Още 3 случая на Свински грип в България – стават 22

Д-р Димитър Николов

Свинският грип тръгна от Мексико и се разпространи из целият свят.

Свинският грип тръгна от Мексико и се разпространи из целият свят. Дори популярната кукла Мис Пиги бе използвана за да се почертае първоизточника на заразата плъзнала навсякъде по планетата.

София, 16 юли В Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания днес са доказани още нови случая на грипния вирус подтип А /Н1N1/, съобщи БТА, като цитира информация изнесена от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Трима от заразените са били в контакт със заболялото вчера 14-годишно момиче от София. Всички те са се завърнали от Истанбул, Турция, където са участвали в международен фолклорен фестивал. Българската група, участвала във фестивала, е от 31 човека. До момента всички са издирени и ще бъдат изследвани като контактни на заболелите. Заразените са жена /на 46 г./, момче /на 19 г./ и момиче /на 15 г./ от София. Те пристигат в България на 13 юли, симптомите на заболяването се появяват на 15 юли. Заболелите са консултирани с инфекционист, взет е материал за изследване и поради лекото протичане на заболяването и доброто им общо състояние са оставени на домашно лечение.

Към момента в България са доказани общо 22 положителни резултати за новия подтип А /Н1N1/.

Състоянието на болното от новия грипен вирус от типа “А /H1N1/” момче от Разград в момента е добро, съобщи д-р Йорданка Николова – началник на отдел “Противоепидемичен контрол” в Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/. Това е 1-ят лабораторно потвърден случай на “свински грип” в Разградска област. Пациентът, 15-годишно момче от Разград, заболява на 13 юли с висока температура, болки в очните ябълки при движение, които са зачервени, запушен нос и хрема, слабо изразена суха кашлица. За периода 4-11 юли пациентът пребивава в ЮАР, като участник на олимпиада по математика. Два дена след завръщането си потърсил медицинска помощ с грипоподобни симптоми и е хоспитализиран в Инфекциозно отделение на МБАЛ “Св.Ив.Рилски” в града. Веднага е било започнато лечение.

Периодът за наблюдение е 7 дни считано от 13 юли, заяви д-р Николова.

Броят на починалите от т. нар. свински грип във Великобритания достигна 29 души, предава АФП, позовавайки се на данни на британските здравни власти.

Броят на потвърдените случаи на новия грипен вирус A(H1N1) в Бразилия достигна 1175, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на бразилското министерство на здравеопазването. До момента в страната са регистрирани четири смъртни случая в следствие на новия грип.
В Южна Америка грипният вирус A(H1N1) е взел най-много жертви в Аржентина.

Близо 6000 австралийци може да починат в случай на епидемия от свински грип в страната, заяви австралийският министър на здравеопазването Никола Роксън. В същото време той посочи, че това е най-лошият сценарий, предаде ДПА.

Правителствените поръчки за ваксини срещу новия грипен щам H1N1 продължават да валят, но производителите едва ли ще започнат да регистрират първите печалби преди края на годината, коментира агенция Ройтерс.
Последната голяма поръчка дойде от Франция, която желае да получи 94 млн. ваксини на обща стойност от почти един милиард евро. Един от основните производители съобщи, че е подсигурил договорите си за доставка с правителствата на повече от 35 страни.
Въпреки това производителите ще започнат да получават парите едва при получаването на първите доставки, което няма да стане преди последното тримесечие на годината.