Сделка няма – “Сините” не подписаха с ГЕРБ

Десните коалиционери ще подкрепят само решения, които съвпадат с техните решения

“Бойко Борисов е изобретил черния цвят. Всъщност, той е изобретил всички цветове. Освен розовото. Иван Костов е изобретил розовото.” (Народна мъдрост)

На парламентарните избори тази година се оказа, че много от старите столичани-демократи са гласували за ГЕРБ. Все още кмет на София, лидерът Бойко Борисов успя да отвори детска градина ж Казичене. ФОТО:БДЕМОНИ

На парламентарните избори тази година се оказа, че много от старите столичани-демократи са гласували за ГЕРБ. Все още кмет на София, лидерът Бойко Борисов успя да отвори детска градина в Казичене. ФОТО:БДЕМОНИ

Оказа се, че цялото пространство в политическата карта на България ще остане разделено на новите ГЕРБ и всички останали.

Много весело стана – в дясно всеки подкрепя ГЕРБ, но никой не подписва меморандум! Ха-ха-ха!

РЗС на Яни Янев ще помисли до понеделник, но иска да е разделен от другите “десни” АТАКА и СДС-ДСБ.

Една баба ми каза, “ами сине, така е защото НЕ получават министерско столче,” на чиито думи на старицата аз “хич не” повярвах.

Днес стана ясно, че старите “сини” остават окончателно в изчаквателна позиция “какво за мен”, след като вече не са и “резерва”. Първа или последна, може би “постоянна”.

Това стана ясно днес, след като Синята коалиция заяви, че няма да подпише предложения от ГЕРБ меморандум за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството.

Или казано на по-прост език – Сделка няма! Което бе очаквано, след като ГЕРБ-ерите не отпуснаха нито едно министерско кресло на родните демократи.

Дали постове в правителството са били самоцел на СДС-ари и ДСБ-ари, никой не може да каже, освен двамата вождове Костов и Димитров. Всичко започна, още в нощта на изборите, когато стратегът и бивш министър-председател Иван Костов, започна да подканя ГЕРБ за коалиция, като единствена възможна за управление на страната.

Но реалното “голямо запъване” започна, след окончателният анонс на спечелилата партия на Бойко Борисов, че сами ще си съставят правителство.

Ще припоним още една народна мъдрост: Джордж Буш излъга, че Ирак има оръжия за масово поразяване. Всички знаят, че Бойко Борисов не беше по това време в Ирак.

Официално съобщение пред журналисти в парламента направиха съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров, като думите им бяха цитирани от БТА и централните български медии.

“Двойката” Костов-Димитров заявиха това след продължило почти два часа разширено заседание в Народното събрание на националните ръководства на  техните парии ДСБ и СДС и депутатите от Синята коалиция. Костов уточни, че те ще подкрепят съставянето на правителство с мандата на ГЕРБ и ще бъдат част от парламентарното мнозинство, което ще избере новия кабинет.

Ще подкрепим и мерки, които съвпадат с нашата политическа програма, обявена преди изборите, посочи Иван Костов.

Всичко това ще бъде оформено и в декларация, която ще бъде връчена на ГЕРБ.

РЗС-Ред Законност Справедливост се пазари – не ще другите десни

РЗС на Яни Янев не променя мнението си и ще подкрепи правителството, съставено от Бойко Борисов, но отказваме да подпишем общ меморандум за сътрудничество със “Синята коалиция” и “Атака”, въпреки волята на ГЕРБ правителството да бъде самостоятелно и РЗС да не бъде част от управлението. РЗС са предложили на ГЕРБ да се подпише двустранен меморандум, в който да се изложат приоритетите, заради които подкрепят кабинета “Борисов”. Това предложение ще се дообсъжда в понеделник. В отговор на журналистически въпрос, партииният шеф Абаджиев посочи, че няма прилики между РЗС и “Атака”, защото “РЗС не са срещу турското малцинство и участието на етносите в българското общество, а са срещу корпоративно-финансовия принцип на ДПС”.