Как точно ще гласуваме в чужбина?

Приготвиха специална бюлетина за българите, които ще гласуват “Зад Граница”

ca

3 Юли 2009 г. На изборите за национален парламент на 5 юли, за първи път българите в България ще гласуват с две интегрални бюлетини. Едната е за партийните кандидати по пропорционалната система, а в другата са мажоритарните кандидати. Те ще бъдат подадени предварително на гласоподавателя, когато той отиде в секцията за гласуване. И в двете бюлетини гласоподавателят трябва да отбележи своя избор в “тъмната стаичка”, каквато има създадена във всяка избирателна секция по света и у нас, и където ще бъдат избирателните урни в които ще се пуснат бюлетините. Ако той не желае да гласува, може да я сгъне и да я пусне с неотразен вот. Тогава тази бюлетина ще се отчете като недействителна.

КОИ СА КАНДИДАТИТЕ И КАКВО ИСКАТ? четете

Кой за какво се бори – Политически Партии Избори 2009

crossing the box

Вътре в кабината няма бюлетини, има само химикалка, с която се отбелязва вотът.

Вътре в кабината няма бюлетини, има само химикалка, с която се отбелязва вотът. След като се отрази вотът, бюлетините се сгъват, като местата за печат остават отгоре, за да може да се сложи и втори печат от член на комисията. Там, където се отбелязва за кого гласуват хората, бюлетините са с тъмна лента от външната страна и не може да се разкрие информацията за гласуването. Бюлетините ще бъдат сгънати фабрично, а на задната страна, където са номерата на партиите и коалициите се намира тъмната лента, която ще скрива отбелязания вот.

В България избирателят може да отрази вота си и в двете бюлетини. Така от неговия регион ще се избират повече народни представители. В пропорционалните бюлетини, които се са изписани само първите три имена от съответната листа и знакът се слага в квадратчето пред името на предпочитаната партия или коалиция. В бюлетината за мажоритарните представители – пред името съответно на предпочитания мажоритарен кандидат.

Ако върху бюлетините има изписани букви, думи, име, инициали, цифри, числа или е положен подпис в нарушение на принципа за тайно гласуване, гласът е недействителен. Всяко отбелязване извън квадратчето срещу всяко едно име на мажоритарен кандидат или пропорционална листа, прави вотът недействителен. Гласът е действителен когато съдржа знак, поставен само в едно от квадратчетата и когато квадратчето за гласуване или изписаният в него номер са оградени.

bg-passport

При получаване на документа си за самоличност (личната карта или паспорта), всеки гласоподавател задължително трябва да се разпише в съответния списък на секционната комисия.


В ЧУЖБИНА СЕ ГЛАСУВА САМО ЗА “ЦВЯТ” – САМО С ЕДНА БЮЛЕТИНА

CC-BY-NC-ND 2009, LeeNeeAnn

Трети вид бюлетина ще има за българите, които ще гласуват в чужбина. Там няма да има мажоритарен избор и ще бъдат отбелязани само партиите и коалициите регистрирани в ЦИК, без имената на кандидатите.

Прогнозите чертаят провал на мажоритарния вот. Очаква се най-малко в 80% от случаите мажоритарният вот да повтори пропорционалния, т.е. никакво значение нямат личностите, а само тяхната партийна принадлежност. Което означава, че вотът на българите в чужбина е абсолютен и достатъчен показател. Социолозите са единодушни, че в парламента ще влязат между 5 и 8 партии, като евентуална висока избирателна активност намалява шансовете на малките партии.

Друг важен елемент при тези избори са двата печата на бюлетините. В противен случай те няма да са валидни. Вторият печат се поставя преди пускането на бюлетината в урната. От ЦИК призоват гражданите внимателно да съблюдават за това и при необходимост сами да подсещат членовете на комисиите да слагат втория печат, преди да дадат гласа си.

При допусната грешка в бюлетината тя се анулира и гласоподавателят получава нова, но това може да става само един път, трета бюлетина няма да се дава.
Особено важно е да се знае, че всеки гласоподавател трябва да получи бюлетината в разгърнат вид и задължително да провери, че тя е чиста, без задрасквания и съдържа само одобреното от ЦИК като имена на кандидатите.

Законът позволява дописването в избирателния списък в деня на изборите, ако печатът в задграничния паспорт на пътуващите е до 48 часа преди началото на изборния ден, или не е записан в избирателните списъци преди 14 юни. Т.е. можете да отидете да гласувате, ако сте тръгнали от България дори същият ден, както това стана на миналите избори в Ел Ей, когато имаше две семейства, току що пристигнали. Или пък  ако сте от новосъздадената преди 3 дни избирателна секция в Сан Диего, и никога не сте и помисляли да гласувате и съответно не сте регистрирани.

Недопустимо е изнасяне на бюлетини от помещението, в което е разположена избирателната секция. Ако даден избирател разгърне и покаже по какъв начин е гласувал, бюлетината автоматично се анулира и не се пуска в урната.

За първи път на тези избори ще се гласува и електронно, макар и експериментално. ЦИК реши експерименталното електронно гласуване да се състои в девет секции в Девета френска езикова гимназия в София. В изборния ден в тези секции в кабината за гласуване ще има по едно техническо устройство с визуализиращ екран. Избирателят, който желае да упражни своя вот по електронен начин, ще заяви желанието си пред комисията. Той няма да получи интегрални хартиени бюлетини, а магнитна карта за гласуване. С нея избирателят ще влезе в кабината, ще разгледа на монитор електронните бюлетини и ще изрази своето предпочитание чрез поставяне на магнитната карта в устройството и потвърждаване на своя вот. След потвърждението техническото устройство ще разпечата на хартия вота на избирателя. Избирателят ще сгъне хартията и ще я пусне в непрозрачна кутия за гласуване, която се намира до традиционната прозрачна урна. Ако някой избирател прецени, че този начин на гласуване е
сложен, той може да се върне към традиционния, но преди да е пуснал вота си в кутията.
След края на изборния ден секционната избирателна комисия (СИК) ще преброи бюлетините и ще прибави към тях резултатите от електронното гласуване, след преброяване на резултатите в непрозрачната кутия.

Избирателна активност, каквато не е имало от 1994 г. насам, прогнозират социолози. Според МБМД до урните ще отидат 70% от имащите право на глас. Активността се повишава и в седмицата преди вота, това сочат данните на социологическата агенция. Ако прогнозата е вярна, над 4 милиона души ще отидат пред урните, за да пуснат гласа си в неделя.

5 comments for “Как точно ще гласуваме в чужбина?