30% надолу цените на имотите в София

Мъгла е паднала предимно в големите градове, където има цели райони, имотите там са били силно надценени и сега отстъпват

Мъгла е паднала предимно в големите градове, където има цели райони, имотите там са били силно надценени и сега отстъпват

Търговията наесен ще зависи силно от общите икономически показатели в страната

„Няма да има пустеещи квартали, но ще има провалени проекти”.

Николай Тодев, ОБЗОР BulgariCA

15 Юли 2009г., София. С 23% са паднали цените на имотите у нас за първите 6 месеца на годината спрямо същия период на 2008-а, съобщи “ГРАДСКИ ВЕСТНИК”, като цитира Цветелина Тасева, шефка на фирма за търговия с недвижими имоти.

Очакванията са поевтиняването да продължи поне до края на годината.

Мъгла е паднала предимно в големите градове, където има цели райони, имотите там са били силно надценени и сега отстъпват с 30 на сто и дори повече. Такива имоти има и в южните и източните крайни квартали на София, каза Такева. В столичните квартали “Люлин”, “Дружба” и “Обеля” вече може да се купи панелка до 30 000 евро. В квартал “Борово” вече се продават имоти на цена 650 – 660 евро/кв.м. а преди година цените там бяха над 1000 евро кв.м., съобщиха от “Адрес”.

Цени държат в Студентския град, където има най-нисък спад на цените – под 10%.
Според шефа на “Адрес” обаче в последните два месеца в София и Варна се забелязва раздвижване сред купувачите, подкрепени от по-либералната политика на банките и убеждението, че цените вече са изгодни.
Според проучване на мотивите на продавачите 32% от тях имат финансови затруднения по други причини и се опитват да ги компенсират със средствата от продажбата на имот. Едва 17% са тези, които продават заради затруднения с изплащането на ипотека.
Очакванията на агенцията са през лятото сделките да замрат, а търговията наесен ще зависи силно от общите икономически показатели в страната. Строителните фирми, продали част от апартаментите си по 1000 евро/кв. м, могат да си позволят да изчакат края на кризата и да не свалят много цените, добавиха експертите. Неслучайно сделките с имоти ново строителство са под 20% от всички сделки в последните 6 месеца и непрекъснато намаляват.

Дали банките са затегнали режима?

Председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на най-голямата банка в България УниКредит Булбанк, Левон Хампарцумян уточни пред АРХИТЕКТ: на пазара в България има 32 банки и не е възможно реакцията им да е напълно еднаква.

Това, което банките правят, е да следват тенденциите на пазара и да реагират на тях. През последните години на имотния пазар имаше бум и се построиха много жилища, „някои не толкова добри”, уточни банкерът. Там, където строителството не е достатъчно качествено, напр. има презастрояване, проектите ще се провалят.

От друга страна има много жилища, които няма да поевтинеят. Тези качествени имоти ще спрат да поскъпват – но няма да поевтинеят. Сега пазарът се диференцира, уточни Хампарцумян. „Няма да има пустеещи квартали, но ще има провалени проекти”.

„Ако видите място, за което ще кажете: Аз бих живял тук” – то ще бъде успешен проект. Тези, които са разчитали на големи печалби с некачествено строителство – техните имоти „ще си намерят цената, но отивайки надолу”.

Банките по-рано даваха заеми на хора на границата на умственото изоставане, каза още Хампарцумян. Това се дължеше на общия ентусиазъм, който цареше на пазара. Днес по-скоро всички са предпазливи, затова банките понякога искат да се презастраховат.

Моментът е по-скоро на изчакване. Покупката на жилище не е въпрос на всяка цена. Оферти има много – но купувачите са малко. Почти всички сделки се осъществяват с пари в брой.