Първи самолет каца на летището в Пловдив


Летище Пловдив е разположвно на 10 км югоизточно от града, на главния път Пловдив-Асеновград. ФОТО: 

Пловдив, 29 юли, Вардан Харитукян, ОБЗОР BulgariCA
	На 1 август 2009 г. гражданско летище "Пловдив" ще приеме първия полет на новия пътнически терминал. Това съобщиха от ръководството на аерогарата. Специално уведомително писмо е изпратено и до Националната Информационна Агенция и медиите.
 Първият полет е на "Бългериън еър чартър" от Копенхаген и е  планиран за кацане в 17.25 ч.б.вр. На церемонията по въвеждане в експлоатация на новия пътнически терминал, който бе открит преди месец, и по посрещане на първия пътник са поканени посланикът на Дания у нас Коре Ерхард Янсон, министърът на транспорта Алаксандър Цветков и директорът на авиокомпанията Филип Мустаков.
	Този месец се използва за прехвърляне на всички технически и
административни служби от стария терминал, уточниха от пресцентъра на летището. От самолета ще слязат около 60 души, след което машината ще отлети за Бургас.
Специална анкета сочи, че най-желаната дестинация за желаеещите да пътуват "по въздух" от Пловдив е Германия, което означава, че това ще бъде най-вероятното направление, което ще бъде включено в разписанието на превозвачите. От учствалите 5775 човека 3572 са посочили "родината на бирата". Това дава абсолютното предимство на големият брой пловдивчани, живущи в САЩ, и тези за които е по-близо и по-бързо да се приберат у дома наоколо, а не от София, тъй като 2/3 от прехвърлянията по пътя през Океана се правят именно на германска земя, а най-предпочитаната компания е именно немската Луфтханза.

letishte Plovdiv logo gore terminalЛетище Пловдив е специализирано в обслужването на чартърни туристически полети за българските високопланински ски курорти през зимния сезон от декември до април.  Най-добрите български високопланински курорти Пампорово и Боровец са разположени съответно на 60 и 90 км от летището.  Разстоянието до столицата София е само 130 км, като по магистралата тази дистанция се изминава за около час и половина.  Летище Пловдив е разположвно на 10 км югоизточно от града, на главния път Пловдив-Асеновград.  От град Пловдив до летището се достига за 15 минути с такси.  На около километър от летищния терминал има железопътна спирка от ЖП линията Пловдив-Асеновград. Летището разполага със собствен паркинг за 50 автомобила и 20 автобуса. Летищe Пловдив осигурява автобусен транспорт за пътниците на всички международни превозвачи, в случай на закъснение, когато Пловдив се използва като резервно летище на София, или на всяко друго летище в България. От своето откриване през 1981 г., летище Пловдив насърчава развитието на оживени карго услуги, специализирано и в обслужването на обемни и извънгабаритни товари.

1 comment for “Първи самолет каца на летището в Пловдив