Земята потъва в мрак

Най-дългото пълно слънчево затъмнение за 21 век

В Китай счупиха рекорда по гледаемост

Хотелите не стигат – дават под наем училищата

ЩО Е ТО?  /за явлението и неговата древна и съвремена история/

Чонгчинг, 22 юли 2009 Стотици милиони китайци наблюдаваха пълното слънчево затъмнение над страната си. В Китай пътят на лунната сянка премина през коридор, в който живеят почти 300 милиона души. По-голямата част от този коридор беше в големите китайски градове в долината по поречието на река Яндзъ. Пресфото - БТА/Синхуа

Чонгчинг, 22 юли 2009 Стотици милиони китайци наблюдаваха пълното слънчево затъмнение. На китайска територия затъмнението продължи най-дълго обаче в източния град Шанхай. Още гледаха в Индия и Япония. Най-добре видяха в Океана. Пресфото - БТА/Синхуа

Пекин, 22 юли. Стотици милиони китайци и японци наблюдаваха пълното слънчево затъмнение над страната си, предадоха световните агенции. В Китай пътят на лунната сянка премина през коридор, в който живеят почти 300 милиона души. По-голямата част от този коридор беше в големите китайски градове в долината по поречието на река Яндзъ. Де факто пълното слънчево затъмнение се наблюдаваше в 42 големи китайски града. Като частично то се наблюдаваше в доста повече китайски градове, сред които Пекин и Хонконг. В столицата обаче гъстата облачност попречи на хората да се наследят на гледката.

ПЪРВИ ВИДЯХА

Най-големият китайски град, който първи стана свидетел на пълното слънчево затъмнение, беше Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан, припомня. Там феноменът започна в 01,12 часа по Гринуич /04,12 часа българско време, 06,12 часа Лос Анджелес време, 09,12 часа местно време/ и продължи около 3 минути. Хиляди туристи се качиха на високия над 3000 метра и смятан за свещен от будистите връх Ъмей, известен още като Златния връх, недалеч от Чънду, за да гледат феномена.

На китайска територия затъмнението продължи най-дълго обаче в източния град Шанхай. Там то започна в 01,35 часа по Гринуич /04,35 часа българско време, 9,35 часа местно време/ и продължи почти 6 минути. За целта много китайци и главно западни туристи наблюдаваха феномена там от круизни лайнери, пуснали котва край бреговете на града. Десетки хиляди туристи се качиха и на връх Путо, който се намира на малък остров извън крайбрежната китайска провинция Чжъцзян, южно от Шанхай, за да гледат феномена. 100 000 китайски и 10 000 западни туристи и учени се събраха в древния китайски град Суджо, който се намира в съседство на Шанхай. В самия Шанхай, в Парка на скулптурите, смятан за най-доброто място за наблюдение на затъмнението, се струпаха хора, които носеха специални тениски с посветен на събитието надпис.

Хотелите в Шанхай и околностите от месеци са резервирани от китайци, японци, австралийци и европейци, които искат да видят най-дългото пълно слънчево затъмнение за 21 век. Интересът е толкова голям, че дори в тези райони се отдаваха под наем и стаи в местните училища.

В Шанхай времето беше облачно почти до началото на затъмнението, но изведнъж облаците се разкъсаха за кратко и хората успяха да видят астрономическото събитие. В Китай бяха дошли и много индийци, за да гледат затъмнението, нищо че и тяхната страна стана нетов свидетел час по-рано. Причината беше, че в Китай то се виждаше по-добре.

КЪДЕ ОЩЕ ГЛЕДАХА?

