Медиите в чужбина за българските избори

news 3***

Македония

“Обрат в България: Премиер с черен пояс”, така вестникът с най-голям тираж в Македония “Дневник” описва победата на ГЕРБ и нейния неформален лидер. Вестникът отделя специално ввнимание на факта, че “турската партия отиде в опозиция” и че “в българския парламент не влезе нито един от петимата кандидати, заподозрени за извършени престъпления”. В редакционен коментар под заглавие “Та-на-на-на-на-на-Бат-ман” “Дневник” се спира на победата на Борисов, като отбелязва, че “от вчера и Балканите имат своя Батман”, като уточнява, че “това е прякорът на популярния софийски кмет”. “Завчера българите отсякоха, запалиха рефлекторите и повикаха Батман. А той победи и каза: тези, които крадяха, трябва да се страхуват. Крадците ще отидат в затвора!”, посочва изданието, като в заключение препоръчва и Македония да намери своя Батман.
“Батман” начело на българския кабинет”, така близкият до опозиционните социалдемократи “Утрински весник” озаглавява обширна информация. Вестникът предполага, че ГЕРБ най-вероятно ще постигне съгласие за коалиция с група десни партии, обединени в Синята коалиция.
“Борисов е готов да промени България”, отбелязва и “Нова Македония”.
“Бившият телохранител ще спасява България”, пише националистическият “Време”.
“Шпиц” признава “убедителната победа на десните на Борисов”, но дава думата на депутата от партията Нова
алтернатива д-р Георги Оровчанец, според когото “с победата на Бойко Борисов на парламентарните избори в България ни чакат само нови проблеми”. Оровчанец предполага, че “официална София ще
продължи да се придържа към досегашните политически основи, но оценява, че връзките с нашата държава значително ще се променят”. Вестникът дава думата и на депутата и лидер на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски, който казва, че “ако се вземе предвид реториката на Борисов в предизборната борба, особено, че ще извърши икономическа агресия върху нашето стопанство, тогава не вярвам, че наскоро ни очаква добросъседство. На всичко отгоре, възможно е да злоупотреби с нашенците, които имат двойно гражданство, а е възможно и като член на НАНО и на ЕС да ни наложи някои условия”.
“Шпиц” признава, че журналисти от вестника са потърсили мнението и на македонското външно м-во за бъдещето на връзките между Македония и България в контекста на победата на ГЕРБ, но оттам отказали коментар и ги изпратили в правителството. От кабинета на Груевски били лаконични, че са
честитили победата на Борисов и неговата ГЕРБ.

Гърция

“Борисов – спасител на България”, пише гръцкият в. “Вима”.  Той успя да постигне съкрушителна победа над премиера-социалист Сергей Станишев на първите парламентарни избори след присъединяването на страната към ЕС.
Под заглавие “Разгромяваща победа на Борисов” в. “Катимерини” пише, че Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ е
получила 117 мандата, е изразил надежда, че ще възстанови доверието на ЕС към България и ще деблокира милионите евро помощи, предназначени за земеделие и инфраструктура. Изданието отбелязва, че партията НДСВ на Симеон Сакскобурготски остава извън парламента и че лидерът им е подал оставка от ръководството на движението.

