Вдигат билбордове в Турция за българските избори

За първи път в Турция се издигат пропагандни материали
Представителството на ДПС при комшиите всячески насърчава над 120 хиляди турци с двойно гражданство да участват в изборите

image036

В Лос Анджелес живее сестрата на свещеника на Църквата “Свети Стефан” в Инстанбул – Българската църква, единствената желязна църква

3 Юли 2009г. На фона на безпокойствата от победа на десницата на предстоящите в неделя парламентарни избори в България, българските граждани от турски произход са насърчавани да дадат техните гласове за партията на турското малцинство Движение за права и свободи (ДПС), пише вестник “Хюриет” в материал, поместен на електронното му издание.
Турският ежедневник отбелязва, че десноцентристката опозиция е в позиция да победи управляващата Българска социалистическа партия (БСП), цитират от БТА комшийската медия.
“ДПС, която до голяма степен е подкрепяна от етническите турци, обаче засили кампанията си в Турция, за да насърчи турците с двойно гражданство да участват в изборите.”
“Билбордове, призоваващи българските граждани от турски произход да отидат до избирателните урни в неделя в големите градове като Истанбул, Анкара, Бурса и Измир, донесоха изборната атмосфера от България в Турция”, коментира “Хюриет”.
Изданието отбелязва, че те са правени и на български, и на турски език от представителството на ДПС в Турция, като обръща внимание, че партията води за първи път в страната кампания с билбордове за избори в България.
Десет процента от населението на България са етнически турци и има приблизително 120 хиляди турци в Турция, които са потенциални гласоподаватели на избори в България, уточнява “Хюриет”. Вестникът цитира

представителя на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу, че неговата партия се опитва да достигне чрез билбордовете до всички турци, които имат право на вот в България.
“Използваме тези билбордове в Бурса и Истанбул, защото хората живеят на много отделни места, и ние искаме всички те да отидат до секциите, тъй като тази година резултатите от изборите може да станат много по-критично важни”, обяснява Хатипоглу.

Гьозде Кълъджашун – експерт по балканските въпроси от Турския център за международни отношения и стратегически анализи (Тюрксам), обяснява, че изборите са критично важни едновременно за Европа и за турското малцинство в България. “Нарастването на расизма ще има отражение върху тези избори”, прогнозира Кълъджашун.
ДПС избягва да се представя като малцинствена партия, отбелязва “Хюриет”. Въпреки че е критикувана от турското малцинство в България, че не прави достатъчно за него, експерти смятат, че партията все пак ще получи гласовете на етническите турци.

ПРИПОМНЯМЕ

Св. София е най-голямата църква в света в продължение на почти 1000 години и все още е 4-та по площ в света.

svsofya

Света София или Църквата на Пресветата Мъдрост (на гръцки: Αγία Σοφία, турски: Ayasofya) е бивша престолна църква на Византийската империя в Константинопол (дн. Истанбул), превърната в джамия от османските завоеватели през 1453 г. След 1934 е превърната в музей. Построена е само за 5 г. (532-537 г. сл. Хр.). Счита се за най-яркия пример за византийска архитектура и поради размера си и архитектурните и инженерни постижения е една от най-великите сгради на Античността.

На мястото на днешната Св. София е имало църква още от времето на император Константин I, започната през 325 г. Горяла е няколко пъти, като последно е разрушена по време на потушеното от Юстиниан I въстание Ника през 532 г. Още същата година започва строежът на новата църква, която има нова архитектура. За главни архитектиИсидор от Милет и Антимий от Трал, известни по онова време теоретици в архитектурата и математиката. Императорът им поставя за цел много амбициозен план, чиято цел е да създаде най-големия и велик храм в историята. За целта не са пестени никакви средства и църквата е завършена в изключително кратък период от 5 години под зоркия контрол на самия Юстиниaн. Използвани са ценни материали от територията на цялата империя. Цялата вътрешност на църквата е облицована или със златни мозайки или със скъпи видове мрамор. Много от мраморните колони са днонесени от стари езически храмове от антични градове в Мала Азия. Строежът ѝ е изпразнил имперската хазна и по модерни изчисления тя все още е най-скъпата сграда в света. са избрани
При осветяването на църквата на 27 декември 537 г. се смята, че Юстиниан е изрекъл думите „Соломон, аз те надминах“, имайки предвид Храма на Соломон в Йерусалим. Св. София е най-голямата църква в света в продължение на почти 1000 години и все още е 4-та по площ в света.
Поради прекалено бързия строеж, архитектурните нововъведения и сеизмичната активност в района куполът на църквата пада частично няколко пъти през нейната дълга история (558, 563, 989, 1346 г.), но бива бързо възстановяван. След нашествието на кръстоносците през 1204 църквата е плячкосана и много ценни предмети с религиозно и историческо значение са унищожени или откраднати. Разрушени са златните и сребърни обкови на иконостаса и вратите, а самият храм е поруган. В преиода на Латинската империя (1204-1261 г.), в църквата се е изпълнявал католическият обред. След превръщането ѝ в джамия през 1453 г. във вътрешността и биват направени малки промени, поетапно са построени и 4 минарета в ъглите ѝ, а през 16 в. османският архитект Синан достроява странични подпори, които подобряват стабилността на постройката. В средата на 19 в. на швейцарците братя Фосати е възложено да реставрират и ремонтират джамията. В този преиод е достроен минбар и са окачени кръглите дървени панели с имената на пророка и първите халифи. Счита се, че този ремонт е унищожил много от старите византийски мозайки, които до този момент са били просто замазани с хоросан.

