Американец рути хан в Търново

77-годишният Янки си прави незаконна винарна в паметник на културата във Велико Търново

Общината издирва 77-годишният собственик от САЩ. Външен оглед на община Велико Търново установил, че в момента реално се правят по-мащабни ремонти, за които няма издадено разрешение.

Общината издирва 77-годишният собственик от САЩ. Външен оглед на община Велико Търново установил, че в момента реално се правят по-мащабни ремонти, за които няма издадено разрешение.

Велико Търново, 20 юли. Американски гражданин извършва незаконна реконструкция на хана* “Хаджи Николи” във Велико Търново, който е построен от майстор Колю Фичето и е национален паметник на културата, съобщи БТА, като цитира пресслужбата на общината.

От институцията в Старата столица потвърдиха новината и ни уведомиха, че спешно се издирват представители на чужденеца-собственик, за да бъде направен оглед дали се нанасят непоправими вреди върху автентичния вид на сградата и да се спре строителството.

През 2006 година собствениците на хана продадоха националния паметник на културата на 77-годишния американец Едмунд Бек. Тогава сделката предизвика възмущение в града, както и прогнози, че чужденецът няма да опази българския културен паметник.

През 2008 година американецът е съгласувал с Националния институт за паметниците на културата /НИПК/ проект за реставрация на покрива и на фасадата. Външен оглед на община Велико Търново обаче е установил, че в момента реално се правят по-мащабни ремонти, за които няма издадено разрешение. Общината спешно издирва представителите на чужденеца-собственик, за да получи достъп до сградата и да установи точно вида, обема и характера на извършваните строителни работи.

Пред БТА представителят на американеца – Любомир Марков, потвърди, че от НИПК има одобрен проект само за реставрация на фасадата и на покрива и това строителство се извършва от година. Той посочи, че няма одобрен проект за цялостна реконструкция и за промяна на предназначението на сградата, в която в момента се прави винарна.

* Хан е стара владетелска титла, чието име се използва и за именоване на място за гости, които са на път, подобно на днешните мотели. Обикновенно са строени покрай пътищата.

Ханът на хаджи Николи

Етно от уникалните архитектурни творения на гения Уста Кольо Фичето е ханът Хаджи Николи във Велико Търново. Ханът се намира на възрожденската Самоводска чаршия и в момента се реставрира.Той е част от архитектурно изкуство и наследство на старата столица. Сградата е триетажна, като невероятни арки и колони крепят всеки от етажите. За този хан се носят множество легенди, както и за неговият собственик.

Етно от уникалните архитектурни творения на гения Уста Кольо Фичето е ханът Хаджи Николи във Велико Търново. Ханът се намира на възрожденската Самоводска чаршия и в момента се реставрира.Той е част от архитектурно изкуство и наследство на старата столица. Сградата е триетажна, като невероятни арки и колони крепят всеки от етажите. За този хан се носят множество легенди, както и за неговият собственик.

В съседство със Самоводската чаршия в новата махала, оформена през средата на XIX в., е построена една от най-хубавите и големи възрожденски сгради в Търново – ханът на хаджи Николи. Сградата е направена по поръчка на известния търновски търговец и активен участник в борбата за църковна независимост хаджи Николи. Проектите и изпълнението на хана са дело на майстор Кольо Фичето. През 1858 г. той построява сградата на две улици. От едната страна тя е на три етажа, а от другата (северната) – на един. Ханът се състои от две успоредни постройки. Откъм юг на уличната линия се намира самостоятелна сграда на един етаж, строена по-късно. Зад този етаж следва малък вътрешен двор. На висок скалист хълм е облегната същинската част от хана, третият етаж, който излиза на главната улица. С построяването на тази сграда Кольо Фичето успява да създаде една изключителна и въздействаща монументална архитектура. С големия си обем и с фасадата към улицата той не само привлича, но и оформя възрожденската българска част на града. Кольо Фичето разнообразява фасадата и я раздвижва с откритите галерии и кръстатите сводове, намиращи се пред двата горни етажа. Тези галерии архитектурно са оформени чрез каменни колонки, завършващи с капители, свързани с ритмично повтарящи се арки. Каменната подова конструкция на откритите галерии на всеки етаж е леко издадена напред, като по този начин се образува една вълнообразна линия на балкончетата, оформени между колонките по продължение на галерията. За да подчертае нейната здравина, самоукият архитект поставя каменни конзоли, пластично оформени в зида на приземния етаж. Откртите навън аркадни коридори пред стаите на двата горни етажа, украсени с извити железни парапети, създават ажурна, жизнерадостна фасада на Николи хан, която привлича, възхищава и буди чувство на национална гордост. Възрожденският майстор Кольо Фичето успява от една обикновена сграда, предназначена за търговски склад, да създаде художествено-архитектурна творба, която свидетелства за творческия гений на един народ, намиращ се под робство.
В каменните стаи на хана търговецът хаджи Николи в продължение на повече от десет години складира манифактурни стоки, внасяни от западна Европа и от близкия Изток, а така също и произведенията на търновските майстори чохаджии, куюмджии, бакърджии и др. Няколко години преди Освобождението сградата е използвана като фабрика за преработка на тютюн, собственост на търговеца индустриалец хаджи Славчо Хаджипаскалев. След Освобождението години наред отделните стаи са били използвани за работилници от дребни занаятчии. През 1970 в сградата е подредена ескпозиция на музея на Възраждането. Понастоящем сградата не е отворена за посетители.

На Самоводската чаршия човек няма как да се почувства просто като в музей.

В нейните магазини и дюкяни оживяват забравени български занаяти, възстановени от днешни български ковачи, златари, резбари, грънчари, тъкачи и художници. В антикварните магазини човек може дълго да се рови сред купища вещи, напоени с дъх на отминало време. Тук са и повечето галерии, симпатичните малки книжарници и кафенета – много от тях в стария хан на хаджи Николи. Днес улица „Раковски” е съхранила традициите и духовните корени на Самоводската чаршия. Но тя е и място за почивка и среща с приятели, в което история и съвременност съжителстват хармонично. Сред архитектурните шедьоври от времето на Възраждането ще видиш играещи деца, забързани великотърновци и многобройни туристи, които с камери и фотоапарати се опитват да отнесат спомен за видяното. Както едно време, сърцето на чаршията са хората й.

На път сме да загубим нещо, което е символ.

7 comments for “Американец рути хан в Търново