Първанов привика Бойко в Гербовата зала и му връчи мандата

Президентът Георги Първаное даде 7 дни на Борисов да представи новото правителство

Президентът Георги Първанов връчи Указ 266, с който възлага на кандидата за премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов (дясно) да състави правителство. За 1ви път това събитие се случи в гербовата зала, което допринесе допълнителна символика в победата на партия ГЕРБ. Пресфото - БТА снимка: Георги Георгиев

Президентът Георги Първанов връчи Указ 266, с който възлага на кандидата за премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов (дясно) да състави правителство. За 1ви път това събитие се случи в гербовата зала, което допринесе допълнителна символика в победата на партия ГЕРБ. Пресфото - БТА снимка: Георги Георгиев

София, 16 юли Президентът Георги Първанов връчи Указ 266, с който възлага на кандидата за премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да състави правителство,  съобщи БТА. Според конституцията кандидатът за министър-председател има седемдневен срок да представи предложение за състава и за структурата на правителството.

Държавният глава поздрави категоричните победители в изборите – ГЕРБ, и им пожела съставянето на бързо, действено, ефективно правителство, което да е в състояние да изпълни очакванията на българските избиратели за промяна, която да бъде съчетана с необходимата стабилност, защото по думите на президента стабилността на промяната е основно условие за изхода от кризата. Изходът от кризата, нейното ограничаване, предприемането на ефективен пакет от

антикризисни мерки са приоритет “номер едно” на бъдещото правителство, подчерта президентът Първанов.

Георги Първанов посочи, че след водените разговори с Бойко Борисов и с неговия екип има основание да се твърди, че ще има ефективно взаимодействие между българските институции в изпълнението на основните стратегически приоритети, по непосредствените задачи, които предстоят. Президентът Първанов изрази очакване и пожелание да бъдат проведени бързи, прозрачни преговори, които да създадат базата за стабилно правителство на основата на трайни принципи, утвърдени в условията на целия демократичен преход на България.

Бойко Борисов увери, че при съставянето на правителството ще се ръководи от принципите на Конституцията и от категоричния вот на избирателите за кабинет, който да изведе България от кризата, да гарантира стабилност и спазване на върховенството на закона.

Той за пореден път обяви, че ГЕРБ ще състави самостоятелно правителство, което по думите му е неправилно да бъде наричано правителство на малцинството. Всички извън БСП и ДПС, които искат да го подкрепят в името на стабилността, могат да го направят, подчерта Борисов.

Той обеща между българските институции да има максимално добра работа и в рамките на седем дни новият кабинет да бъде готов.

За първи път връчването на проучвателен мандат се състоя на церемония в Гербовата зала. Президентът Първанов пожела това да стане началото на такава практика в бъдеще. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, секретари на държавния глава.