“Острието” на СДС кмет на София

Бивш кадрови офицер-разузнавач, КГБ-възпитаник, отличен комуникатор и добре образован специалист с дългогодишен опит

Минко Христов Герджиков е роден на 2 Май 1955г. в гр.Троян. Писмено и говоримо гръцки, английски и руски език.Столичният кмет Бойко Борисов няма да поиска оставката на заместник-кмета Минко Герджиков заради това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност. Според Борисов трябва да се направи категорична разлика между доносниците и офицерите от българското разузнаване.Минко Герджиков е назначен за разузнавач на 26 май 1983 г., а през юли 1985 г. е изпратен на десет месечно обучение в Москва в школата на КГБ. На 1 април 1988 г. е преназначен за старши разузнавач.Борисов заяви, че времето е било такова.

София, 28 юли

    Общинската избирателна комисия /ОИК/ прекрати на свое
заседание днес кметските пълномощия на Бойко Борисов,
съобщи БТА.
    Пълномощията на Борисов се прекратяват съгласно чл. 42 от
Закона за местно самоуправление и местна администрация поради
избирането му за министър-председател на България. Решението на
ОИК ще бъде депозирано утре сутринта в Столичния общински съвет,
 за да може да бъде извършен избор на временно изпълняващ
длъжността "кмет на Столична община" до частичните избори в
София на 24 октомври.
    На утрешното си заседание Общинският съвет в София ще гласува за избора на Минко Герджиков като временно изпълняващ длъжността.
    Според информация на БТА другите двама зам-кметове,
които заеха министерски места - Йорданка Фандъкова и Александър
Цветков, ще имат заместници, които ще координират дейността в
ресорите им, но няма да са с ранг на заместник-кмет. Дейностите
в образованието, културата, младежта и спорта ще координира
директорът на дирекция "Образование" Мария Минчева, а за
дейностите в транспортната инфраструктура се очаква да бъде
определен като координатор началникът на отдел "Пътна
инфраструктура" Красимир Крачунов.
В статия под заглавие "Специалистът по кризи" журналистът Иван Михалев много интересно разказва във вестник КАПИТАЛ за живота на Кметът на Столицата. Препечатваме материалът изцяло без промени.
Гражданинът Минко Герджиков никога нямаше да бъде кандидат за кмет на София, ако съдбата не се беше намесила толкова решително в живота на неговия дядо. В началото на 1912 г. група балканджии от района на Троян решава да замине на гурбетлък в Америка с един току-що построен кораб, наречен „Титаник“. Дядото на Минко Герджиков също възнамерявал да замине с тях, но в последния момент получил повиквателна за армията. Той приел много тежко новината, защото виждал как неговите приятели отиват на печалба отвъд океана, а той трябвало да замине на война. 
„Сигурно благородно им е завиждал, но се случило обратното - той оцелява след шест години война, а повечето от тях загиват. Дядо ми се връща с два ордена за храброст, а след това му се раждат пет деца. Аз съм единственият, който носи неговото име, и той винаги имаше специално отношение към мен“, разказва сега внукът. 
Дядо Минко, на чието име е кръстен настоящият кандидат-кмет, участвал последователно в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. „От 1912 до 1918 г. е бил все на фронта. Беше човек, който от нищо не се плашеше. Не трепваше. Казваше ми: „Аз съм бил шест години между куршумите, няма нещо, което да ме изплаши.“ Минко Герджиков се надява да е наследил неговия кураж. Той определено ще му е нужен, ако бъде избран за кмет на столицата, където в следващите две години го чакат само проблеми за решаване. От „Коньовица“ до „Московска“ 33 Детството на Минко Герджиков минало в крайния софийски квартал „Коньовица“. „Моят род са балканджии, но аз живея от 12-годишен в София“, разказва кандидатът на СДС. Спомня си, че тогава имало доста по-малко движение по улиците на София. С приятелите от махалата играели футбол на улицата, по която рядко минавали коли. С въздишка си припомня и многото зеленина и паркове в града по онова време. 
