Как точно ще гласуваме в чужбина?

Приготвиха специална бюлетина за българите, които ще гласуват “Зад Граница”

ca

3 Юли 2009 г. На изборите за национален парламент на 5 юли, за първи път българите в България ще гласуват с две интегрални бюлетини. Едната е за партийните кандидати по пропорционалната система, а в другата са мажоритарните кандидати. Те ще бъдат подадени предварително на гласоподавателя, когато той отиде в секцията за гласуване. И в двете бюлетини гласоподавателят трябва да отбележи своя избор в “тъмната стаичка”, каквато има създадена във всяка избирателна секция по света и у нас, и където ще бъдат избирателните урни в които ще се пуснат бюлетините. Ако той не желае да гласува, може да я сгъне и да я пусне с неотразен вот. Тогава тази бюлетина ще се отчете като недействителна.

КОИ СА КАНДИДАТИТЕ И КАКВО ИСКАТ? четете

Кой за какво се бори – Политически Партии Избори 2009

crossing the box

Вътре в кабината няма бюлетини, има само химикалка, с която се отбелязва вотът.

Вътре в кабината няма бюлетини, има само химикалка, с която се отбелязва вотът. След като се отрази вотът, бюлетините се сгъват, като местата за печат остават отгоре, за да може да се сложи и втори печат от член на комисията. Там, където се отбелязва за кого гласуват хората, бюлетините са с тъмна лента от външната страна и не може да се разкрие информацията за гласуването. Бюлетините ще бъдат сгънати фабрично, а на задната страна, където са номерата на партиите и коалициите се намира тъмната лента, която ще скрива отбелязания вот.

В България избирателят може да отрази вота си и в двете бюлетини. Така от неговия регион ще се избират повече народни представители. В пропорционалните бюлетини, които се са изписани само първите три имена от съответната листа и знакът се слага в квадратчето пред името на предпочитаната партия или коалиция. В бюлетината за мажоритарните представители – пред името съответно на предпочитания мажоритарен кандидат.

Ако върху бюлетините има изписани букви, думи, име, инициали, цифри, числа или е положен подпис в нарушение на принципа за тайно гласуване, гласът е недействителен. Всяко отбелязване извън квадратчето срещу всяко едно име на мажоритарен кандидат или пропорционална листа, прави вотът недействителен. Гласът е действителен когато съдржа знак, поставен само в едно от квадратчетата и когато квадратчето за гласуване или изписаният в него номер са оградени.

bg-passport

При получаване на документа си за самоличност (личната карта или паспорта), всеки гласоподавател задължително трябва да се разпише в съответния списък на секционната комисия.


В ЧУЖБИНА СЕ ГЛАСУВА САМО ЗА “ЦВЯТ” – САМО С ЕДНА БЮЛЕТИНА

CC-BY-NC-ND 2009, LeeNeeAnn

Трети вид бюлетина ще има за българите, които ще гласуват в чужбина. Там няма да има мажоритарен избор и ще бъдат отбелязани само партиите и коалициите регистрирани в ЦИК, без имената на кандидатите.

Прогнозите чертаят провал на мажоритарния вот. Очаква се най-малко в 80% от случаите мажоритарният вот да повтори пропорционалния, т.е. никакво значение нямат личностите, а само тяхната партийна принадлежност. Което означава, че вотът на българите в чужбина е абсолютен и достатъчен показател. Социолозите са единодушни, че в парламента ще влязат между 5 и 8 партии, като евентуална висока избирателна активност намалява шансовете на малките партии.

Друг важен елемент при тези избори са двата печата на бюлетините. В противен случай те няма да са валидни. Вторият печат се поставя преди пускането на бюлетината в урната. От ЦИК призоват гражданите внимателно да съблюдават за това и при необходимост сами да подсещат членовете на комисиите да слагат втория печат, преди да дадат гласа си.

При допусната грешка в бюлетината тя се анулира и гласоподавателят получава нова, но това може да става само един път, трета бюлетина няма да се дава.
Особено важно е да се знае, че всеки гласоподавател трябва да получи бюлетината в разгърнат вид и задължително да провери, че тя е чиста, без задрасквания и съдържа само одобреното от ЦИК като имена на кандидатите.

Законът позволява дописването в избирателния списък в деня на изборите, ако печатът в задграничния паспорт на пътуващите е до 48 часа преди началото на изборния ден, или не е записан в избирателните списъци преди 14 юни. Т.е. можете да отидете да гласувате, ако сте тръгнали от България дори същият ден, както това стана на миналите избори в Ел Ей, когато имаше две семейства, току що пристигнали. Или пък  ако сте от новосъздадената преди 3 дни избирателна секция в Сан Диего, и никога не сте и помисляли да гласувате и съответно не сте регистрирани.