Турция

Резултатите от парламентарните избори в България са сред водещите теми на турските вестници днес.
“Хюриет” отбелязва, че победител на изборите в България е станал кметът на София Борисов, направил изказването: “Който се чувства турчин, да ходи в Турция”. Победителят на изборите – неформалният лидер на ГЕРБ Борисов, известен с антитурската си позиция, се подготвя да стане премиер, пише “Радикал”.
“Хюриет” цитира лидера на ДПС Ахмет Доган, който е казал, че е песимист относно формирането на ново правителство, но все пак има надежда партията му да успее. “Радикал” отбелязва, че от управлявалата досега тройна коалиция в България само Движението за права и свободи е събрало повече гласове на тези избори. ДПС на Ахмет Доган, което от осем години е коалиционен партньор в българските правителства, още веднъж се класира на трето място на избори в България, събирайки 610 808 гласа, от които над 83 500 гласа са подадени от Турция.
Вестникът пише, че според резултатите от изборите в България шест партии ще бъдат представени в парламента, като сред тях са известната с расистките и крайно националистическите си възгледи партия Атака, която организира протести на турско-българската граница, за да не позволи турците с двойно
гражданство да гласуват на изборите в България. Отделно и известната с националистическите си изказвания партия Ред, законност и справедливост (РЗС), пише вестникът. “Радикал” се спира върху факта, че партията НДСВ на цар Симеон Сакскобурготски след осем години на власт е останала извън парламента, посочва вестник “Хюриет”.
Вестник “Заман” пише, че България, в която се очаква да бъде съставено правителство от десни и крайно десни партии, има вероятност да мине във фронта Саркози-Меркел по отношение на членството на Турция в ЕС. Изданието цитира лидера на РЗС Яне Янев, който казал, че Турция се е намесила във вътрешните работи на България както никога досега и посочил, че е информирал високопоставени представители на ЕС по въпроса. Представители на шведското председателство на ЕС и на Европейската комисия, говорили пред “Заман”, обаче са посочили, че не са получили никакво подобно оплакване.
Вестникът отбелязва, че по-раншни изказвания на най-силния кандидат за премиерския пост в България – кмета на София Бойко Борисов, тревожат и българските турци, и Анкара.
“Заман” посочва, че докато расистката партия Атака и РЗС открито се противопоставят на членството на Турция в ЕС, Борисов вместо директно да каже, че е срещу присъединяването на Турция към 27-те, казва: “Сигурен съм, че Турция няма да изпълни критериите за членство в ЕС в следващите 20-30 години”.

news 2Австрия

В-к “Пресе” щрихира неприятната изненада на социалистите и на представителите на други партии в България от неочаквано категоричната победа на партията ГЕРБ, която за малко се размина с абсолютното мнозинство в новия парламент. Тази изборна победа, продължава Щир, беше осигурена от сравнително високата избирателна активност, намалила значението на купени или манипулирани гласове и довела до провала на “царската партия” НДСВ, както и на партия Лидер.
Ако преди изборите се очакваше продължително и мъчително съставяне на правителство или дори повторение на изборите, сега това може да стане много бързо – намерението на президента Георги Първанов е да свика учредителното събрание на новия парламент в средата на юли и пред победителя на изборите Борисов няма пречки да образува коалиция със стабилно мнозинство, съставена от представители на десните партии в парламента.
Борисов се представи като духовит победител., но не направи изказвания нито за програмата на бъдещото си правителство, нито за състава на бъдещата коалиция, пише “Пресе” и продължава, че “дори в момента на своя триумф Борисов не спести вербалните атаки срещу най-отявлените си опоненти – министър-председателя Станишев и шефът на ДПС Доган. “Тези, които са крали, сега трябва да се страхуват”, каза той и обяви намерението си да провери и евентуално да реверсира оспорвани гешефти с недвижими имоти между тройната коалция на социалисти, царисти и ДПС.
Борисов не спомена нито дума за сгромолясването на партията на бившия министър-председател Симеон Сакскбургготски, продължава авторът, макар точно царят да беше човекът, който направи бившия си бодигард главен секретар в Министерството на вътрешните работи и го превърна в популярна личност.
“Десноцентристкото мнозинство е факт и наш политически успех”, цитира “Пресе” изявления на Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция – вероятен партньор на Борисов в бъдещото
коалиционно правителство. Но, разбира се, Борисов би могъл да предпочете за партньор и успялата да влезе в парламента партия “Ред, сигурност, справедливост”, защото за ГЕРБ ще е по-лесно да доминира над по-слабия партньор – партията на самопровъзгласилия се борец срещу корупцията Яне Янев, завършва материала си Фран Щир.

