартиатите се обучават главно чрез физически упражнения, болнавите деца се убиват още в най-ранна възраст. Всички живеят в общи казарми още от 6-тата си година.

ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ

За по-голяма яснота, смятайте така – една цигара (къс) винаги е 1 грам – една кутия е 20 грама (къса) – един стек от 10 кутии е 200 грама (къса) – 5 стека Х 10 кутии Х 20 грама (къса) е 1000  къса, или това е цената за 1 килограм тютюн, което е мерната единица на Евросъюза. “Играта бройка-къс-килограм” с мерните единици е измислена от тютюневите компании, за да бъдат “по-добре” разбрани, когато увеличават цените. Тези мерни единици са залегнали и в международните стандарти.

Ако желаете да получите цената за една кутия цигари, която може да очаквате, трябва обявената цена за 1000 къса (1кг тютюн, 5 стека или 50 кутии цигари)  да бъде разделена простичко на 50.

Например: 2014 година в Евросъюза ще плащате 176лв. за 50 кутии. Делим 176 на 50 и получаваме средна цена 3,52 лв., което е единична такава за кутия цигари.

Колкото и да се говори по Света за “спиране на пушенето”, то НЕ е лошо да се има предвид, че цигарите имат СРОК НА ГОДНОСТ, както всички “живи” продукти на пазара. Каквато е храната, например. Ако те не се продадат в указания срок, то компаниите са ЗАДЪЛЖЕНИ, да ликвидират, ИЛИ най-малкото да изтеглят от пазара залежалите количества. Което не е приятно за нито един бизнес. Трайноста на цигарите е от 4 до 6 месеца по международен стандарт.  Само така нашумелите напоследък “електронни цигари” нямат такъв. Друг въпрос е колко пъти сте виждали УКАЗАН СРОК НА ГОДНОСТ НАПИСАН НА КУТИЯ ЦИГАРИ, и на кого помага тази липса на надпис. Това може да се разбере само по кодовете на кутията, които са записани и картона.

Цигарените компании са едни от НАИ-ГОЛЕМИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ В СВЕТА. Всяка цигара (къс)  носи пари за хазната на всяка държава. Колкото е по-висока е цената, толкова, стйностно погледнато спрямо процента на митата и данъците (таксите), са по-високи постъпленията в бюджета.

Целта е една и за двете – правителство и фирма-производител – ДА СЕ ЗАПАЗИ СТОЙНОСТНОТО ОТРАЖЕНИЕ НА ПЕЧАЛБАТА!

Едновременно с това се получава и т.нар. “БОРБА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО!” Което по наше мнение, и всеобщо виждане е един ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ХУМАНЕН АКТ И ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ!

ПУШЕНЕТО Е ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ И ЗА ВСИЧКИ ОКОЛО ВАС!

4 comments for “Ще пушите ли в България – няма проблем! “Шампион” на “черния” пазар