Президентът потвърди на ГЕРБ – АТАКА иска оставка, РЗС не ги огрява, Сините искат вътре, БСП и ДПС са вън

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Настоящият герб е одобрен от Народното събрание през 1997 г. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви

София, 14 юли /Ели Тасева, ОБЗОР Булгарика/ Президентът Георги Първанов проведе днес консултации с представители на парламентарните групи за връчването на проучвателен мандат на кандидат за министър-председател, посочен от парламентарната група /ПГ/ на политическа партия ГЕРБ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Новината бе потвърдена и от Националната агенция БТА и бе съобщена от всички български медии.

Президентът смята, че парламентарното мнозинство и опозицията ще намерят верните политически приоритети, които да гарантират държавността, политическата и икономическата стабилност в условията на икономическа криза, се посочва в съобщението. Проучвателният мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на Бойко Борисов в четвъртък 16 юли в 9.30 ч. б.вр.

РЗС ПОДКРПЯ ГЕРБ: ДА СИ НОСЯТ САМИ ОТГОВОРНОСТА – НЕ ГИ ОГРЯВА ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ИМ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

rzsПредставителите на РЗС, в лицето на лидера Яни Янев са предложили днес на президента Първанов да бъде свикано специално заседание на Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/, на което да се обсъди предстоящия доклад на ЕК за България. Вече познавам доклада в чернови вид и той е унищожителен за изпълнителната власт, каза Янев. От партията са представили пред президента идеите си за свикване на Велико Народно събрание, но държавният глава е изразил резерви, че това може да се случи в момента, по думите на Янев. РЗС ще подкрепи правителство, съставено от Бойко Борисов, защото той получи огромен мажоритарен вот, каза Янев. По думите му лидерът на ГЕРБ има право да структурира сам екипа си, за да може да носи съответната отговорност.

АТАКА ИСКА ОСТАВКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА – ПОДКРЕПЯ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО С УСЛОВИЯ

atakaЛидерът на “Атака” Волен Сидеров каза пред журналисти днес, че ще попита президента Георги Първанов дали няма да подаде преждевременно оставка. Причината е, че Първанов беше конструктор на тройната коалиция, а тя претърпя съкрушителна загуба на изборите, заяви Сидеров. Той заяви, че “Атака” ще подкрепи правителството, ако то работи в посока на националния интерес. Ако видим отклонение – оттегляме подкрепата, добави той.

СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ПОДКРЕПЯ С УСЛОВИЯ ЗА ПРЯКО  УчАСТИЕ – КОСТОВ ИСКА СЕРИОЗНИ РАЗГОВОРИ С ГЕРБ

sinq koaliciqСинята коалиция е готова да даде политическа стабилност на България, като сподели отговорността при изработване на правителствената политика и политиката на Народното събрание. Това заяви пред журналисти съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Иван Костов пред журналисти, преди да влезе при президента Георги  Първанов на консултации за съставяне на следващото правителство. Никой не носи отговорност за политика, в чието изработване не е участвал, добави той. Костов уточни, че трябва да има споразумение, на базата на което страните ще се задължат да следват определени принципи и ясни ангажименти. Синята коалиция ще даде подкрепата си, защото страната ни е в криза и е разклатено доверието на европейските партньори, каза Костов. Условието е да бъде изведена България от кризата и да се възстанови доверието, добави той. Костов каза, че очаква покана от ГЕРБ за сериозни разговори. Той добави, че Синята коалиция няма да допусне политическа дестабилизация. Шефът на другата част от коалицията – СДС, Мартин Димитров предостави думата на Иван Костов.

Пак днес стана известно, че до 14 дни Софийският градски съд /СГС/ ще се произнесе с решението си за регистрацията на новото ръководство на СДС на Мартин Димитров, партията-партнъор на ДСБ на Иван Костов, което все още не съществува “на книга” в съда.


БСП НЕ ПОДКРЕПЯ ПРАВИТЕЛСТВОТО – СЪГЛАСНИ ЗА ШЕФ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

bspКоалиция за България (КБ) не може да подкрепи едно, с предизборните си заявки и следизборни прояви в парламента, дясно управление. Това каза министърът в оставка и избран депутат от левицата Михаил Миков след консултации при президента Георги Първанов за връчване на мандат за съставяне на правителство. Имаме ясноочертано парламентарно мнозинство в лицето на четири политически сили – ГЕРБ, “Атака”, РЗС и Синята коалиция, и парламентарна опозиция – поне така ни беше дадено ясно да разберем, в лицето на Коалиция за България и ДПС, каза депутатът Ангел Найденов. Найденов посочи, че КБ участва в една конституционна, но също така и политическа процедура, като е ясно, че проучвателният мандат се връчва на първата по численост политическа сила в парламента. Днес при избора на председател на НС показахме една от характеристиките на нашето парламентарно поведение – конструктивност, подкрепяйки избора на председател на парламента добави той.

