Лили Иванова стана офицер с кортик – дисциплинирана като войник (+видео Париж)

Lili_Ivanova_NDK1

Министърът на отбраната Николай Цонев връчи на примата на българската естрада Лили Иванова почетно офицерско звание на медицинските служби към Българската армия.
На церемонията във военното ведомство беше прочетена заповедта за присвояване на военно звание от мобилизационния резерв, както и заповед, с която Лили Иванова беше наградена с хладно оръжие – офицерски кортик.
С каквото и да наградим Лили Иванова, то не е достатъчно, каза военният министър и добави, че Лили Иванова е човек на честта и доблестта.
Лили Иванова каза, че е развълнувана от оказаната й невероятна чест и внимание. Тя добави, че винаги е казвала, че е дисциплинирана като войник.

Лили Иванова, третият й съпруг Янчо Таков и баща му Пеко. ФОТО:ракрития

Лили Иванова, третият й съпруг Янчо Таков и баща му Пеко. ФОТО:разрития

Лили Иванова е родена на 24 Април 1939г. в град Кубрат. Тя е кръстена на починалата си сестра Лиляна. В кръщелното свидетелство е записана, като Лиляна Иванова Петрова. Родители на Лили Иванова са Мария Петрова Дамянова и Иван Петров Дамянов.

Завършила е медицинския техникум във Варна, а по-късно работи като медицинска сестра в родния си град Кубрат. През 1961 г. е одобрена за прослушване в “Концертна дирекция”, София, която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния. През 1963 г. тя участва в програмата на хотел “Амбасадор” и театър “Танасе” в Букурещ. Блестящото й представяне е отразено в четири директни предавания по румънската държавна телевизия.

През 1998 г. Лили получава най-високия орден на фондация “Св. Никола Чудотворец” за принос за доброто на света. През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова орден “Стара планина” за заслуги към българската поп музика. В досегашната си кариера Лили Иванова е реализирала у нас и по света над 10 хиляди концерта.

Примата на българската поп-музика Лили Иванова е тазгодишният носител на голямата награда на международния фестивал Перперикон. Отличието беше връчено на Лили Иванова на тържествена церемония в царския дворец на Перперикон. За да получи наградата певицата изкачи стръмната пътека до върха на свещения град на траките. Стотици нейни почитатели я последваха по каменните стъпала. Наградата представлява златен пръстен с образа на Птолемей ІІ Филаделф. Той е копие на открития при разкопките пръстен печат на владетел от ІV век пр. н.е. Призът се дава за изключителен принос в развитието на българската и европейската култура.

ОЩЕ ТУК: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0

Lili Ivanova Concert In Olympia – Paris 2009

1 comment for “Лили Иванова стана офицер с кортик – дисциплинирана като войник (+видео Париж)