В Индия то настъпи в момент, когато Слънцето не беше се издигнало достатъчно високо над хоризонта и гледката не беше така живописна. Интересно изживяване имаше и група посетители на зоопарка в Чанчжоу. Там те наблюдаваха реакциите на животни при слънчево затъмнение. След Китай пътят на луната сянка премина и през Япония. Където почти пълно слънчевото затъмнение имаше в префектурата Кагосима. Там Луната закри 96,3 процента от слънчевия диск. В Токио се видя само частично затъмнение, като Луната закри за 2 секунди само 75 процента от слънчевия диск. Въпреки че рекордът по гледаемост на затъмнението беше счупен в Китай, а преди това и в Индия, то рекордът по продължителност на феномена беше поставен в зона над Тихия океан. Там Луната закри Слънцето в продължение на 6 минути и 39 секунди, съобщава Франс прес.

озволявям си да ви поканя ня едно прекрасно място тук в Лос Анджелес, което е свързано с тази статия - Обсерваторията ГРИФИТ, намираща се в едноименният, най-големият градски парк в целите САЩ, наричан още

КОГА МОЖЕМ ДА ВИДИМ ПАК?

Следващо такова продължително пълно слънчево затъмнение ще има едва през 2132 г. Последното пък беше наблюдавано през 1991 г., когато на 11 юли пълното слънчево затъмнение продължи 6 минути и 53 секунди и можеше да се види от Хаваите до Южна Америка, припомня АП. Следващото по-нормално пълно слънчево затъмнение ще бъде на 11 юли 2010 г., но то ще може да се види главно в Южния Пасифик и на Великденските острови. По-скоро, на 15 януари 2010 г., ще има пръстенообразно слънчево затъмнение, което ще се наблюдава в Централна Африка, Индия, Бангладеш, Мианма и Китай, допълва Ройтерс.


ЩО Е ТО?

Специалистите препоръчват слънчевото затъмнение да не се наблюдава с невъоръжено око. Най-добре е да се използват очила със специални предпазни филтри (това не са слънчеви очила). Ако не разполагате с такива, можете да си направите филтър с подръчни материали. Подходящи са: тъмното стъкло от предпазните маски на заварчиците, основата с магнитно покритие от дискети, освободени от външната защитна обвивка, метализирано фолио, което се използва за опаковане на цветя и подаръци, стъкло, опушено със свещ. Снимка от Слънчево затъмнение 11.08.1999

Специалистите препоръчват слънчевото затъмнение да не се наблюдава с невъоръжено око. Най-добре е да се използват очила със специални предпазни филтри (това не са слънчеви очила). Ако не разполагате с такива, можете да си направите филтър с подръчни материали. Подходящи са: тъмното стъкло от предпазните маски на заварчиците, основата с магнитно покритие от дискети, освободени от външната защитна обвивка, метализирано фолио, което се използва за опаковане на цветя и подаръци, стъкло, опушено със свещ. Снимка от Слънчево затъмнение 11.08.1999

Слънчево затъмнение e астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо за земния наблюдател, скрито от диска на Луната. То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия.

Слънчевото затъмнение е явление, което се наблюдава при новолуние, най-малко два пъти в годината и най-много пет. Времетраенето на пълната фаза е обикновено между 2 и 3 минути, но може да достигне и до 7. Въпреки честата проява на този феномен, то остава сравнително рядко явление за дадено място от земната повърхност, като пълно слънчево затъмнение в определена точка на Земята се случва средно веднъж на 37 години.

Тъй-като Луната се движи по елипсовидна орбита около Земята, наблюдаваме четири вида Слънчеви затъмнения.

Slanchevo_zatamnenieПълно слънчево затъмнение: наблюдава се, когато Луната преминава в по-близката до Земята част от орбитата си. При този вид затъмнения Слънцето е изцяло скрито от диска на Луната, като видима остава само слънчева корона. Пълното слънчево затъмнение се наблюдава в много тясна ивица от земната повърхност.

Пръстеновидно слънчево затъмнение: наблюдава се, когато Луната преминава в по-отдалечената от Земята част от орбитата си. При този вид затъмнения лунният диск е по-малък от слънчевия и Слънцето се вижда като пръстен около Луната.