Учил в 32-ра софийска гимназия. После постъпил като новобранец в Транспортни войски и се е уволнил като ефрейтор. След това е записал „Финанси и кредит“ в тогавашния ВИИ „Карл Маркс“ (сега УНСС). Със съпругата си Лидия се запознали край студентските банки, тъй като двамата били колеги. Движили се в една и съща компания, но срамежливият Минко Герджиков дълго не се престрашавал да и поиска ръката. „Като завършихме, имахме намерение да поживеем една-две години и тогава да се женим. Но мен ме взеха запас в казармата за три месеца и като се върнах, не издържах на напрежението. Веднага отидохме и се оженихме. Децата се появиха също много бързо“, спомня си той. 
Също като предшественика си Стефан Софиянски Герджиков е баща на дъщери. Двете са завършили Американския колеж в София. По-голямата - Теодора, наскоро е завършила политология в САЩ и веднага била привлечена в щаба на баща си за кметските избори. Семейството има апартамент в старата част на „Лозенец“, собственост на родителите на съпругата му Лидия. 
Кандидатът на СДС мечтаел като малък да се занимава с музика. Наследил тази страст отново от дядо си Минко, който имал флигорна. Самият Минко Герджиков бил солист в училищния хор. Свирил е на тромпет и тромбон. „Това беше само хоби. Сега покрай дъщерите ми слушам повече съвременна музика“, казва той. Най-добре си почива на рок и софт джаз. Любимите му изпълнители са Роби Уилямс, Браян Адамс, Шаная Туейн и Анастейша. 
Другото му хоби е спортът. Герджиков е тренирал баскетбол като юноша в отбора на „Локомотив“ - София, а след това е играл в университетския отбор, докато е бил студент. И до ден днешен обича да поддържа формата си на баскетболната площадка. С част от приятелите си от студентските години се събират всяка седмица. Когато има време, ходи и на тенис. Зимата обича да кара ски. 
Спортът го е научил да приема както победите, така и загубите в живота, без да прави от тях трагедии. „Щом е състезание, от теб се иска да дадеш всичко от себе си и да се представиш по най-добрия възможен начин. А пък вече най-добрият и най-подготвеният да победи“, разсъждава Герджиков, след което допълва, че  политиката се е оказала мръсна игра. „Там се играе без съдия и който е по-груб и по-нахален, той успява“, отсича кандидат-кметът. Твърди, че Мустаците му помогнали за кариерата „Този мустак го пуснах, тъй като винаги изглеждах много младолик, а пък още от 30-годишна възраст направих кариера. Станах директор на дирекция и понеже фигурата ми е такава - нямам шкембе, не съм оплешивял, и ме вземаха винаги за студент. Казах си, че трябва да направя нещо за респект, така, да изглеждам по-възрастен“, разказва с усмивка Герджиков. За последните 20 години си е махал мустаците само няколко пъти и вече толкова е свикнал с тях, че не смята да ги маха. 
В първите години след дипломирането си Минко Герджиков е работил в застрахователната компания „Булстрад“. Спомня си, че работата му била да презастрахова в чужбина корабите на Българския морски флот. После участвал в конкурс за служител в Министерството на търговията и бил одобрен. Станал шеф на дирекция „Балкански страни“ точно в годините, когато България трябваше да възстановява прекъснатите търговски взаимоотношения със съседите си. Гордее се, че благодарение и на неговите усилия стокообменът с Турция стигнал един милиард евро на година, а Гърция станала инвеститор №1 в България за 2002 г. Герджиков лично е довел няколко големи инвеститора от тази страна, в това число за „Стомана“ - Перник, и Комбината за цветни метали на Гара Искър. Твърди, че той лично е довел и сегашния собственик на „Нова телевизия“ Минос Кириаку. В списъка от заслуги е записал и успешно приключилите преговори за членство на България в ЦЕФТА. 
Обвиненията, че е работил за „Мултигруп“, го дразнят. Щом стане дума за това, кандидатът за кмет започва разпалено да обяснява хронологията на събитията около петролопровода Бургас - Александруполис. По онова време Герджиков е търговски аташе в Гърция и човекът с най-голям опит в този проект, тъй като години наред е работил в различните междудържавни комисии за преговори с Гърция и Русия. След идването на кабинета „Сакскобургготски“ обаче държавата решава да промени формата на преговорите, като остави те да се водят от частния бизнес. Тогава Гърция предлага от свое име „Лацис груп“, „Капелузос груп“ и „Хеленик петролеум“, а Русия - „Лукойл“, ЮКОС и „Транснефт“. Предложението на българското правителство е за консорциум от десетина фирми, в който най-голям дял да имат „Лукойл - България“ и „Минстрой холдинг“, която е част от структурата на „Мулти“. 
