Под “Евро-лупа” още поне година

Наблюденията ще продължат, докато не бъдат постигнати всички изисквания за ангажиментите на България и Румъния относно членството.

Наблюденията ще продължат, докато не бъдат постигнати всички изисквания за ангажиментите на България и Румъния относно членството.

България и Румъния да останат под “Евро-лупа” още поне година. Това ще решават следващата седмица в Европейската комисия, която ще препоръча и след 2009 г. да продължи специалният механизъм за мониторинг на двете съседни държави поради бавните реформи в правосъдието и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
В доклада на Еврокомисията, който ще бъде официално публикуван на 22 юли, се посочва, че и двете страни не са постигнали достатъчен прогрес, за да спре мониторинга. 
Румънските власти се опитват да лобират за „изходна стратегия” от т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка, създаден преди присъединяването към ЕС поради недовършени реформи и корупция в двете страни. 
Но “големите” в ЕС, по-специално Германия, Холандия, както и Швеция – сегашен ротационен председател на блока – Дания и Австрия са категорично против премахването на механизма. 
Поради липса на сериозни политически инструменти за оказване на натиск върху страните, мониторингът помага да не се повтарят някои проблеми.

Очаква се ЕК да поясни, че наблюденията ще продължат, докато не бъдат постигнати всички изисквания за ангажиментите на България и Румъния относно членството.

Още веднъж ще се каже, че липсва политическа воля за борба с корупцията, като румънският парламент ще бъде разкритикуван за блокиране на разследвания за корупция, а съдиите – за това, че позволяват процесите да бъдат удължавани или че издават леки присъди. 

Критиката към София е за това, че не изправя криминалните босове пред съда и по-специално тези, които имат силни политически връзки и достъп до фондовете на Европейския съюз.

Не се очаква отново да бъдат наложени санкции, както това се случи през миналата година, когато замрази помощи за България за около 800 милиона евро поради извършени измами и връзки с организираната престъпност.