Недопустимо е изнасяне на бюлетини от помещението, в което е разположена избирателната секция. Ако даден избирател разгърне и покаже по какъв начин е гласувал, бюлетината автоматично се анулира и не се пуска в урната.

За първи път на тези избори ще се гласува и електронно, макар и експериментално. ЦИК реши експерименталното електронно гласуване да се състои в девет секции в Девета френска езикова гимназия в София. В изборния ден в тези секции в кабината за гласуване ще има по едно техническо устройство с визуализиращ екран. Избирателят, който желае да упражни своя вот по електронен начин, ще заяви желанието си пред комисията. Той няма да получи интегрални хартиени бюлетини, а магнитна карта за гласуване. С нея избирателят ще влезе в кабината, ще разгледа на монитор електронните бюлетини и ще изрази своето предпочитание чрез поставяне на магнитната карта в устройството и потвърждаване на своя вот. След потвърждението техническото устройство ще разпечата на хартия вота на избирателя. Избирателят ще сгъне хартията и ще я пусне в непрозрачна кутия за гласуване, която се намира до традиционната прозрачна урна. Ако някой избирател прецени, че този начин на гласуване е
сложен, той може да се върне към традиционния, но преди да е пуснал вота си в кутията.
След края на изборния ден секционната избирателна комисия (СИК) ще преброи бюлетините и ще прибави към тях резултатите от електронното гласуване, след преброяване на резултатите в непрозрачната кутия.

Избирателна активност, каквато не е имало от 1994 г. насам, прогнозират социолози. Според МБМД до урните ще отидат 70% от имащите право на глас. Активността се повишава и в седмицата преди вота, това сочат данните на социологическата агенция. Ако прогнозата е вярна, над 4 милиона души ще отидат пред урните, за да пуснат гласа си в неделя.

5 comments for “Как точно ще гласуваме в чужбина?

 1. 07/04/2009 at 03:22

  Секциите в България са 11 633 , а в чужбина – 274. Общо в
  тях могат да гласуват 6 884 271 души. От списъците са заличени
  103 684 души. От тях под запрещение са 6470 души, лишени от
  свобода – 6870, а лицата, които са подали заявление, че ще
  гласуват в чужбина, са 48 885.
  Секции са разкрити в 59 държави. Най-много са в Турция –
  123. Последното решение на ЦИК е за разкриване на секция в Нова
  Зеландия, град Оклънд. В Кипър има шест секции, а в Гърция –
  само три – две в Атина и една в Солун. В Македония българите
  могат да гласуват в Скопие и Битоля, а в Румъния – само в
  Букурещ. В Молдова също има само една секция. В Сърбия външно
  министерство е разкрило три секции – в Белград, Босилеград и
  Димитровград.
  По една секция има в страни като Тунис, Тайланд, Сирия, ОАЕ,
  Финландия, Чили, Нигерия и Япония. В Русия секциите са четири
  – в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и Сургут. 19 секции са
  разкрити в САЩ, 19 в Испания и десет в Германия.

 2. 07/04/2009 at 04:33

  Брюксел, 4 юли /БТА/
  Българските граждани в Белгия и Люксембург ще могат да
  гласуват в шест избирателни бюра на утрешните избори за нов
  състав на Народното събрание.
  Едно от бюрата ще бъде отворено в посолството на България в
  Брюксел, други две – в големите фламандски градове Антверпен и
  Гент. Досега желание да гласуват в посолството са изразили 96
  души, което е доста по-малко от записалите се предварително 252
  живеещи, учещи и работещи в белгийската столица наши сънародници
  по време на изборите за европейски депутати.
  Друго избирателно бюро ще бъде отворено в Люксембург, където
  също работят и живеят немалко българи.
  В българското представителство към европейските институции
  за утрешните избори се отварят две избирателни бюра. По време на
  изборите за Европейски парламент на 7 юни в представителството
  действаше само едно бюро и опашката от желаещи да гласуват не
  намаля през целия ден. Поради това утре ще бъде отворено още
  едно.
  Досега към 850 души са изразили официално желание да
  участват в избора на нови депутати в Народното събрание.