ЧЕРНА ГОРА

„Виести”, Черна гора: Батман в борба с корупцията
В търсене на убежище от икономическата криза и край на безнаказаността на корумпираните политици, българите дадоха на парламентарните избори убедителна победа на опозиционната партия на десния център ГЕРБ, пише черногорският вестник „Виести”. Коалицията, начело с ГЕРБ, идва на власт в период, когато репутацията на България падна много ниско заради корупцията и краха на досегашния напредък, постигнат с помощта на кредити, проблеми, които застрашават бъдещето на тази балканска страна само две и половина години след присъединяването й към ЕС, коментира изданието.

„Вечерне новости”, Сърбия: Шокиращият водач на българите
Новият премиер на България, по всичко изглежда, ще бъде сегашният кмет на София Бойко Борисов, пише днес сръбският вестник „Вечерне новости”. Партията му ГЕРБ спечели убедително най-много гласове на току-що приключилите избори – около 40%, и една от най-важните функции в държавата на нашите съседи, пише вестникът, ще поеме човек, когото световните медии наричат „шокиращ българин”.
Популярността сред народа Борисов спечели с обещанията, че ще изчисти страната от корупцията, а престъпните „босове” ще настани зад решетките. По времето, когато бе начело на полицията обаче в България станаха най-много неразкрити убийства, дори и онези, които се свързват със сърбина Сретен Йосич и хърватина Роберт Матанич, пише вестникът и добавя, че след неотдавнашните свидетелски показния на Йосич Борисов е призован за свидетел и през октомври трябва да се появи в Белград в качеството си на свидетел пред съда.
Миналото на Бойко Борисов наистина е противоречиво, пише „Вечерне новости” и припомня развитието на кариерата му. Изданието посочва, че Борисов е влязъл в политиката през 2005г., когато от листата на НДСВ е избран за депутат.

„Блиц”, Сърбия: Телохранител сяда в премиерското кресло в България
ГЕРБ, партията на Бойко Борисов, бивш пожарникар и телохранител и сегашен кмет на София, спечели, пише днес сръбският вестник „Блиц”. Борисов, политик-популист, който извоюва победата на неделните избори с обещанието за ожесточена борба с престъпността в страната, може да стане новият премиер на правителство на десния център и така да продължи кариерата си, по време на която, според слуховете, самият той е бил част от престъпния свят в България, коментира изданието.
Поведението му на мачо, черният колан по карате и речите, в които без политическа сдържаност, говореше за изкореняване на корупцията в България, му донесоха прякора Батман.
На пресконференцията след обявяването на първите резултати от изборите той обвини социалистите, че чрез медиите, които са купили, искат да скрият победата му. Борисов се обърна към турското малцинство, подчертавайки, че разчита на тях, но за лидера им Ахмед Доган и социалистическия премиер Сергей Станишев каза, че са направили цирк от коалицията си.
Интересно е да се отбележи, посочва „Блиц”, че и Борисов и Доган по време на комунизма са работили със структурите за сигурност, Доган е бил от 1974г. в Държавна сигурност, а Борисов от 1982г. е сменил няколко поста в МВР. Кандидатът за нов премиер на България напуска полицейската служба през 1989г. и две години по-късно основава фирма за охрана. Самият той е бил телохранител по време на комунизма в България, когато е бил в охраната на диктатора Тодор Живков. Между 1990 и 2000г. е свързан с проблематични образи от подземния свят, като Младен Михалев-Маджо, румен Николов-Пашата и други, които са свързани със специалните служби и контролират трафика на наркотици и проституцията, пише „Блиц”.
След завръщането в страната на Симеон Втори, българския престолонаследник, Борисов става през 2001г. негов телохранител, а когато Симеон Втори е избран за премиер през същата година, назначава Борисов за главен секретар на МВР. На поста той става герой на българските медии заради борбата си с престъпността, която води толкова публично, че често лично викал журналистите да отидат на местопрестъплението. Журналистите пристигали преди полицията, а противниците на Борисов твърдят, че така умишлено е искал представителите на медиите да унищожат доказателствата в случаите, които не е искал да се разкрият, пише веснтикът. Изданието добавя, че широките народни маси са приели позицията на Борисов, че той не говори чужди езици, но затова пък познава „езика на улицата” за разлика от другите политици.
Борисов след сблъсък с министъра от редовете на социалистите напуска поста през 2005г. и същата година побеждава на изборите за кмет на София. Година по-късно учредява ГЕРБ и поема към спечелване на държавната власт.
За Бойко Борисов обществеността в Сърбия чу много преди да влезе в политическите води, пише изданието и припомня, че докато Борисов е бил на поста главен секретар на МВР, в София е задържан Сретен Йосич, наричан Йоца Амстердам, който по-късно от затвора в Холандия, както твърдят българските медии, е поръчал убийството на Борисов. Кандидатът за нов премиер, чието име в България свързват с борбата с организираната престъпност, тогава твърдеше, че е загрижен за сигурността си. Дали за да си отмъсти за ареста в София или по някаква друга причина, Йосич през април тази година на делото за подстрекателство към убийство, заяви, че през ’90-те години по време на престоя в България е бил защитаван от силите за сигурност, начело с Борисов и от Николай Гигов, собственик на ФК Локомотив. В интервю за сръбското издание „Време” Борисов отхвърли тези твърдения, а като контрадоказателство посочи, че Йосич е бил арестуван, докато той е бил в българската полиция, посочва „Блиц”.

