ГРАДСКИ: 3 промени за 1 ден за ГЕРБ /+видео/

“ДА” на ДС – “НЕ” на ДС … , “ДА” на “прехвърляне” – “НЕ” на …, “ДА” на контролиращите ДАНС (българското ФБР) – “НЕ” на …

Спряганият за шеф на комисията по култура, или за министър на културата Божидар Димитров ще трябва да се откаже от поста, заради доказаното си минало, като агент на политическата ДС. Това залегна в гласуваното решение в парламента от новата му партия ГЕРБ за неучастие на бивши ДС-есари в управлението. Димитров напусна БСП на 10 Юни т.г. преди изборите и се включи в партията-победителка.

Бат Бойко, дай газ, изгрял е твоят звезден час
бой до дупка, г’лей само
леле как трепкат на Позитано

(откъс от народна песен – вижте видео най-долу – може да си го включите, звук, за “фон” и настроение, и да си четете статията)

Само за един работен ден на парламента ГЕРБ промени на 180 градуса позициите си по три важни теми при гласуването на новия правилник на НС.

ДС — Депутатите на Бойко Борисов първо подкрепиха предложението на “Синята коалиция” в ръководните органи на парламента да не бъдат избирани хора, свързани с бившата Държавна сигурност, въпреки че седмица по-рано гласуваха “против” във временната комисия за промени в правилника.

ПРЕХВЪРЛЯНЕ — След това ГЕРБ реши да забрани категорично преминаването на депутати от група в група, за което гласува “въздържал се” в понеделник с мотива, че това противоречи на конституцията.

КОНТРОЛ НА ДАНС (Българското ФБР) — Накрая герберите склониха да въведат нов вид паритет в бъдещата комисия за контрол над ДАНС и вместо 5 члена в нея, както бяха предложили, приеха да имат колкото останалите групи, т.е. 5 пъти по-малко – само 1.

“Не искаме да остане и най-малкото съмнение, че сме против това, което е най-добро за обществото”, обясни шефът на депутатите от ГЕРБ и бъдещ вътрешен министър Цветан Цветанов.

По другите две теми обаче той беше категоричен, че няма промяна в позициите на ГЕРБ. Цветанов обясни, че лустрационният текст е гласуван в духа на ценностите на Европейската народна партия. Доскоро обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (ББ) заемаше позиция, сходна с тази на президента Георги Първанов (ГП) – че има и хора в ДС, които са работили за държавата. Бел.ред. ОБЗОР отдавна подържа тезата за близоста на ББ с ГП, което е държавен интерес.

РЕШЕНИЕ Техническа грешка Председателката на временната комисия за промени в правилника Искра Фидосова също отказа да приеме, че има промяна в позицията на партията при ограничаване на политическото номадство. “Става дума за техническа грешка”, каза тя по повод предишното гласуване в комисията.

Иначе повечето депутати приветстваха забраната хора от ДС да бъдат в ръководството на парламента и на постоянните му комисии, да са в международните делегации и членове на важни комисии като външната, тези по национална сигурност, за контрол на ДАНС и др. Заради този текст спряганият за шеф на комисията по култура Божидар Димитров ще трябва да се откаже от поста. “Винаги съм искал да съм тих и скромен депутат”, каза Димитров в кулоарите и обясни, че не се чувства дискриминиран от новите изисквания. Срещу забраната гласуваха ДПС и БСП, само двама червени депутати – Стефан Данаилов и Петър Курумбашев, го подкрепиха.

ПРИПОМНЯМЕ: Агентите в новото 41-во Народно събрание:

http://tinyurl.com/nf77q3

http://tinyurl.com/kryv8z

Въпреки че се съгласиха комисията за контрол над ДАНС да е на паритетен принцип с по един представител от всяка парламентарна група, депутатите от ГЕРБ гласуваха против искането на сините и ДПС председателят й да е постоянен. Депутатите на Борисов прегласуваха първоначалното си решение шефът да е от опозицията и да се сменя на ротационен принцип на всеки две сесии.

Депутатите окончателно забраниха политическото номадство, като забраниха на независими народни представители да сформират парламентарни групи или да се присъединяват към вече съществуващи. Няма да могат да се създават и групи с имена на партии, които не са били регистрирани в ЦИК за участие в парламентарните избори.

Материалът препечатваме от ГРАДСКИ ВЕСТНИК, Автор:Вера Александрова

Бат Бойко, дай газ, изгрял е твоят звезден час
бой до дупка, г’лей само
леле как трепкат на Позитано

(откъс от народна песен)

Намерете ни в TWITTER и ще получавате всичко навреме:

http://twitter.com/bulgarica

—–

1 comment for “ГРАДСКИ: 3 промени за 1 ден за ГЕРБ /+видео/

 1. 07/31/2009 at 22:55

  Депутатът от ГЕРБ Мирослав Петков от Горна Оряховица няма висше образование, се разбра вчера. А по време на кампанията бившият председател на общинския съвет в града се представяше за възпитаник на Московския държавен индустриален университет.

  В агитационните брошури за 47-годишния Петков бе написано, че е завършил специалността “Мениджмънт” във въпросния вуз.

  Наглата измама лъсна, след като съграждани на избраника се сетиха, че не си спомнят той да е ходил в Москва за изпити. Разбра се също, че това учебно заведение вече е закрито.

  “Нямам диплома, защото още уча и съм в трети курс. Не знам как се появи тази информация, че съм завършил московския университет”, призна Петков. Той явно е забравил, че сам обявяваше това на пресконференции преди и след вота. След като разбра, че се знае за закриването на вуза, побърза да добави: “Тази година не са ме викали, но трябва да питате директора д-р Румен Петков. Платил съм си таксите и ще си търся правата”.

  Д-р Петков е ректор на изнесен филиал в България на московския вуз. “Наистина Московският държавен индустриален университет е закрит”, потвърди той. Отказа повече информация и побърза да затвори телефона.

  “Реално съм със средно образование. Учил съм 2 г. задочно за машинен техник”, призна новият депутат.

  Петков изкара 2 години като шеф на общинарите в Горна Оряховица и категорично отказваше да подаде документи за достъп до класифицирана информация.