Заподозрените не влизат в българския парламент

vote_in_jail

Делата срещу тях ще бъдат подновени

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта решимостта си да наложи върховенството на закона и да изпрати зад решетките корумпираните престъпни босове и правителствени служители

Петима българи, заподозрени в извършване на престъпления, не успяха да спечелят места в българския парламент на изборите в неделя, пише агенция Ройтерс. Участието на петимата като кандидати в изборната
надпревара шокира много хора в България, допълва агенцията.
Вратички в законодателството на една от най-новите членки на ЕС позволява на хора, заподозрени в престъпления, които очакват съдебен процес, да се регистрират като кандидати в изборите, за да си осигурят освобождаване от ареста и временен имунитет срещу съдебно преследване, припомня агенцията. Ако бъдат избрани, те получават постоянен имунитет, допълва Ройтерс.
Сред петимата са “братя Галеви”, превърнали се в символ на климата на безнаказаност в България.

Агенцията цитира софийския градски прокурор Николай Кокинов, че сега делата срещу тях ще бъдат подновени. Т. нар. братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов – бяха арестувани през януари по обвинения в рекет и ръководене на престъпна група. Те бяха пуснати под гаранция миналия месец, когато се регистрираха да участват в битката за места в парламента. Прокурорът Кокинов уточни, че “братя Галеви” ще бъдат върнати в ареста, единствено ако нарушат условията на гаранцията, посочва Ройтерс.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново подчерта решимостта си да наложи върховенството на закона и да изпрати зад решетките корумпираните престъпни босове и правителствени служители.