ЕС: Организираната престъпност в България е ежедневие

Правораздаването е мудно, прокурори и съдии под външно влияние

Пълен текст на доклада четете най-долу!

Европейският съюз (съкратено ЕС, Евросъюз) е политически и икономически съюз между 27 държави, разположени предимно в Европа. Създаден е с Договора за Европейския съюз (ДЕС), широко известен като Договора от Маастрихт, на 1 ноември 1993 г., въз основа на предхождащата го Европейска икономическа общност. С население от 500 милиона души ЕС създава приблизително 30% (US$18,4 трилиона през 2008 г.) от номиналния брутен световен продукт. България става член на НАТО на 2 април 2004 и член на ЕС на 1 януари 2007. Членството на България в ЕС няма алтернатив, въпрос, по който управлявалите страната партии и коалиции през последните повече от 15 години са имали почти пълен консенсус.Първите доклади за този напредък бяха публикувани през юни 2007 г., вторите - на 4 февруари 2008 г., третите - на 23 юли 2008 г., четвъртите - на 12 февруари 2009 г., а петите на 22 юли 2009 г. Последният казва: Широкоразпространеното съществуване на организирана престъпност и корупция вече не се отрича и  прокуратурата и съдебната власт полагат известни усилия, за да се справят с тези проблеми. ... убийствата, свързани с организираната престъпност, продължават, а известни престъпници не са задържани.

Брюксел, 22 юли. В доклада за мониторинга на България Европейската комисия посочва, че българското правителство полага усилия за реформи, но това има ограничено въздействие заради неадекватната политическа подкрепа, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

“Гражданите в България и Румъния и тези в останалите европейски държави трябва да усещат, че никой не е над закона”,

заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу. При приемането й в ЕС на България бе казано да изкорени

организираната престъпност. В днешния доклад Барозу заяви, че този проблем продължава да е ежедневна реалност.

“Постигнатото активизиране в реформите сега трябва да се подкрепи от национален политически консенсус, който включва всички партии и институции и от по-убедителни резултати”, заяви Барозу. Новият български премиер Бойко Борисов повтори обещанието за по-активна борба срещу корупцията, отбелязва Ройтерс.

“За смекчаване на тона на Брюксел е важно да се демонстрира политическа воля още от първия ден от управлението на новото правителство”, цитира Ройтерс председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ЕК похвали България за подобрението в механизма на повдигане на обвинения при тежки престъпления, но отбелязва, че

правораздаването продължава да е мудно. Има твърдения, че някои прокурори и съдии са подложени на външно влияние и намеса. Наказателният кодекс е остарял, а въпреки признаците на измама и корупция правоохранителните агенции изглежда не проявяват готовност да ги разследват, се казва в доклада на Европейската комисия за България. ЕК ще продължи специалното наблюдение над България и Румъния за четвърта година.

Никоя от десетте страни, които влязоха в ЕС през 2004 г., не е подложена на подобно наблюдение, отбелязва Асошиейтед прес.

ТУК четете целият доклад (първите страници са бяли – продължете нататък) – натиснете на линка:

bulgaria_report_20090722_bg