С 85 милиона долара олекна мафията в Италия

Сан Лука е родината на мафията Ндрангета в южна Италия. Нареченото на евангелиста село е крепостта на „Ндрангета”, то е Корлеоне на мафията в Калабрия, истинско гнездо на оси. А божиите пътища, както се знае, може да бъдат повече от заплетени. Иначе Сан Лука е бедно село, католическо, където работа почти няма. Църквата е пълна всяка неделя. В сравнение с нея всяка конкуренция изглежда хилава. В Сан Лука обаче не могат да се открият следи от лукс, с изключение на няколко страхотни коли. Селото се радва на привидно спокойствие, но според полицаите близо 30% от населението е включено в мафиотската мрежа. Снимка: Ройтерс

Сан Лука е родината на мафията Ндрангета в южна Италия. Нареченото на евангелиста село е крепостта на „Ндрангета”, то е Корлеоне на мафията в Калабрия, истинско гнездо на оси. А божиите пътища, както се знае, може да бъдат повече от заплетени. Иначе Сан Лука е бедно село, католическо, където работа почти няма. Църквата е пълна всяка неделя. В сравнение с нея всяка конкуренция изглежда хилава. В Сан Лука обаче не могат да се открият следи от лукс, с изключение на няколко страхотни коли. Селото се радва на привидно спокойствие, но според полицаите близо 30% от населението е включено в мафиотската мрежа. Снимка: Ройтерс

За едно малко село, един голям свещеник, и една … обикновенна мафия … в родината й Италия, в САЩ, по света, … и у нас …

Имане за 85 милиона долара прибраха властите в Италия от предприемач, заподозрян във връзки с мафията Ндрагета. Три компании, които са негова собственост участвали в подръжката и ремонта на калабрийската магистрала Салерно-Реджо ди Калабрия в областа Катанзаро, съобщи Агенция Франс Прес, по данни на местната полиция.

Причината, кято се посочва е “обществената опасност” в момент, когато предполагаемият мафиот Джузепе Престаникола е следствен и очаква съд, след като беше закопчан през февруари. На лице са “достатъчни признаци, доказващи близостта му с калабрийски мафиотски структури”, АФП цитира думите на представител на Дирекция антимафия в Катанзаро. Служителят добавя, че предприемачът е участвал в “системата за възлагане и извършване на обществени работи” от мафията на магистралата в Калабрия между Салерно и Реджо ди Калабрия.

Завидна е бройката на ценностите, които включва имането на компанията на предприемача. Между тях са 193 недвижими имота с прилежащата им земя, десетки апартаменти и други жилищни постройки, стотици коли и редица банкови сметки и цели 7 предприятия.  Всичките са били иззети от службите на дирекция „Антимафия” в сътрудничество със съдебните органи.

Подобна взаиматваща структура беше създадена днес и в България, която да включва и полиция и прокуратура, както ви съощихме по-рано. Всичко това се прави по изискванията на Европейският съюз. Дали и нашите анти-мафиоти в съюз със съдебните власти ще заработят, както колегите им в Италия, само времето ще покаже. Напълно е възможно, та нали нашата е по-млада и по-неопитна.

mafia logoМафия (mafia) – думата идва най-вероятно от съкращението M.A.F.I.A. – „Morte Alla Francia, Italia Anela“ – “Италия копнее за смъртта на цяла Франция” – партизанска организация, бореща се преди време за освобождаването на някои части от Италия от френска зависимост).

Италианската мафия, казват, е по стара от държавата и от 10те Божи заповеди. Може би и заради това тези 10 Господни препоръки не се спазват “изцяло”.


Въпреки арестите, италианската мафия продължава да властва в Италия и да доминира не само в престъпния свят, но и в икономиката на страната, разказва в-к ДИ ВЕЛТ. Според доклад на SOS Impresa от средата на този месец мафията има годишна печалба от 90 млрд. евро и е на първо място сред всички компании на Апенините. Най-доходният й “отрасъл” е изнудвачеството (30 млрд. евро годишно), следвано от нелегална търговия (13 млрд. евро) и от рекета (10 млрд. евро). Най-мощната организирана групировка в Италия е сицилианската мафия, но не са за подценяване и Камората в Неапол, Ндрангетата в Калабрия и „Сакра Корона Унита“ в Пулия. Икономиката на Италия е в застой, но гигантският нелегален бизнес се развива блестящо. С помощта на убийците, чиито ръце се простират чак до Дуисбург, “фирмата” произвежда близо 7% от брутния вътрешен продукт на страната.

Немският вестник “Велт” представя необичаен поглед към италианската мафия през очите на местния свещеник Дон Стефано.