СЛЕД ДЪЖД КАчУЛКА – ИЛИ ЖАЖДА ЗА НОВА ВЛАСТ В ТЪРНОВО – ЛИЦЕМЕРИЕ ЛИ Е ТОВА ИЛИ ОСЪЗНАТА ГРЕШКА

В същото време днес във Велико Търново членовете на местната партийна организация свалиха политическото си доверие от ръководствата на областното и на общинското ръководство на БСП . След тежкия крах на парламентарните избори настъпва моментът за радикална реформа на БСП, която се нуждае от пълно обновление и от необходимостта да се обърне към хората с политика, основана на европейските социални ценности. За това настояват в отворено писмо до съмишленици и симпатизанти ръководителите на около 20 организации на БСП в общинатa. Според писмото местните социалисти свалят доверието в 4-ти Великотърновски МИР.

ДПС ПОДКРЕПЯ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО САМО ПРИ УСЛОВИЯ

dpsНие трябва да знаем каква правителствена конфигурация иска подкрепа от ДПС, заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан след консултации при президента Георги Първанов във връзка с връчването на мандат за съставянето на следващото правителство. Ако тези намерения, които чухме от “Атака”, са част от управленската програма, няма как това мнозинство да разчита на подкрепа от ДПС, посочи Местан. ДПС не е конюнктурна партия, а има отговорна роля да съхрани интеграционния модел в страната, който днес получи заявка да бъде взривен, допълни той. Реваншистки идеи днес бяха заявени, ДПС може да им противодейства, защото те противоречат на националния интерес на България, каза Местан. По думите му това е лакмусът за демократичната култура на победителя в изборите и е важно да се чуе позицията на ГЕРБ по идеите на “Атака”.

НОВИЯТ ПРЕМИЕР БОРИСОВ ГОТОВ С КАБИНЕТА, НО ПРИЕМА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ВСЯКЪДЕ – БЛАГОДАРИ НА ПРЕЗИДЕНТА И СЕ НАДЯВА

gerb partiq

Шефът на партията Цветанов кани само “в дясно” и “в центъра” – кани и АТАКА на масата – гони ДПС, НДСВ и БСП

Попитан от кои политически сили очаква подкрепа, Борисов заяви, че очаква подкрепа от всички политически сили. Декларирали сме преди изборите, че по най-бързия начин трябва да бъде съставено правителство, допълни лидерът на ГЕРБ. Борисов пожела успех на бъдещия кабинет и изрази надежда той да работи добре. Надявам се, че моралът и отговорността на политическите партии и вотът на народа ще ги накара да подкрепят кабинета с пълно мнозинство, каза Борисов. На въпрос дали е по-добре министрите да бъдат добри професионалисти, или да са добри партийци, той посочи, че на първо място те трябва да са професионалисти. Попитан дали може да има министри от други политически сили в кабинета, Борисов каза, че винаги е заявявал, че ако му предложат доказани експерти, ще преговаря за това.

Според лидера на ГЕРБ 7 дни са напълно достатъчни за съставяне на правителството. Борисов увери, че това ще стане в най-кратък срок, защото всеки ден в условия на криза е много важен.

Бойко Борисов благодари на президента, че се е съобразил с бързите срокове.

Попитан дали кабинетът е поименно готов, той каза, че по принцип е готов.

Бъдещият премиер не коментира промените в съдебната система през последните дни. Днес бяха избрани новите конституционни съдии от квотата на съдебната власт на днешното Общо събрание на Върховния административен съд /ВАС/ и на Върховния касационен съд /ВКС/. Избраните вече са, Стефкa Стоева сегашен зам.-председател на ВАС, а Румен Ненков е бивш зам-председател на ВКС.

ГЕРБ започва от утре консултации с всички партии, които са в центъра и вдясно на политическия спектър. Това каза след края на 1-то заседание на Парламентарната група на ГЕРБ след откриването на 41-то Народно събрание председателят на групата Цветан Цветанов. Той допълни, че ще водят преговори с всички политически сили, включително и с “Атака”, без тези, които са управлявали до днес. На журналистически въпрос дали ПП ГЕРБ е готова да предостави на опозицията ръководството на комисиите за контрол на ДАНС и за борба с корупцията, той отговори, че винаги са били за прозрачност и са апелирали такива комисии да бъдат председателствани от представители на опозиционните партии. Като опозиция Цветанов посочи “Коалиция за България” и ДПС.

gerb-Bulgaria

3 comments for “Президентът потвърди на ГЕРБ – АТАКА иска оставка, РЗС не ги огрява, Сините искат вътре, БСП и ДПС са вън