 3. 07/04/2009 at 04:34

  София, 4 юли /Преслав Чернев, БТА/
  Федерация “Справедливост-България” /ФСБ/, категорично осъжда
  изборния туризъм, се посочва в декларация на федерацията,
  получена в БТА.
  От ФСБ считат, че това е открита намеса във вътрешните
  работи на страната ни. Според тях е неприемливо хора, които
  живеят в друга държава, плащат данъците си там, декларирали са
  разрива си с България, да определят нашето бъдеще.
  От ФСБ призовават българите в Турция да гласуват цивилизовано
  в секциите в Турция, както правят сънародниците ни в Европа и
  САЩ.

 4. 07/04/2009 at 05:05

  Велико Търново – избори – електронно гласуване – акция

  Велико Търново, 4 юли /БТА/
  “Истинският изборен ден” – акция под този надслов се провежда
  днес във Велико Търново по инициатива на интернет-сайта
  “BUZZDASH.BG”.
  Целта е да се популяризира електронното гласуване, от което
  засега могат да се възползват много малко избиратели, но
  предстои тази възможност да стане достъпна до българските
  гласоподаватели у нас и в чужбина, обясниха от изданието.
  В рамките на акцията, която започна в 10 часа и ще продължи до 18 часа в търговско-развлекателния комплекс “Сеntral Mall”,
  доброволци с преносими компютри демонстрират пред гражданите
  симулативно он-лайн гласуване и ги призовават сами да се включат
  в него.
  Програмата позволява да се проследи движението на гласовете за предпочетената политическа сила по време на вота, както и да се
  отчетат в реално време крайните резултати.

 5. 07/04/2009 at 07:10

  Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ще гласува утре в училището в Банкя в 13.00 ч.
  Председателят на ГЕРБ и мажоритарен кандидат за народен
  представител Цветан Цветанов ще гласува на парламентарните
  избори във Велико Търново, съобщиха от областния предизборен щаб
  на партията.
  Придружен от своето семейство, Цветанов ще упражни правото си
  на глас около 9.30 часа в секция 006 в Хуманитарната гимназия
  “Св.св.Кирил и Методий”, уточниха от щаба.
  По данни от предизборните щабове мажоритарният кандидат и водач на листата на РЗС Цветан Цветанов ще гласува в 9 часа в
  избирателната секция в Природоматематическата гимназия “Васил
  Друмев”.

  Лидер и Новото време
  Христо Ковачки ще гласува в 12:30 часа в 64 ОУ “Цар Симеон
  Велики” в квартал “Симеоново”, ул. Симеоновска 1.
  Кънчо Филипов, председател на ПП Лидер, водач на кандидат
  депутатската листа и мажоритарен кандидат за Стара Загора, че
  гласува в 12:00 часа в 5то основно училище на улица “Цар Симеон
  Велики” в града.
  Председателят на ПП “Новото време” Емил Кошлуков ще гласува в
  9.30 в град Пловдив, Национална търговска гимназия – Пловдив,
  намираща се на бул. “Руски” щ 50, секция щ 5.
  В 101 секция в Центъра за младежки дейности в Силистра в 11:00
  часа ще гласува Веселина Борисова.
  Юлиана Дончева ще даде своя глас в 10:30 в сградата на 52 ОУ
  “Цанко Церковски” в Бояна, София., намиращо се бул. “Александър
  Пушкин” 12.
  Във Варна в 129 секция на ТОХ Красен Кралев ще даде своя глас в
  13:00 часа.
  В Самоков в 10:00 часа д-р Красимира Ковачка ще гласува в ОУ
  “Авксентий Велешки”.
  Мирослава Севлиевски ще упражни правото си на глас в ОУ “Христо
  Ботев” в Ахелой в 11:00 часа.
  Никифор Вангелов ще гласува в 11:30 в зала “Кракра” в град
  Перник.
  В Русе водачът на листата за града д-р Йордан Каменов ще
  гласува в сградата на иконмическия техникум в 10:30 часа.
  Веселин Николов ще даде своя глас в 1ва гимназия в град
  Търговище в 10:00 часа.
  В Кюстендил Светослав Василев ще гласува в СПТУ по текстил в
  града. Той ще даде своя вот в 11:30 часа в 17 секция.
  В Плевен Владислав Милчев ще гласува в 9:30 часа в театъра.
  Ивелина Цонева ще гласува в 41 секция в 7 ОУ в Габрово в 10:00
  часа.
  Петър Петров ще даде своя глас в 10:30 в кметството на
  Добринище.
  Звездалин Златев гласува в 10:00 в 56 секция в Икономическият
  техникум в Шумен.
  Доцент Борислав Великов ще гласува в 10:00 часа във Висшият
  стопанско-правен факултет в Монтана.