Тогава Герджиков получил предложение да представлява българските фирми, тъй като знаел гръцки и английски, а освен това познавал до най-малки детайли проекта. „В този период аз трябваше някъде да се водя на работа, за да получавам заплата“, разказва той и добавя, че титлата му вицепрезидент на „Минстрой“ била до голяма степен фиктивна. „Сключихме консултантски договор и за да мога все пак да имам някакъв статус, тъй като срещу мен стояха директори на „Лукойл“ и „Лацис груп“, те ми дадоха някакъв такъв фиктивен статус като представител на „Минстрой“, добавя Герджиков. 
По думите му неговият „Мулти“-период продължил точно пет месеца, защото тогава изненадващо правителството решило отново да върне преговорите на междудържавно равнище. Герджиков не се срамува от този факт в своята биография.  „Аз се гордея с това, че след 20 години работа за държавата бях оценен от частния бизнес и ми предложиха работа. Защото това е много рядко - един чиновник да може да бъде оценен от бизнеса и да му предложат работа. Вие знаете, че в бизнеса никой не ти предлага пари, защото си му приятел. Трябва да покажеш качества и капацитет. Така че не само не трябва да се срамувам, но това е дори една много добра оценка - че те са видели в мен човек, който може да движи такъв международен проект“,  разсъждава кандидатът за столичен кмет. Централният нападател на СДС Това определение му беше дадено от новия лидер на синята партия Петър Стоянов, след като се разбра, че Герджиков ще участва с бюлетина №9 в състезанието за кметския пост. В интерес на истината политическата кариера на 50-годишния икономист започна малко изненадващо миналата година, когато прокуратурата образува серия от дела срещу тогавашния кмет на столицата. Някой трябваше да поеме управлението на града в отсъствието на Стефан Софиянски. Тогава на политическия небосклон изгря звездата на Минко Герджиков - надпартийния експерт, който трябваше за кратко време да избави столицата от собствените и нечистотии и да предотврати задаващата се гражданска война. 
Постигнатото временно разрешение на проблема му донесе доста симпатии. След драмата с боклука дойдоха наводненията. Цяло лято мустакатият заместник на Софиянски позираше пред телевизионните камери - ту пред сметището в Суходол, ту на фона на току-що балирани боклуци, ту пред скъсаните диги в Долни Богров. Така постепенно Герджиков си изгради образа на специалист по потушаване на кризи. Софиянци като че ли свикнаха с него, въпреки че самият той беше част от екипа на Софиянски, докарал на града драмата със сметта. Непретенциозният и.д. кмет се оказа приемлив и за лобитата в общинския съвет, които припознаха в негово лице „партньор“ за остатъка от мандата. Така се стигна до кандидатирането му от СДС за кмет - напълно логичен ход на фона на пълната кадрова недостатъчност в синята партия. 
В последните седмици Герджиков като че ли свикна с новата си роля. Той постепенно изостави образа на експерт и започна да усвоява един по един триковете на политическия PR. Кандидатът на сините заложи на зрелищна предизборна кампания с много платени репортажи в праймтайма на националните телевизии. Да се чуди човек откъде неговият щаб взема толкова пари на фона на плачевното финансово състояние на СДС, заради което дори наскоро бяха изключени мобилните телефони на бившите сини лидери. Връх на досегашните му изяви бяха телевизионните кадри от курбана, който жителите на Суходол дадоха в негова чест на мястото, където преди няколко месеца имаше барикади. 
Именно ликвидирането на сметището и започналото балиране на софийския боклук са най-големите козове на Минко Герджиков в тежката надпревара за поста столичен кмет. „Винаги трябва да имаш куража да решаваш тези проблеми. Аз съм сигурен, че 200 души от Требич няма да гласуват за мен, но милион и двеста хиляди столичани би трябвало да оценят това, че съм решил този важен проблем и не съм допуснал криза“, казва Минко Герджиков, на когото се падна тежката задача не само да спасява столицата от собствените и боклуци, но и потъващия „Титаник“ на синята партия, която го издигна за кандидат.