Прибират мурсалското чудо в България

Smarlev chai Sideritis_scardica_midАнгличаните дадоха “4 звезди” на мурсалския чай

Чаят е бил и си остава “българската виагра”, пиели го американски и руски космонавти по време на подготовката.

Примата на българската естрада Лили Иванова взела “глас” от елексира, който бори успешно дестки болести

“Тато” пращал хеликоптер на УБО да вдигне реколтата

Смолян, 31 юли Започна прибирането “мурсалското чудо”, както наричат мурсалският чай.  В района на Триград и Мугла беритбата вече е разрешена, тъй като в този период семенцата на цветовете са опадали и естественото възобновяване на ценната билка не е застрашено, съобщава БТА.

Наред с естествените находища от защитеното растение високо в планината, в градини в Триград се отглежда и култивиран мурсалски чай. В периода на цъфтеж площите с мурсалски чай край Триград са охранявани, за да не се допусне вандалско бране, уточняват от лесничейството. Семенцата на чая вече са узрели и опадали, така че брането няма да попречи на възобновяването на находищата. От лесничейството все пак ще се следи да не се бере билката в по-големи количества за търговия.

Любен Ушев между стръковете чай:

Приключи беритбата на чая в засадената плантация от 7 декара край Триград, съобщи собственикът на нивата с мурсалски чай Любен Ушев. По негови думи новата реколта е с много добро качество. Ушев бе отличен през последните години с призове от английската природозащитна организация Green organization за неговата успешна бизнес практика в опазването и разпространението на защитения растителен вид. В началото на годината организацията присъди сертификат “4 звезди” за чая, произвеждан в плантацията на Ушев. Жителите на Триград също отглеждат мурсалски чай в градините си, култивирайки ароматната билка, която има лечебни свойства.

Мурсалският чай – билка за всяка болка

Мурсалският чай е едно от лечебните растения, които в последните години получиха славата на билка за всяка болка. Поради съдържащото се в него голямо количество от флавониди, той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Предотвратява развитието на ракови клетки, предпазва развитието на атеросклерозата. Има още танини и етерични масла. Открай време е използван за лечение на болести на дихателната система – кашлици, бронхити – и на отделителната система, особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите. Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др.

В резултат на дългогодишни изследвания е установено, че местните хора, които пият този чай, почти не страдат от бъбреци и нямат камъни в тях.Чаят е бил и си остава “българската виагра”, пиели го американски и руски космонавти по време на подготовката.

MusarlicaРастението е най-разпространено в местността Мурсалица над родопското село Мугла, което е в близост с границата с Гърция. Там местните хора вместо добър ден ще ви сипят един чай, защото пазят старото поверие, че това е най-добрият начин да ви пожелаят живот и здраве. Тук за лечебната му сила преданията вървят от векове. Открай време разболее ли се някой, няма значение от каква болест, използва се този чай. В Смолянско упорито се мълви, че те са наследници на стар и при това богоизбран свят. Преди 15-ина години при секретни археологически разкопки в тия земи са търсили храмът на Дионисий. Не е намерен, но какво е открила експедицията, също не се споменава. Този храм се издирва от учени безуспешно вече 150 години. Това обаче дава нови тълкувания за мистериозната сила на чая. Билото на връх Карлък, вторият по височина в Родопите и точно срещу Мурсалица, противно на всякакви природни закони е осеяно с десетки извори.

За лечебната сила на мурсалския чай се чува през 70-те години на най-високо място – членовете на Политбюро и ЦК на БКП го приемат не като свещена, а като висша привилегия. И оттогава тръгва друга традиция – в началото на август “Тато” праща специален хеликоптер на УБО и в него се товарел набраният чай.

Trigrad 151В общия хор на рекламата се включва и нашата прима на българската естрада Лили Иванова. Пила от този чай и скоро след това започнала да обяснява силата на гласа си именно с него. През пролетта на 1990 г. пада граничният режим, пада и забраната за опазване на мурсалския чай. Всяко лято вместо хеликоптера на ЦК се стичат туристи от България и чужбина. Заради безконтролното му бране само за 6 години чаят започва да изчезва. През 1996 г. отново е поставен под специален режим. Някога само в Смолянския край е имало 7-8 находища. Днес са останали две – над Триград и над Мугла. Мугленското находище е било доста по-голямо – днес е 3,5 на 3,5 километра.