  Коалиция за България ще закрие тази вечер предизборната си
  кампания в Бургас, Варна, Силистра, Ямбол, Велико Търново,
  Дряново, Нова Загора.
  Водачът на листата в Пловдив-област Петър Мутафчиев ще
  закрие от 19.30 часа кампанията на Коалиция за България в с.
  Първенец, община Родопи.
  От 11.30 часа водачът на листата на Коалиция за България в
  София-област Кирил Добрев ще закрие кампанията в Костинброд. От
  19.00 часа мажоритарният кандидат Маргарита Петкова закрива
  кампанията в Ихтиман.
  От 17.00 часа представители на спортните среди ще се съберат
  на централния площад в Перник, за да подкрепят кампанията на
  мажоритарния кандидат на Коалиция за България Весела Лечева “Да
  спрем насилието – Аз съм приятел”.
  Студентите на проф. Стефан Данаилов, водач на листата в
  Пловдив, са подготвили специална програма, с която ще го
  подкрепят за парламентарните избори. Пред “Клуб Ламбо” /до входа
  на Драматичния театър/ те ще забавляват пловдивчани със скечове
  и музикални изпълнения от 11.00 и 16.30 часа.
  От 10.00 часа водачът на листата в Сливен и мажоритарен
  кандидат Асен Гагаузов ще направи първата копка на строежа на
  мост между кв. К. Фичето и кв. Ново село в Сливен. През деня
  кандидатите за депутати ще се срещнат с хората от Сливен на
  пазара в града и ще присъстват на турнир по мини футбол, който
  ще се проведе от 10.00 часа до 12.00 часа.
  В Борисовата градина в столицата от 11.00 часа по инициатива
  на мажоритарния кандидат за 23 МИР София-град Георги Кадиев ще
  се проведе детско празненство. Малчуганите ще могат да участват
  в рекорд за най-дълга детска рисунка, ще се забавляват с фокуси,
  пускане на балони, надбягване с чували и викторина за
  най-любознателните.
  От 19.30 часа в градинката на кв. Левски Г в столицата ще се
  проведе рок концерт, на който ще присъства водачът на листата в
  24 МИР София-град Любен Корнезов, мажоритарните кандидати Таско
  Ерменков и Петър Курумбашев, както и евродепутатът Кристиан
  Вигенин.
  Турнето “България – Презареждане” гостува в София. Младите
  от БСП ще се съберат в 20.00 часа пред столичната зала “Христо
  Ботев”. /ТЦ/

  * * *
  В Благоевград на площад “Македония” от 10.00 часа Марина
  Дикова и Станимир Илчев ще вземат участие в среща на тема “НДСВ
  в подкрепа на младите и семейството”.
  Във Видин от 11.00 часа на градския плаж “Баба Вида” Нина
  Чилова и членове на листата на НДСВ организират волейболен
  хепънинг със участието на Пламен Константинов.
  В Пазарджик от 11.00 часа Весела Драганова и кандидатите от
  листата на НДСВ ще закрият кампанията в парка “Острова” в
  Пазарджик.
  В Пловдив от 21.30 часа Милен Велчев заедно с членовете на
  жълтата листа в града ще направят вечерна разходка по главната
  улица на града.
  В Русе от 20.00 часа членовете на листата на НДСВ ще се
  срещнат с избиратели в квартал “Сливница”.
  В Силистра от 12.00 часа на плувния комплекс на хотел
  “Дръстър” ще се проведе хепънинг с младежи.
  В Сливен от 19.30 часа Николай Цонев и членовете на листата
  на НДСВ ще закрият кампанията в града с концерт на Лили
  Иванова.
  В София от 13.00 часа представители от листата на НДСВ ще
  бъдат на празник в квартал “Христо Ботев”.
  В Търговище в 20.00 часа на Естрадата до Драматичния театър
  Деница Димитрова и членовете на листата ще закрият кампанията в
  града с концерт на Искрен Пецов и “Латинопартизани”.
  В Хасково от 10.00 часа мажоритарният кандидат Соломон Паси
  и членове на листата организират детски хепънинг в участието на
  Богдан Томов. /Пламена Апостолова/

  * * *
  Синята коалиция ще закрие предизборната си кампания в 11.00
  часа в Кърджали. Ще присъства съпредседателят на коалицията Иван
  Костов и всички кандидати за народни представители на Синята
  коалиция в града.
  Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров ще се
  разходи в Борисовата градина в София след 10.00 часа и ще
  разговаря със симпатизанти.
  В Търговище от 17.00 часа Светослав Малинов /ДСБ/ и
  кандидатите за народни представители на Синята коалиция в
  региона ще дадат пресконференция.От 18.00 часа започва среща с
  обществеността./НК/