Още 6 агенти в парламента

Agent Reagent

Комисията по досиетата обяви вчера имената на още шестима сътрудници на ДС в предизборните листи, съобщава 24 часа. Кандидатите за депутати на всички партии бяха проверени за връзки с бившите тайни служби още преди вота. Комисията на Евтим Костадинов обаче получила допълнителни данни за шестимата. Те са Владимир Иванов от ЛИДЕР, Евгени Ганчев отРЗС, Емануил Славов от “Българската лява коалиция”, Иван Първанов от съюза “Защита”, Орхан Юсеинов от ДПС и Стефан Цонев от Коалиция за България. Нито един от тях обаче не влезе в новия парламент.

ПРИПОМНЯМЕ

http://tinyurl.com/nf77q3

Когато Комисията по досиетата обяви, че петима кандидати от листите на ГЕРБ са били бивши служители и сътрудници на ДС, Борисов каза, цитиран от БТА, че застава зад тях, защото са били „кадрови офицери“, а петият – Божидар Димитров – уличен като нещатен агент на политическата полиция, бил „негов личен избор.“ Димитров е бил агент на ДС под псевдонимите на хановете Кардам, Тервел и Телериг и е бил вербуван от капитан Цветан Станимиров през 1973 г., като е писал доносите си собственоръчно. Професорът-историк, шеф на Историческият музей в София и доскорошен член на БСП Димитров и ще бъде най-вероятно новият министър на културата в правителството на ГЕРБ. Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП— в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 г. , както и член на Висшия партиен съвет, като напуска партията на 10 Юни 2009г. преди изборите. Божидар Димитров смело може да бъде определен като „топла връзка“ между президента Георги Първанов и столичния кмет Борисов.“Ако за нещо съм подготвен, то е точно министър на културата, но разбира се ще реши Бойко“ – това заяви пред Би Ти Ви Димитров.

Сред депутатите на ГЕРБ има бивши следователи, гранични полицаи, висши полицейски началници, кадрови офицери от армията и военноморския флот, възпитаници на Академията на МВР. Като например, бившият офицер от армията Емил Гущеров (избран в Кюстендил), Стефан Дедев – граничен офицер и разузнавач (избран в Пловдив област), Пламен Тачев (Плевен) – завършил школата на МВР и бивш пожарникар, Красимир Велчев (София град) – бивш военен, Красимир Минчев (Хасково) – военен аташе в Украйна. Димитър Лазаров (избран в Пловдив област) е завеждал бившата окръжна следствена служба в Пловдив, Цветан Сичанов (София област) – е завършил академията на МВР и работил в МВР Самоков. Ямболският депутат Анастас Анастасов е завършил също Академията на МВР.

1 comment for “Още 6 агенти в парламента