Твърденията на Йосич разтърсиха българския парламент, която формира комисия, която трябваше да провери твърденията на Йосич, но разследването не стигна далеч. Йосич няколко дни след изказването бе задържан по подозрение, че организирал убийството на Иво Пуканич, хърватски журналист и основател на седмичника „Национал”. Българските медии писаха, че Йосич и Борисов са се движили в едни кръгове, но никой официално не е могъл да ги свърже, пише „Блиц”.
ФРАНЦИЯ
АФП: Бойко Борисов планира намаляване на държавната администрация
Вероятният бъдещ премиер на България Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ спечели парламентарните избори в неделя, заяви, че ще намали държавната администрация с оглед на ограничаване на разноските в периода на икономическа криза, предаде АФП.
„Първо ще ще намалим броя на чиновниците в местната администрация, заместник-министрите и най-малко две или три министерства,” каза той.
Борисов уточни, че ще бъдат закрити министерството на извънредните ситуации, поста на министъра по европейските въпроси и на вицепремиера по въпросите на европейските фондове.
Борисов изтъкна и че е „уверен, че ще успее да размрази еврофондовете за България”.

РУСИЯ
„Коммерсант”: България започна капиталистически ремонт

Изборите донесоха съкрушително поражение на управляващата социалистическа партия начело с премиера Сергей Станишев. Нейната репутация бе подкопана от корупционни скандали и провали в преодоляването на икономическата криза, направила България слабо звено на Европейския съюз. Начело на новото дясноцентристко правителство в страната ще стане лидерът на победилата в изборите партия ГЕРБ Бойко Борисов, който обеща да изкорени корупцията и да ускори реформите.

„Еурактив”: Кунева няма да бъде еврокомисар
Победителят на парламентарните избори в България Бойко Борисов заяви, че настоящият български еврокомисар Меглена Кунева ще бъде евродепутат, а не комисар, предаде електронното издание „Еурактив”.  До голяма степен се очаква Борисов да номинира Румяна Желева за български еврокомисар, допълва изданието.

