Цецка: Истината и картите в парламента!

ЦЕЦКА И ЦЕЦО – Новата Двойка на България

Шефката на парламента Цецка Цачева и Цветан Цветанов – Вътрешният министър

Цецка Цачева: Винаги съм се старала да бъда себе си, отстоявала съм истината и съм назовавала нещата с точните им имена.

Цецка Цачева: Винаги съм се старала да бъда себе си, отстоявала съм истината и съм назовавала нещата с точните им имена.

ИНТЕРВЮ

” … не съм привърженик на принудителните мерки и санкции. Аз разчитам на съзнателността.”

София, 16 юли. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви в интервю за БТА, че разчита на съзнателността на народните представители относно ограничаването на гласуването с чужди карти и използването на автомобили за лични нужди. Мисля, че от групата на ГЕРБ ще покажем нещо различно на нашите избиратели, каза тя. Амбицията ми е заедно с останалите народни представители да издигнем авторитета на институцията, което във всички случаи означава повече ред и дисциплина, посочи Цачева. Като човек, който доскоро е бил извън политиката, аз съм имала същата оценка за тази институция при вида на действително скандално празната пленарна зала при гласуване на законопроекти, добави Цачева. Искаме да оптимизираме дейността на Народното събрание чрез намаляване на администрацията на парламента и броя на постоянните комисии, заяви Цачева. ГЕРБ е за намаляване броя на комисиите, добави тя.

Цецка Цачева Данговска  е родена през 1958 година в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч.
Завършила е право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.
Адвокат и общински съветник в ОБС Плевен.
Семейна, с един син.
Цецка Цачева беше мажоритарен кандидат и водач на листа на ГЕРБ в 15 МИР – Плевен за парламентарните избори на 5 юли 2009 година.

Въпрос: Какви ще бъдат първите Ви стъпки като председател на Народното събрание, които ще предприемете за ограничаване на досегашните практики на гласуване с чужди карти и използване на автомобили за лични нужди?

Отговор: Като юрист, и то специалист по гражданско правосъдие, не съм привърженик на принудителните мерки и санкции. Аз разчитам на съзнателността на моите колеги, на това, че те все още помнят, надявам се, защо са избрани и че тяхното работно място е в пленарната зала. Що се отнася до групата на ГЕРБ, от чието име аз мога да говоря, тъй като сме имали разговори по тема дисциплина и ред в залата, мисля, че много скоро ще покажем нещо различно на нашите избиратели.

Въпрос: Какви ще бъдат промените в правилата на работа на парламента с оглед присъствието на депутатите на заседанията? Има ли други моменти от предварителни Ви наблюдения върху досегашната парламентарна практика, които трябва да се променят?

Отговор: Амбицията ми е заедно с останалите народни представители да издигнем авторитета на институцията, което във всички случаи означава повече ред и дисциплина. Като човек, който доскоро е бил извън политиката, аз съм имала същата оценка за тази институция при вида на действително скандално празната пленарна зала при гласуване на законопроекти. Относно гласуването с чужди карти, това българските граждани и аз лично не го одобрявам, поради което, откакто съм избрана, стиковам различни възможности за техническо решение на въпроса. На този етап от наша страна, на ГЕРБ, е налице категорична воля да се справим с този проблем. Що се отнася до дисциплината, мисля, че всички сме достатъчно съзнателни и ще изпълним това, за което българските избиратели са ни изпратили в 41-то Народно събрание, а то е да работим съвестно и да напълним с повече съдържание работата на Народното събрание. Но най-вече трябва да има воля и решимост от страна на самите народни представители да не злоупотребяват с правомощията, които имат. Разчитам на първо място да променим това самосъзнание във всеки един народен представител по отношение на гласуването с чужди карти и най-вече, че работното място на народния представител е в пленарната зала тогава, когато има пленарни заседания.

Въпрос: Политическата партия, която представлявате, заяви нагласата си за намаляване на парламентарните разходи. Кои са тези разходи, които трябва да бъдат намалени, според Вас?

Отговор: В тази икономическа криза и при тежката ситуация, която получаваме в наследство от управлението на тройната коалиция, е възможно да се наложат спешни действия и това да изисква приемането на закони или изменения на съществуващи закони. Преди всичко ние заявихме, че искаме да оптимизираме дейността на Народното събрание, което виждаме в няколко насоки. Една от тях е намаляване на администрацията на Народното събрание и броя на постоянните комисии. Конкретните предложения за техния брой, наименования и предмет на регулиране на обществени отношения в тях, ще стане ясен след приемане на правилника за организация на дейността на Народното събрание. ПП ГЕРБ е за намаляване броя на комисиите, защото искаме да намалим администрацията. Това бяха посланията към избирателите, които отправихме по време на кампанията. Няма да налагаме нашето виждане за тези неща, а ще търсим консенсус с другите политически партии.

Въпрос: ГЕРБ заявиха, че ще бъде намален и броят на парламентарните комисии. Има ли вече оформено предложение за това кои ще бъдат съкратени и кои – слети, с други комисии?

Отговор: Временната комисия, която подготвя новия правилник на парламента, ще отговори на този въпрос. Не е обсъждано конкретно, но като цяло функциите на тези комисии ще се запазят. Те обаче ще се оптимизират, а някои от тях ще се слеят в една.

Въпрос: Кои трябва да бъдат първите приоритети в работата на 41-то Народно събрание?

Отговор: Това е първото Народно събрание, което се конституира в условията на членство на България в Европейския съюз. Независимо за кого са гласували избирателите, те очакват от нас по-добър живот. Ще бъдат необходими много работа и дисциплина, както и широко представителство на гражданското общество, чрез участие на неправителствените организации в постоянните комисии в парламента. Нашият първи приоритет е приемането на правилника за организация и дейността на Народното събрание, и изборът на ново правителство на България.

Въпрос: Към какви принципи ще се придържате в работата си като председател на Народното събрание?

Отговор: Винаги съм се старала да бъда себе си. Отстоявала съм истината и съм назовавала нещата с точните им имена. Моите съграждани от плевенския избирателен район ме познават като една от тях. Човек, който държи на истината и мисля, че това е позволило на председателя на партия ГЕРБ да ме представи като прям и откровен човек.