Избори – от 1991 до сега

Политиката е като дрогата – няма независими

vote4

София, 2 юли Политиката е като дрогата – няма независими – веднъж като “дръпнеш шнура” и няма спиране. Няма независими в българската политика. Това е главният извод от проучване на БТА за периода на демократичните избори от 1991 година до днес. Всеки би си задал въпросът, като няма НЕзависими, от какво зависят зависимите? Но това е друга тема, сега да видим какво друго ни “ВАДИ ОЧИТЕ” в изследването на агенцията.

Другата поука, която е видна е, че желанието за вот на народа прогресивно намалява в годините, за да се достигне 30 процента разлика. От близо 85% пуснали бюлетинатапрез 1991г. до 55% през 2005-та. Това означава,че българите губят интерес, а също така и доверие. От друга страна това улеснява работата на политиците, трябва да “обгрижват” по-малко гласоподаватели. Би трябвало да има и обяснение на това, какво се слува с разходите, които плаща хазната, т.е. хората с данъците. Това също означава, че българите не се чувстват ангажирани с процесите в държавата и вече имат солидно оправдание да не отидат до урните – “ами то никой не ходи.” Което е надали най-верното разрешение на нещатая, след като след това ще потърсят сметка от управляващите.

С намаляването на желаещите да “създават” политици – гласоподавателите, намаляват и формациите, които “отглеждат” своите представители. Цифрите са безмилостни по отношение на броя на политическите формирования – от 38 регистрирани партии  за изборите през 1991г. то през 2001  са само 22. Което означава спад с повече от една трета. На фона на съотношенията население-партии, това е един добър показател, сравнено със САЩ. Където имаме близо 50 пъти повече народ и 11 пъти по-малко партии, само две. Тази година за изборите в България вече имаме 20 партии, от които повечето са ясни, като коалиции.

crossing the boxПоследните проучвамия сочат, че въпреки значително намаление на гласовете в годините, то тази година за парламентарните избори има повишаване на избирателната активност погледнато през последните дни.  Това се отразява най -благоприятно на най-напредналите, което увеличава дистанцията със следващите ги малки опоненти.  Не трябва да се пренебрегва фактът, че над 70% от тези, които са заявили ,че твърдо ще гласуват, променят ориентацията си накрая. Последната седмица се отразява много позитивно и за една от новите партии с по-малък електорат, която приема отказали се от други по-опитни колеги.  Има и известно пренасочване на подкрепилите на Евроизборите.

Сигурно е едно, никой нямада може да състави сам правителство, което пък означава също, че всеки от всеки има нужда, за да управлява. Другояче казано –

САМ НЕ МОГА – ТЕ БЕЗ МЕН СЪЩО.

Така се получава формулата “Съюз с дявола – за да управлявам”, т.е. очакват се интересни обединения за да има правителство, колкото и да се “плюят” в момента.

vote3

На изборите за народни представители, общински съветници и кметове, произведени на 13 октомври 1991 г., от имащите право на глас 6 790 006 избиратели са гласували 5 699 960 (83. 87 процента). От регистрираните 38 партии и коалиции и 17 независими кандидати в парламента влизат 3 партии – БСП, СДС и ДПС. Няма избран независим кандидат.

На изборите за народни представители на 18 декември 1994 г., от имащите право на глас 6 745 289 избиратели са гласували 5 264 448 (75.23 на сто). От регистрираните 48 партии и коалиции и 8 независими кандидати в парламента влизат 5 партии и коалиции – БСП и коалиция, СДС, Народен съюз, ДПС и Български бизнес блок. Няма избран независим кандидат.

На състоялите се на 19 април 1997 г. избори за народни представители от имащите право на глас 7 289 956 избиратели са гласували 4 291 066 (62.93 процента). От регистрираните 39 партии и коалиции и 10 независими кандидати в парламента влизат 5 партии и коалиции – Обединени демократични сили (ОДС), Коалиция “Демократична левица (БСП, ПК “Екогласност”), Обединение за национално спасение (ОНС), Евролевица и Български бизнес блок. Няма избран независим кандидат.

На изборите за народни представители, произведени на 17 юни 2001 г., от имащите право на глас 6 874 668 избиратели са гласували 4 608 289 (67.03 процента). От регистрираните 54 партии и коалиции и 11 независими кандидати в изборите участват 36 партии, от които в Народното събрание влизат 4 партии и коалиции – НДСВ, ОДС, Коалиция “За България” и Коалиция ДПС. Няма избран независим кандидат.

На парламентарните избори на 25 юни 2005 г. от имащите право на глас 6 720 941 избиратели са гласували 3 747 793 (55.76 процента). От регистрираните 22 партии и коалиции и 13 независими кандидати в народното събрание влизат 7 партии и коалиции – “Коалиция за България, НДСВ, ДПС, Коалиция “Атака”, Коалиция Обединени демократични сили – СДС, Демократическа партия, Движение “Гергьовден”, БЗНС, НС-БЗНС, ДРОМ; Демократи за силна България и коалиция “Български народен съюз”. Няма избран независим кандидат.

Като няма НЕзависими, от какво са зависими всички депутати?

Споделете!

1 comment for “Избори – от 1991 до сега