Хибридно слънчево затъмнение: слънчево затъмнение, което се наблюдава като пълно в някои точки на Земята и като пръстеновидно в други.

Частично слънчево затъмнение: наблюдава се, когато Слънцето, Луната и Земята не се намират на една права. При този вид затъмнения, Луната закрива само част от слънчевия диск. Този вид затъмнения е най-често наблюдаваният.

В България слънчевите затъмнения са били наблюдавани от дълбока древност. Едни от първите сведения за това има в много писмени и архитектурни паметници - мегалити, църкви, чешми и други. Един от най-добрите примери в това отношение е каменната пластика над един от входовете в църквата

Слънчеви затъмнения наблюдавани от България: 11 август 1999г. (пълно) 3 октомври 2005г. (частично) 29 март 2006г. (частично) 1 август 2008г. (частично)

Около 4000 година преди Христа, Древен Египет. Прекрасни храмове и безкрайни дюни формират пейзажа. Изведнъж палещото слънце започва да почернява. Безпокойство, дори страх обхваща всички – от робите до самия фараон. Уплашен да не би боговете да го наказват, фараонът свиква всичките свои жреци и астрономи, за да му обяснят случващото се. Те казват на фараона, че богът сокол – Ра е в схватка с бога на тъмнината и злото Сет. След няколко часа на страх и мрак слънцето засиява отново. Ра беше победил.

Около 3000 година преди Христа, Древен Китай. Мястото, където 2009 година гледаха пълното слънчево затъмнение. Спокойния живот в Империята бива нарушен от същия феномен. Този път жреците на Императора казват, че дракон поглъща слънцето. Императора заповядва на войската да прогони дракона. Те започват да удрят по тъпаните, да хвърлят копия и стрели срещу звяра. Накрая успяват да го прогонят и слънцето се показва отново. Остава само един въпрос – дали наистина е било дракон?

Много са подобните обяснения и вярвания за този феномен. Повечето казват, че това е лоша поличба. Дори в Библията [Откровение, Глава 6, Част 12] се казва как ще настъпи затъмнение и ще започнат мощни земетресения.

Въпреки страховете и мистерията, които обгръщат това явление то е представлявало голям интерес за древните народи. Много хора са загинали покрай “Черното слънце”. Въпреки, че тези времена отдавна са отминали голяма част от нас продължават да вярват в магическата сила и дори да се страхуват от явлението “Слънчево затъмнение”.

Слънцето е най-близката до нас звезда. За древните то е било божество, даряващо живота. Наричали са го с най-различни имена - египтяните Атон, гърците Хелиос, а римляните Сол. Слънцето е звезда в центъра на нашата Слънчева система, около което се въртят планетите. Слънцето няма ясно изразена повърхност, както например имат земеподобните планети.  В самия център на Слънцето плътността достига 150 g/cm3, като това позволява протичането на термоядрени реакции, превръщащи водород в хелий. Около 8,9×1037 протона (водородни ядра) се превръщат в хелий всяка секунда, отделяйки енергия равна на прервъщането на 4,26 милиона тона маса в чиста енергия по закона на Айнщайн E = mc2. Слънцето отделя енергия равна на 383 йотавата (9,15×1010 мегатона тротилен експлозив, 4,5 трилиона бомби над Хирошима или 1,6 милиарда Цар Бомба в секунда). ФОТО: НАСА

Слънцето е най-близката до нас звезда. За древните то е било божество, даряващо живота. Наричали са го с най-различни имена - египтяните Атон, гърците Хелиос, а римляните Сол. Слънцето е звезда в центъра на нашата Слънчева система, около което се въртят планетите. Слънцето няма ясно изразена повърхност, както например имат земеподобните планети. В самия център на Слънцето плътността достига 150 g/cm3, като това позволява протичането на термоядрени реакции, превръщащи водород в хелий. Около 8,9×1037 протона (водородни ядра) се превръщат в хелий всяка секунда, отделяйки енергия равна на прервъщането на 4,26 милиона тона маса в чиста енергия по закона на Айнщайн E = mc2. Слънцето отделя енергия равна на 383 йотавата (9,15×1010 мегатона тротилен експлозив, 4,5 трилиона бомби над Хирошима или 1,6 милиарда Цар Бомба в секунда). ФОТО: НАСА

Знаете ли кои Слънчеви затъмнения влизат в историята?