Село Триград се намира в Западните Родопи, в община Девин. Пътя до там минава през живописното Триградско ждрело. На места е толкова тясно, че е трудно да се разминат две коли. ФОТО:Таня Рангелова, Насам-Натам

Село Триград се намира в Западните Родопи, в община Девин. Пътя до там минава през живописното Триградско ждрело. На места е толкова тясно, че е трудно да се разминат две коли. ФОТО:Таня Рангелова, Насам-Натам

На мястото на естествената плантация на 1850 м надморска височина и денем, и нощем дежурят въоръжени 6 души на смени. Имат си две палатки, пълна комуникация, с бинокли, радиостанции. Придвижват се с мотори и приличат на рокери, когато подгонят някого по планинските скали. Нощем мощните прожектори правят 200-метрово разстояние светло като ден. Охраната се вдига през септември, когато и стръковете на чая се скриват в земята. Директорът Праханаров е убеден, че “неговото”, естественото растение е много по-лековито. И вади аргументите, че на истинския чай класовете са малки, той расте на туфи, на плитка почва, върху карстов терен и основната скала задължително трябва да е варовик. Стане ли дума за “плантационния” чай, той твърди: “Не, няма същите качества като тоя. Различен е и на вкус, и като лечебни качества. Класовете му са двойно и тройно по-дълги.” Иначе е съгласен, че на естествения чай кълняемостта е малка – от 100 семена никнат 10-15. И затова до естественото находище иска да направи плантация. Тогава стопанството ще започне да продава от чая.

Да хапнеш мед със стръкче мурсалски чай е равно поне на 2 килограма виагра. А ако успееш да видиш Орфическите мистерии в Триград, които всяка година събират желаещи да се докоснат до древността и магията на Родопите, може и да

Как да си приготвим мурсалски чай ?

Едно стръкче от чая се поставя в 250 ml прясна вода. Загрява се до кипене. След това се оставя да ври 5 минути до появата на златист цвят. Прецежда се и се пие подсладен, най-добре с чист пчелен мед. Най-добър ефект се получава при еднократно използване на стръкчетата.

ДРУГИ ЩЕ НАПРАВЯТ ЛЕКАРСТВОТО … НЕ БЪЛГАРИТЕ

Мурсалският чай е защитен и е в Червената книга. От целия свят билката вирее само в България – в Родопите, в Пирин. Среща се, но малко, в Македония и в Северна Гърция. Има нейна разновидност, която расте в Испания и в Турция, разказва Д-р Аликовски. Лекарство от чая, вместо от България, досега искали да произвеждат в Швеция и Япония. На място идвал преди 2-3 години екип от институт в Токио. “Нашата държава не направи нищо. За изследванията бях писал до Иван Костов, когато беше премиер, след това и до царя, и до Доган. Пазя си отговорите-не могат да финансират изследванията, всеки сам да си ги прави.” Мурсалският чай помага за полова мощ, вярват и жителите на смолянското село Мугла, край което се намира местността Мурсалица. В Червената книга на защитените видове той се води под името Пирински чай. Известен е още като триградски, наричат го и махалчив – защото прилича на уголемен житен клас. Расте само по високи скалисти и варовити места. Издръжлив е на суша и на много ниски температури. Многогодишното растение става плодоносно през август и септември през третата година. Най-благоприятната надморска височина за развитието му е над 1000 метра. Не се яде от животните.

mursalski chai prodavaКЪДЕ ДА КУПИМ? От няколко години много родопчани си го сеят в градините. Най-големите плантации с мурсалски чай край селото са на Здравко Лоховски и Любен Ушев, като и двамата пакетират и продават чай из страната. Местните го продават на връзки от 10-20 стръка за 3 лв.

Ако сте решили да прекарате лятната ваканция тези дни, то спокойно може да отидете и да се разходите из прекрасното място и да си наберете пресен и полезен мурсалски чай. Приятна и здравословна ваканция!

4 comments for “Прибират мурсалското чудо в България

 1. lidiq
  2010/07/10 at 4:47 AM

  az sam hodila v trigrad vidqh kade e 4aqt na gospodin luben u6ev tam e mn hubavo mqsto grasdinata e golqma horata sa mn dobri priqtni i sa6to si sam kopuvala ot 4aqt im mn e hubav savetvbam vi i vie da opitate

 2. borislav madjarov
  2010/08/06 at 9:46 PM

  чаят на г-н ушев е пълна измислица.той няма никакъв вкус и аромат.Който иска истински чай да отиде на Мурсалица и Удабашица над с.Мугла

 3. dimitrinka sotirova
  2012/01/10 at 11:55 AM

  palna glupost

 4. 2013/02/20 at 7:17 AM

  Мощен антиоксидант, бори се с образуването на ракови клетки, нормализира кръвното налягане.