newspaperВЕЛИКОБРИТАНИЯ
„Дейли Телеграф”: Напрежението в България е изпитание за Балканите
Най-проблемна от всички е България, където софийският кмет Бойко Борисов наследи това, което според него е „пълен колапс на страната”, след като съкруши социалистите на парламентарните избори през почивните дни, пише британският вестник „Дейли Телеграф”.
Бившият треньор по карате, който се е учил на политика като телохранител на комунистическия лидер Тодор Живков и премиера Симеон Сакскобурготски, обеща да ликвидира местната мафия и да спре „увеличаването” на бюджетния дефицит.
Както и Латвия, България е обвързала валутата си с еврото, което е дало еднакво лоши резултати. Валутната политика бе твърде отслабена в началото на десетилетието заради нуждите на бързо растящата догонваща икономика.
Настоящият дефицит по текущата сметка достигна 25% от брутния вътрешен продукт през 2008 г. – най-високият сред 80 развиващи се пазарни икономики по света, следени от „Фитч Рейтингс”. Брутният външен дълг достигна 102%. Бумът в сферата на недвижимото имущество бе извън контрол. Ако Латвия може да се смята за пример, която е с 15 месеца пред България, цените може да паднат с 50%.
„Макроикономическата ситуация в България е лоша”, смята Ларс Кристенсен, шефът за развиващите се пазари в „Данске Банк”.
„Външните инвестиции намаляха драстично. Спадът в икономиката се ускори през май и юни. Докато новото правителство е подобрение, аз не бих изключил спад в брутния вътрешен продукт от между 15 и 20% от върховия момент до края”, каза той.
„Притеснявам се, че това ще се разпространи и в другите страни. Ако погледнете основните кредитори, то това са Гърция, Унгария и Италия”, добави Кристинсен.
Гръцката централна банка вече предупреди кредиторите – Националната банка на Гърция, „ЕФГ Еуробанк”, „Алфа” и „Пиреус” – да не отклоняват никакви средства от спасителния пакет за Гърция в размер на 28 милиарда евро за своите балкански клонове поради „кредитен риск”.

„Скотсман”: Борбата с корупцията е приоритет за новия лидер на България
Спряганият за следващия премиер на България Бойко Борисов обеща да прочисти политиката и „да изпрати всичките крадци в затвора”, след като неговата партия ГЕРБ спечели парламентарните избори, доминирани от въпроса за корупцията, пише шотландско издание „Скотсман”.
„Тези, които са откраднали, трябва да се страхуват… Крадците ще отидат в затвора”, каза той.
Въпреки това, способността на Борисов да поведе борбата срещу корупцията е поставена под въпрос. Миналата година американското издание „Конгрешънъл Куотърли” съобщи, че според разследване на водеща частна банка, той е свързан с някои от най-големите криминални групи в България.

„Айриш таймс”: „Батман” обеща да се заеме с престъпността в България
Лидерът на българската дясноцентристка партия ГЕРБ обеща да съкрати разходите и да се бори с престъпността и корупцията след съкрушителната си победа над управляващите социалисти на парламентарните избори, пише в. „Айриш таймс”.
Бившият бодигард, който основа ГЕРБ, след като стана кмет на София, се очаква да обедини сили с по-малка консервативна партия, за да си осигури пълно мнозинство в парламента.
„Тези, които са откраднали трябва да се страхуват…Крадците ще отидат в затвора, заявява Борисов, бивш пожарникар и експерт по карате, когото българите наричат „Батман” за решимостта му да се бори с престъпността.

САЩ
„Уолстрийт джърнъл”: Новоизбраният премиер на България назова своя министър на финансите
Спряганият за премиер на България Бойко Борисов назова икономист на Световната банка за своя министър на финансите, след като неговата партия ГЕРБ спечели парламентарните избори в неделя, съобщава американското издание „Уолстрийт джърнъл”.
„Симеон Дянков ще бъде моя министър на финансите”, каза Борисов.
Дянков е главен икономист за финансите и частния сектор на Световната банка. Той се създал свое бизнес проучване, което оценява благоприятното бизнес отношение на икономиките по света. Неговото назначаване ще помогне за укрепването на доверието на чуждестранните инвеститори, притеснени от идването на власт на относително неизпитания политик, пише още изданието.

news 3*** Някои от преводите са на агенциите БТА и Фокус

1 comment for “Медиите в чужбина за българските избори