Новите паспорти – КОГА, ЦЕНА, ПРЕПОРЪКИ

Най-бързо, най-евтино и най-сигурно в България

Ministur Mikov New BG PassportМинистърът на Вътрешните работи Михаил Миков стана първият притежател на паспорт с биометрични данни.ФОТО:МВР

Само срещу 40 лева ще се сдобиета с нов български международен паспорт с биометрични данни, 18 лева ще е цената за родна лична карта, а 35 лева ще ви стигнат за нашенска шофьорската книжка.

Първите документи с биометрични данни ще започнат да се издават след 6 месеца, съобщиха от прес-центъра на МВР. Както по-рано ви съобщихме подмяната не е задължителна и може да бъде направена и след изтичане на срока на валидност на досегашните документи.

Трябва само да внимавате как ще стигнете до България. Препоръчваме ви да направите новите си документи там, тъй като е по-сигурно, по-бързо и много по евтино. За пътуването си до Родината, ако имате изтекъл паспорт, може да ви се издаде много бързо във всяко консулство в САЩ временен документ за пътуване.

В България новите документи ще се издават в 30 пункта в цялата страна, както беше и досега. Заявленията се подават в дирекция “Български документи за самоличност” и в различните поделения на полицията.  Ще се запазят бързите и експресни услуги при издаването r на трите документа. Обикновената поръчка ще отнеме 30 дни, а бързата 3 дни. Експресната е само 8 часа – ако подадеш сутринта то до края на работното време си взичаш всичко готово. За сравнение, от МВР посочват, че в Румъния например няма бърза процедура за издаване на паспорт, срокът е 30 дни, а цената 55 евро.

Запазват се държавните преференции при издаването на лични карти – безплатни ще са за децата между 14 и 16 години, както и за пенсионерите над 70 години, инвалидите от I, II и III група.

Може да подадеш за всичко наведнъж – карта, книжка и паспорт. Заявлението можете да си подготвите предварително, дори извън службите. След това се явявате на гишето представяте го и ви изпращат в кабинката за заснемане на биометрични данни.  Получавате номер, срещу който след заявеният от вас период, необходим за изработване на новия документ, си получавате новият паспорт”, обясни Антон Дончев, началник на дирекцията.

Най-голямото удобство за българите в чужбина е, че заявленията за издаване на новите документи ще могат да се подават и по електронен път. Т.е. ще може да си направите заявка от тук, а да отидете на ваканция и да си ги получите в България, след като ви вземат биометричните данни. Иначе казано, вече няма да се попълва заявление, а ще се разпечатва от информационната система и данните само ще се проверяват от гражданите.

За съжаление по думите на Г-н Иво Мускуров, генерален консул на РБългария в Лос Анджелес това ще стане възможно по-късно и не се ангажира със срокове. ( най-долу в коментари четете мнението на Мускуров)

Според експерти от МВР наличието на чип с данни в паспорта предпазва от фалшификация.

Снимките ще се правят не във фотоателиета, както досега, а в звената БДС посредством биометрични станции и така се спестяват разходите за снимките.
Заявления за издаване на новите документи ще могат да се подават и по електронен път ако на лицето вече са били снети биометрични данни и то притежава електронен подпис.
Лицевото разпознаване ще определя различни черти на лицето като разстояние между очите, нос, уста, уши. Измерването ще бъде цифрово кодирано и съхранено върху електронен чип, подсигурен в страница на паспорта. В чипа се кодират и пръстовите отпечатъци и не може да се фалшифицира
Достъп до системата с личните данни ще имат само оторизирани служители на МВР, което ще гарантира конфиденциалността на криптираната информация. Освен това новите документи разполагат с повече от 10 вида защити, гарантирани от фирмата изпълнител .

Новите документи стават факт, след като страната ни се задължи да ги въведе с влизането ни в Европейския съюз. Както и след като САЩ посочи това, като основна причина, както и процентът на отказите, за премахването на визовият режим.

Така България се задължи да започне издаването на документи с вграден електронен носител с биометрични данни – цифрова снимка, а от този месец – юни 2009 г. документите трябва да съдържат и запис на пръстови отпечатъци на приносителя.

След обявена специална обществена поръчка с предмет “Изграждане на Централизирана автоматизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства” за фирма изпълнител бе одобрена  “СИМЕНС” ЕООД с оферта надхвърляща 116 млн. евро.