“Всичко си има причини, включително и мафията”, твърди той по време на служба и все повече се задълбочава в изследването на тези причини. “Защо държавата не успява да се справи с това?”, пита той. “На този въпрос не може да отговори никой. Ясно е само, че тази култура, ако може да се нарече така, е по-стара от държавата, по-стара от Италия. Мафията е чужда на италианците, колкото и парадоксално да звучи. Защото по същество тук е Гърция. Тук, на юг, където властват сицилианската мафия, неаполската Камора, Сакра корона в Пулия, както и калабрийската Ндрангета, е жива “Магна Греция” (Велика Гърция) и предхристиянските пиратски колонии. Италианските диалекти на юг заблуждават”, продължава Дон Стефано.

“Мафията не е италиански, а архаичен феномен: убийства, лъжи, измами, кражби, произвол, които са съществували още преди десетте Божи заповеди. Синайският закон е крайното усилие за цивилизоването на света – да не говорим за дързостта на проповедта на хълма.” Затова и мафията е тук случайно: “Тук е старата утайка на Европа. Духът на мафията е навсякъде. Той е духът на първородния грях.”

Мафията е толкова тайна, колкото масонската ложа

Дон Стефано завършва Духовната семинария в Пуна. В Индия Стефано става професор по философия и по модерни езици. Освен тамилски отчето говори отлично английски, френски, немски и италиански. Дон Стефано измъква една снимка, на която е негова племенница с дъщеря си, малко преди да бъде отнесена от цунамито в Индия. За трагедията той научава по време на изповед, тъй като хората тук идват да се изповядват.

Признанието за греховете в Сан Лука звучи като навсякъде по света. Разбира се, не всички се решават на тази стъпка. “Аз съм свещеник, а не полицай, нито съдия или прокурор. Мафията е толкова потайна, колкото масонската ложа. Познавате ли членовете на масонската ложа на вашата улица в Рим?”

Църквата трябва да върне надеждата на света

“Разбира се, че съм самотен, но съм на подходящото място”, казва той. “Държавата е навън: тя е при карабинерите, които контролират подстъпите към Сан Лука. Аз обаче стоя на олтара. А само църквата е в сърцето на Сан Лука!”

Кръстникът Ал Капоне, една от емблематичните фигури в историята на САЩ и мафията. Всеки си задава въпросът как е създадена Меката на хазарта Лас Вегас. Как така наркотиците продължават своят път в САЩ и навсякъде по света. Фактите от миналото сочат, че елитни бостънски семейства - новата аристокрация на Новия свят се намесва в бизнеса с наркотици. Фамилии като Уорън Делано (роднина на бъдещия президент Франклин Делано Рузвелт), А. А. Лоу, Джон Грийн и др. се установяват в Китай и въртят сделки за милиони с опиум. През 20-те години на XX век мафията в САЩ взема дейно участие в трафика на наркотици. Босове като Ал Капон, Майер Лански, Бъгси Сийгъл, Дъч Шулц, Бо Уайнбърг и Арнолд Ротщайн се оформят като бузскрупулни гангстери-убийци и като връзката на криминалния контингент с политиците и висшата класа. Майер Лански може да се приеме за основна фигура в престъпния свят на САЩ. Той е и човекът, който вкарва мръсните пари на Мафията в други държави и ги пере. Ето какво пише

Първоначално „мафия“ се отнася само до Коза Ностра в Сицицилия. Първоначално създадена с цел да защитава слабите и да пази честта на бедните. (останалите криминални организации в Италия имат други имена – КАМОРА в Неапол, САКРА в Апулия и тази за която ви споменахме по-горе НДРАНГЕТА в Калабрия. С течение на времето обаче терминът добива все по-широко значение и става все по-употребяван. Днес е загубил изключително италианската си първоначална конотация и е станал синоним на „организирана престъпност“, използван в цял свят (в днешно време едни от най-силните и опасни мафии в Европа например са руската и албанската).

В Япония я наричат ЯКУЗА, в Китай ТРИАДИ, в Колумбия МЕДЕЛИН, в САЩ е запаззила името си МАФИЯ, а в България МУТРИ.

СПАЗВАЙ КЛЕТВАТА ИЛИ УМРИ

ОМЕРТА (от италианската дума omertà — мъжественост, чест) е кодекс на честа на МАФИЯТА. Включва следните положения:

  • има само една причина да се напусне организацията — смърт;
  • обидилият един член на организацията, обижда цялата организация;
  • правосъдие раздава само организацията;
  • членовете на организацията се подчиняват на главата на организацията безприкословно;
  • предателството води до убийство на предателя и всички негови роднини.

Балканската мафия е опасност No 1 за САЩ

1 comment for “С 85 милиона долара олекна мафията в Италия