През 1934 г. Мустафа Кемал Ататюрк обявява сградата за музей. Доста от съществуващите мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени. В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят.

4 comments for “Вдигат билбордове в Турция за българските избори

 1. 07/03/2009 at 22:56

  Безпрецедентна организация за “изборния туризъм” по дестинацията Турция-България е създадена в южната ни съседка, всички изселнически дружества са ангажирани както с агитацията за ДПС в турските градове, така и с превоза на подкрепленията от гласоподаватели, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Истанбул.
  Поне 40 000 “двойни граждани” ще отидат до урните в древния град, въпреки, че общо подадените заявления за гласуване са малко над 44 000. Очакванията са от Измир, Бурса, Истанбул, Гебзе, Чорлу, Ялова, Текирдаг и другите турски градове, в които живеят компактни маси български заселници, за ДПС да дойдат гласове поне за 4 депутатски мандата. Изселническите квартали са буквално заляти с агитационни материали на партията на Доган. В кампанията са впрегнати студентите – деца на “двойните граждани” или просто обучаващи се в тамошните ВУЗ-ове. Пряко ангажираните в мобилизацията активисти обаче не желаят да говорят, както и да бъдат записвани и снимани. Всички са единодушни, че избирателната активност на нашенците в Турция този път ще достигне невиждани нива, още повече, че българското изборно законодателство не забранява, а разрешава гласуването. По информация от различни източници стана ясно, че програмата-максимум е до урните в турските градове да отидат 100 000 души. Поне 30 000 изселници пък стягаха куфарите за “екскурзия” до родните си места в България. От тях между 12 000 и 15 000 души трябвало да пристигнат в Кърджалийско. Беше намекнато, че разпореждането е да не се разкриват детайли от подготовката на изселниците за изборите за българския парламент. Но пък активистите са наясно, че законът позволява дописването в избирателния списък, ако печатът в задграничния паспорт на пътуващите е до 48 часа преди началото на изборния ден.

 2. 07/03/2009 at 23:15

  Аз работих половин век на книжовното поле, движим от вътрешен тласък, подчинявайки се на неутолима душевна жажда да служа на истината и красотата.

  Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души добри чувства, аз будех съзнанията, вливах в сърцата вяра и обич към своето, защото бях син на България; аз прославих нейната божествено хубава природа, защото бях очарован от нея; аз се вглъбявах в историята й, защото бях пленен от величието на нейния минал живот, в епохи далечни, когато тя даде на славянския мир светлината на словото и, малка сравнително, трябваше да води вековна и гигантска борба за своята независимост и за постигане на своите идеали; възпях нейните идеали, защото бяха свещени.

  Свидетел-очевидец на страшните й борби, на големите й страдания, на безкрайната й слава, увенчала челото й чрез нечуваните и геройски усилия на нейните здрави духом и физически синове, аз не можех да остана хладен, аз се радвах, аз плаках, аз трептях с душата на целия народ.

  И всичко това изразих в моята песен.

  Иван Вазов

 3. 07/04/2009 at 04:35

  София, 4 юли /БТА/
  Федерация “Справедливост-България” /ФСБ/, категорично осъжда
  изборния туризъм, се посочва в декларация на федерацията,
  получена в БТА.
  От ФСБ считат, че това е открита намеса във вътрешните
  работи на страната ни. Според тях е неприемливо хора, които
  живеят в друга държава, плащат данъците си там, декларирали са
  разрива си с България, да определят нашето бъдеще.
  От ФСБ призовават българите в Турция да гласуват цивилизовано
  в секциите в Турция, както правят сънародниците ни в Европа и
  САЩ.

 4. 07/04/2009 at 07:03

  Кърджали, 4 юли /БТА/
  За последните две десетилетия Ахмед Доган не е бил във
  властта само през периода 1997 – 2001 година. Само тогава в
  Кърджали имаше син кмет, който се грижеше за всички съграждани,
  независимо от етнос и вероизповедание. Това припомни днес на
  заключителен хепънинг на Синята коалиция в Кърджали
  съпредседателят й Иван Костов.
  Ние не мразим ДПС, своите сънародници и тъкмо ние бяхме
  правителството, което прие Рамковата конвенция за правата на
  малцинствата в България. Но върхушката на тази партия затвори
  избирателите си в гето и ги принуди да гласуват както на времето
  БКП с 99,99 на сто, без да им дават право на избор, каза Иван
  Костов.
  Съпредседателят на коалицията бе категоричен, че в следващия
  кабинет няма място за ДПС и “Атака”, тъй като и двете партии
  сочат пътища, по които България не може да тръгне. Също така, че
  БСП и Симеон Сакскобургготски превърнаха Доган в това, което е
  сега – емблематичното лице на корупцията, модел срещу който
  сините ще воюват до край.
  Иван Костов не пожали и министър Стефан Данаилов, който
  обещаваше на кърджалийци едно, а на практика стана съвсем
  обратното заради пазарлъците ДПС да е заедно с БСП и да подкрепи
  преизбирането на Георги Първанов за президент. Бившият премиер
  припомни и друг един факт. “Много ме заболя, когато Данаилов, в
  хода на предизборната кампания, дари на БПЦ манастирския
  комплекс “Св. Йоан Предтеча”, който от преди години бе осветен
  от Пловдивския митрополит Арсений и на практика бе на
  разположение на православната църква”.
  В края на словото си той успокои хората от Кърджали и
  региона, че никой и никога няма да позволи за този край да се
  разиграе сценария за Северо-турската република Кипър.