US-тайните служби отрязоха колегите си от България

Съгласихме се да има агент на ДС, като министър – Божидар Димитров, за да гоним голямата цел

Клипът

Председателят на ДАНС Петко Сертов трябваше да отиде в САЩ на посещение, но изведнъж, то беше отказано, обяви по БТВ съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който е председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС (тайните служби). Костов допусна, че това е станало поради липса на доверие и изолация от службите на партньорските страни.

Трябва да бъде сменено ръководството и ключови офицери в ДАНС, потвърди отново мнението си от преди изборите Костов. Службите за сигурност са силни, когато са дълбоко интегрирани в изпълнителната власт и в структурата на НАТО. Защото ние нямаме ресурс сами да поддържаме система за сигурност, обясни той. Сега ДАНС виси във въздуха, въпреки че концентрира огромен властови ресурс. ДАНС до голяма степен дублира дейността на МВР, добави още лидерът на ДСБ.

ДАНС е една от службите, даваща право на висшите служители и политическите кабинети на достъп до политическа информация
. Ако се откаже това право, значи доверието се снема и служителят пада, обясни механизма Костов. ДАНС беше създадена, за да противодейства на един много силен министър на вътрешните работи в лицето на Р. Петков, напомни новият председател на парламентарна комисия.

ДАНС се прочу със забъркването си в много скандали. Бих проконтролирал делото “Лиана”, делото “Галерия”, свързано с побоя над Огнян Стефанов, подслушването на депутати в 40-то НС, скандала във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” с Гагаузов и Мутафчиев и други, обяви Костов, според когото на агенцията можело да се припише и политическо инженерство. Тежки задачи стоят за решение пред комисията, обобщи Иван Костов, според когото промените трябва да прави премиерът. 

Накрая той потвърди, че в парламента Синята коалиция е част от управляващото мнозинство. 8 години в държавата нямаше носене на персонална отговорност; сега това се възстановява и трябва да се уважи куража на новия премиер да състави кабинет и сам да носи отговорността и тя да му се търси.
Синята коалиция подкрепи правителство с агент на ДС в него заради икономическата криза и нежеланието да се провокира политическа. Направихме малък компромис в името на голямата цел, завърши съпредседателят на сините.

ПРИПОМНЯМЕ:Сините ще контролират тайните служби

3 comments for “US-тайните служби отрязоха колегите си от България