Вдигат билбордове в Турция за българските избори

За първи път в Турция се издигат пропагандни материали
Представителството на ДПС при комшиите всячески насърчава над 120 хиляди турци с двойно гражданство да участват в изборите

image036

В Лос Анджелес живее сестрата на свещеника на Църквата “Свети Стефан” в Инстанбул – Българската църква, единствената желязна църква

3 Юли 2009г. На фона на безпокойствата от победа на десницата на предстоящите в неделя парламентарни избори в България, българските граждани от турски произход са насърчавани да дадат техните гласове за партията на турското малцинство Движение за права и свободи (ДПС), пише вестник “Хюриет” в материал, поместен на електронното му издание.
Турският ежедневник отбелязва, че десноцентристката опозиция е в позиция да победи управляващата Българска социалистическа партия (БСП), цитират от БТА комшийската медия.
“ДПС, която до голяма степен е подкрепяна от етническите турци, обаче засили кампанията си в Турция, за да насърчи турците с двойно гражданство да участват в изборите.”
“Билбордове, призоваващи българските граждани от турски произход да отидат до избирателните урни в неделя в големите градове като Истанбул, Анкара, Бурса и Измир, донесоха изборната атмосфера от България в Турция”, коментира “Хюриет”.
Изданието отбелязва, че те са правени и на български, и на турски език от представителството на ДПС в Турция, като обръща внимание, че партията води за първи път в страната кампания с билбордове за избори в България.
Десет процента от населението на България са етнически турци и има приблизително 120 хиляди турци в Турция, които са потенциални гласоподаватели на избори в България, уточнява “Хюриет”. Вестникът цитира

представителя на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу, че неговата партия се опитва да достигне чрез билбордовете до всички турци, които имат право на вот в България.
“Използваме тези билбордове в Бурса и Истанбул, защото хората живеят на много отделни места, и ние искаме всички те да отидат до секциите, тъй като тази година резултатите от изборите може да станат много по-критично важни”, обяснява Хатипоглу.

Гьозде Кълъджашун – експерт по балканските въпроси от Турския център за международни отношения и стратегически анализи (Тюрксам), обяснява, че изборите са критично важни едновременно за Европа и за турското малцинство в България. “Нарастването на расизма ще има отражение върху тези избори”, прогнозира Кълъджашун.
ДПС избягва да се представя като малцинствена партия, отбелязва “Хюриет”. Въпреки че е критикувана от турското малцинство в България, че не прави достатъчно за него, експерти смятат, че партията все пак ще получи гласовете на етническите турци.

ПРИПОМНЯМЕ

Св. София е най-голямата църква в света в продължение на почти 1000 години и все още е 4-та по площ в света.

svsofya

Света София или Църквата на Пресветата Мъдрост (на гръцки: Αγία Σοφία, турски: Ayasofya) е бивша престолна църква на Византийската империя в Константинопол (дн. Истанбул), превърната в джамия от османските завоеватели през 1453 г. След 1934 е превърната в музей. Построена е само за 5 г. (532-537 г. сл. Хр.). Счита се за най-яркия пример за византийска архитектура и поради размера си и архитектурните и инженерни постижения е една от най-великите сгради на Античността.

На мястото на днешната Св. София е имало църква още от времето на император Константин I, започната през 325 г. Горяла е няколко пъти, като последно е разрушена по време на потушеното от Юстиниан I въстание Ника през 532 г. Още същата година започва строежът на новата църква, която има нова архитектура. За главни архитектиИсидор от Милет и Антимий от Трал, известни по онова време теоретици в архитектурата и математиката. Императорът им поставя за цел много амбициозен план, чиято цел е да създаде най-големия и велик храм в историята. За целта не са пестени никакви средства и църквата е завършена в изключително кратък период от 5 години под зоркия контрол на самия Юстиниaн. Използвани са ценни материали от територията на цялата империя. Цялата вътрешност на църквата е облицована или със златни мозайки или със скъпи видове мрамор. Много от мраморните колони са днонесени от стари езически храмове от антични градове в Мала Азия. Строежът ѝ е изпразнил имперската хазна и по модерни изчисления тя все още е най-скъпата сграда в света. са избрани
При осветяването на църквата на 27 декември 537 г. се смята, че Юстиниан е изрекъл думите „Соломон, аз те надминах“, имайки предвид Храма на Соломон в Йерусалим. Св. София е най-голямата църква в света в продължение на почти 1000 години и все още е 4-та по площ в света.
Поради прекалено бързия строеж, архитектурните нововъведения и сеизмичната активност в района куполът на църквата пада частично няколко пъти през нейната дълга история (558, 563, 989, 1346 г.), но бива бързо възстановяван. След нашествието на кръстоносците през 1204 църквата е плячкосана и много ценни предмети с религиозно и историческо значение са унищожени или откраднати. Разрушени са златните и сребърни обкови на иконостаса и вратите, а самият храм е поруган. В преиода на Латинската империя (1204-1261 г.), в църквата се е изпълнявал католическият обред. След превръщането ѝ в джамия през 1453 г. във вътрешността и биват направени малки промени, поетапно са построени и 4 минарета в ъглите ѝ, а през 16 в. османският архитект Синан достроява странични подпори, които подобряват стабилността на постройката. В средата на 19 в. на швейцарците братя Фосати е възложено да реставрират и ремонтират джамията. В този преиод е достроен минбар и са окачени кръглите дървени панели с имената на пророка и първите халифи. Счита се, че този ремонт е унищожил много от старите византийски мозайки, които до този момент са били просто замазани с хоросан.

През 1934 г. Мустафа Кемал Ататюрк обявява сградата за музей. Доста от съществуващите мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени. В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят.

4 comments for “Вдигат билбордове в Турция за българските избори