Филантроп става US-посланик в София

Марк С. Елънбоугън: “За някои хора съм американец с немски корени, а за други – немец с американски корени. Аз съм един хамелеон в позитивния смисъл”

Сред личностите приятели на фондацията на новият американски дипломат в България личат имената на бивши президенти, като Джордж Буш-старши и Джими Картър, като и нашите Петър Стоянов и Желю Желев и бившият външен министър Соломон Паси

Американецът Марк С. Елънбоугън е роден на 6 Февруари 1963г. и израсъл в Хайделберг, Германия. В момента и от дълги години Елънбоугън живее в Прага, а София ще бъде първата му дипломатическа мисия. Марк е заклет фен на операта и е

Филантроп, бизнесмен и журналист е новият американски посланик, който ще застъпи на поста в София тази есен.

Познат на бизнес-средите, като експерт по водене на преговори по заплетени проблеми Марк С. Елънбоугън пътува по половин милион километра годишно в различни посоки на света, описва го германският “Ди велт”.

“За някои хора съм американец с немски корени, а за други – немец с американски корени. Аз съм един хамелеон в позитивния смисъл”, казва за себе си новият американски посланик пред “Ди велт”.

Като професор в Оксфорд Елънбоугън преподавал политика, философия и икономика. Той е председател на Борда на директорите на фондацията “Глобъл Панел”, която работи в подкрепа на правителствени институции и частния сектор.  Влиятелната организация си е спечелила репутацията на дискретен посредник в трудни спорове в глобален мащаб.

Сред съзвездието от имена, които са били специални гости на “Глобъл Панел” личът тези на шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, бившите американски президенти Джими Картър и Джордж Буш баща, британският премиер Маргарет Тачър, бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър, Мадлин Олбрайт и Колин Пауъл, бившият шеф на ЦРУ (2005-2007) Джеймс Узли, бившият пресидент на Палестина Ясер Арафат, президентът на Азербайджан Илхан Алиев, бившият премиер на Русия (1998г.) Виктор черномидрин, бившите румънски президент Емил Константинеску и Крал Михаил 1-ви, чешката легенда на демокрацията Вацлав Хавел, ексдържавният глава Петър Стоянов и др.

Към организацията работят личности, като Борис Панкин - бившият външен министър на правителсвото на Михаил Горбачов и бившият посланик в България и Бразилия Мелвин Левитски (на снимката), служил и в посолството в Москва. ФОТО: Фондация Глобъл Панел

Към организацията работят личности, като Борис Панкин - бившият външен министър на правителсвото на Михаил Горбачов и бившият посланик в България и Бразилия Мелвин Левитски (на снимката), служил и в посолството в Москва. ФОТО: Фондация Глобъл Панел

Марк С. Елънбоугън поддържа връзки с български политици и държавници като Желю Желев и Соломон Паси, по данни на уебсайта на организацията, цитирани и от медиите в България.

“Глобъл Панел” набира средства от частния сектор и сближава политиката с бизнеса, като и разширява контактите на компании по света. Топ-клиенти на консултантските услуги на Елънбоугън са Бил Клинтън, Гари Хард, Марио Куомо и др.

Основни спонсори на дейноста са “Майкрософт”, “Кока-Кола” и “Луфтханза”.

“Глобал Панел” е създадена в зората на демокрацията в Източна Европа 1989г. от Бас Спайброек с подкрепата на външният министър на Холандия Ханс ван ден Броек и индустриалецът Франс Лурвник.

Освен мисията си на Президент на  фондацията Елънбоугън е президент на  The Prague Society и основен участник в Democratic Expat Leadership Council, U.S.

Както по-рано ви съобщи ОБЗОР BulgariCA досегашният американски посланик у нас Нанси Макълдауни получи повишение във Вашингтон преди да е изтекъл мандатът й в София. Тя бе наградена от президента Първанов с орден.

ПРИПОМНЯМЕ

http://tinyurl.com/l3v594