Слънчевото затъмнение от 28 май 584 пр. Хр. спира войната.

Най известното Слънчево затъмнение е това от 28 май 584 г. пр. Хр. То настъпва по време на битката между персийските и лидийски войски. Изведнъж “денят става нощ” и на бойното поле настъпва паника. Боят се прекратява. Това Слънчево затъмнение е предсказано ТАЛЕС /624-548 г./ гръцки астроном и философ, но негово предсказание не достига до двете воюващи страни. Според историкът Херодот V в. сл.Хр. по време на Слънчевото затъмнение,войниците наблюдаващи странното явление го помислили за небесен знак и за божествено предупреждение и така настъпва края на шестгодишната война.

5 май 840 г. Слънчевото затъмнение – причина за смъртта на краля.

Говори се, че крал Луи Баварски, син на Карл Велики и глава на една огромна империя умира от страх по време на петнадесет минутното пълно слънчево затъмнение , на което е свидетел през 840 г. Неговата кончина е начало на борбата за наследяване на трона от неговите трима синове, която продължава цели три години и завършва с разделянето на страната на три части – дн. Италия, Франция и Германия.

АЙНЩАЙН:

Слънчевото затъмнение от 29.05.1919 г.

На 29.05.1919 г. Слънчевото затъмнение се използва за да докаже Теорията на относителността на Айнщайн. Целта на опита е да потвърди на практика хипотезата на великия учен, че скоростта на светлината се забавя съвсем леко от гравитацията.

Слънчевото затъмнение от 30.06.1979 г.

Затъмнението на 30.06.1979 г. Това затъмнение е следено от Конкорд 001 за цели 74 мин. Самолетът лети над Африка по линията на пълното слънчево затъмнение. По време на пълното слънчево затъмнение през тази година за пръв път е заснета слънчевата корона. Тази фотография доказа, че короната е слънчева, а не принадлежи на Луната, както се е считало до тогава.

Слънчевото затъмнение от 18 юни 1860 г.

Отец Анджело Секи успява да заснеме Слънчевата корона и доказва, че слънчевите протуберанси не са оптическа илюзия, а истински физически феномен.

1868 г. и откриването на ХЕЛИЯ.

С развитието на спектроскопията, чиито пионер е Секи, този нов метод е използван и по време на Слънчевото затъмнение 18 август 1868 г. за провеждането на редица изследвания. На този ден то се наблюдава в Индия и Малайзия. По време на това слънчево затъмнение откриват , че върху Слънцето се наблюдават следи от фин и непознат до тогава елемент. Двамата откриватели предлагат този нов елемент да носи името хелий – от ст. гр. Хелиос , което означава слънце. 27 години по-късно вторият по разпространение в Космоса елемент се открива и на Земята.

Затъмнението винаги е период на “небесна” проверка за нас. Напълно естествено е, че затъмненията, са пряко свързани със света на нашите чувства, а над тях властва именно Всевишният. За съжаление, много хора объркват чувствата и емоциите, висшето и низшето. В период на затъмнение ние можем да се отклоним от отъпканата пътечка, загубили обикновеният начин на живот, и да тръгнем по друг съвършено нов и не задължително лек път. А доколкото можем да се ползваме от свободната воля, и колко още фатални грешки и неизбежни неща са ни отсъдени? Тези и много други вечни философски въпроси, остават, както винаги, отворени за всички…

1 comment for “Земята потъва в мрак