IN MEMORIAM Първа бе при българите в чужбина

Почина журналистката Живка Гичева

Живка е човекът-телевизия, който не се нуждае от парашути, за да се приземи на най-правилната арена. Кариерата й е недвусмислено красноречива - редактор новини, репортер, сценарист, продуцент, водещ.Живка е прочута с маниакалния си перфекционизъм и в останалите жанрове. Тя е отлична кулинарка, страстна модистка и жена, пред която силният пол козирува доброволно. ВЕЧНА Й ПАМЕТ!

Живка е човекът-телевизия, който не се нуждае от парашути, за да се приземи на най-правилната арена. Кариерата й е недвусмислено красноречива - редактор новини, репортер, сценарист, продуцент, водещ.Живка е прочута с маниакалния си перфекционизъм и в останалите жанрове. Тя е отлична кулинарка, страстна модистка и жена, пред която силният пол козирува доброволно. ВЕЧНА Й ПАМЕТ!

София, 1 август 2009. Журналистката Живка Гичева е загинала при катастрофа около 22.45 ч. б.вр. тази нощ, близо до Търговище, съобщиха от МВР. Инцидентът станал близо до града, когато 31-годишен водач губи управлението на шофираната от него “Мазда” с плевенска регистрация, в която е с още няколко човека. Автомобилът навлязъл в насрещното платно и се ударил във варненско Рено. Гичева, заедно с другите ранени, е откарана в  болница в Търговище, където е починала.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си към близките на журналистката Живка Гичева по повод нейната внезапна кончина, съобщиха от Министерството на културата. “Няма думи, с които може да се изрази голямата болка в сърцата ни. За мен е трудно да говоря в минало време за Живка Гичева, която обичаше живота и с яркия си публицистичен талант. Поклон пред светлата й памет!”, пише Рашидов.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до близките на дългогодишния журналист от БНТ Живка Гичева по повод нейната кончинa, съобщиха от правителствената прес-служба. “Винаги ще помня Живка не само със забележителните й журналистически постижения, но и с непринудеността и несломимия й дух. Тя ще остави болезнена празнина у всички нас и ще ни липсва много. Затова искрено вярвам, че ще съумеете да съхраните нейния житейски пример, защото той е безценен. Покланям се заедно вас пред светлата й памет”, пише премиера Бойко Борисов до близките на Живка Гичева.

“Шъ съ оправим ли?“

Дали „шъ съ оправим“ някога? Дали нелепата смърт на оптимистката Живка Гичева ще ни накара да вярваме,

Живка Гичева е родена на 25 юли 1957 г. Завършва телевизионна журналистика в Москва и в продължение на 10 години работи като телевизионен журналист, сценарист, продуцент и програмен директор в БНТ и ТВ2.

“Шъ съ оправим ли?“ е крилатата фраза на Живка Гичева. Според очевидци, веднъж по време на снимки тя избухва в силен смях, след като ѝ се налага да спомене крилатата си фраза за хиляден път, което наложило заснемането на дубъл.

От 2000 г. се занимава с корпоративен и политически PR, има собствена бизнес рубрика във в. “Банкер”, работи като изпълнителен директор на ТВ “Здраве” и е един от създателите на тв проекта “Макс ченъл”.

Живка Гичева, композиторът Асен Аврамов и актрисите Мартина Вачкова и Таня Шахова се изявяват в сутрешното ток шоу на БНТ “Защо не! с Марта Вачкова” от 2005 г. Сега Марта Вачкова води реномираното шоу, с ново име – “Жените”. ТВ къща ВИЖ е създадена през 2004 г. от актрисата Мартина Вачкова, журналистката Живка Гичева и композитора Асен Аврамов. Тримата, заедно с актрисата Таня Шахова са идеолози на “Защо не! с Марта Вачкова”. Автор е на повече от 20 документални филма за българите в чужбина и на повече от 30 документални филма от поредицата “България днес”.

Живка Гичева бe програмен директор на телевизия ТВ2, откъдето бе уволнена в началото на 2009 година. Няколко месеца по-късно тя изглади отношенията си с новите собственици на PRO.BG, наследничката на ТВ2, и смяташе да започне там свое авторско предаване, но смъртта й попречи да осъществи тези планове.

Гичева бе кандидат-депутат на НДСВ през 2005г. в Кърджали.

Извън CV-то остава фактът, че известната дама е заразила с изкуството си доста младоци по своя път. (Само дъщеря й Владимира засега се въздържа да се впусне в дебрите на телевизията.) Неслучайно навремето всички следяха като хипнотизирани токшоуто на Живка “Вариант 3”, което удряше рейтинга на останалите предавания в БНТ. Всъщност тя първа отиде при българите в чужбина и ги показа не като намръщени емигранти, а като успели личности, които освен всичко друго са и патриоти.

2 comments for “IN MEMORIAM Първа бе при българите в чужбина

 1. 08/02/2009 at 11:47

  БНТ ще излъчи днес филм в памет на Живка Гичева в рубриката
  “Най-доброто от . . .” на БНТ САТ. Това съобщиха от медиата.
  Филмът може да бъде видян по БНТ САТ от 20.40 ч. и по БНТ1
  от 23.10 ч. Зрителите ще видят разказа, направен през 2007 г.,
  на тримата сценаристи на
  известната рубрика “Вариант 3” – Живка Гичева, Христо Бойчев и
  Иван Кулеков, за най-интересните моменти в работата им.
  Живка Гичева работи дълги години като редактор новини,
  репортер, сценарист, продуцент и водещ в БНТ. “Вариант 3” беше
  сред най-гледаните и популярни предавания на телевизията. Автор
  е на повече от 20 документални филма за българите в чужбина и на
  поредицата “България днес”. Последният й
  проект в БНТ беше сутрешното токшоу “Защо не”.

 2. 08/05/2009 at 16:17

  ДАРИК РАДИО за погреението на Живка Гичева
  Десетки близки и приятели на журналистката Живка Гичева се простиха с нея. Поклонението пред водещата на легендарното предаване “Вариант 3” беше в столичната църква “Свети Седмочисленици”. Въпреки проливния дъжд в София, в храма се събраха най-близките й, както и редица популярни журналисти, работили с нея през годините. Ето с какви думи я изпратиха някои от тях:

  Даниела Кънева: Много потентен журналист, винаги с нестандартни идеи. Според мен тя беше парекселанс телевизионерка. Всичките й предавания, цялата й работа, още от първия момент си личеше, че е изключително талантлива и златна като човек.

  Иван Такев: Разликата в нашите рождени дни е три дни. Тази година за първи път не се чухме. На 25 юли аз не й се обадих, а тя не ми позвъни на 28-ми. Ако сте имали възможност да гледате в неделя по БНТ1 и Сателитния канал най-доброто от “Вариант 3”, то можете да си дадете сметка за каква класа в нашата професия става въпрос.

  Димитър Цонев, оператор: Голям професионалист. Имаше една огромна усмивка, вечно беше засмяна. Страхотно чувство за хумор. Много смях имаше в нашата група.

  Хайгашот Агасян: Много неща ме свързват с нея. За мое щастие, за първи път в телевизията съм се появил в нейно предаване. Много слънчев и лъчезарен човек, усмихнат, ведър. Приятелче верно. Като ми казваше арменче, дай сега да направим това и това. Просто не мога да повярвам. Каквото и да кажа, за съжаление не може да върне нашето Жижи.