“НЕ” на Гей-парада в София казаха християните

Християнски вероизповедания у нас изразяват в декларация дълбоко безпокойство
от организирането на гей парад в столицата

Gay parade Sofia June 2008Измина една година
след скандалния гей парад в столицата,
пак организиран от БГО “Джемини”,
неправителствени организации
и подкрепен от девет посолства у нас.

София, 26 юни

Студенти от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” организираха литийно шествие срещу планираният гей-парад в София. То се проведе на 21 юни – Неделя на всички български светии.

На шествието отидоха православни християни, духовници и братствата на столичните православни храмове, уточниха от инициативния комитет, организирал протеста.
Ние не сме против правото на самоопределение на всеки, но не смятаме, че е полезно и здравословно за обществото афиширането, особено наглото парадиране с обратните сексуални наклонности, посочват организаторите.

Те допълват, че гей парадът не е безобидно шоу, а е опит да се отвоюва територия и да се заличи границата между нормално и ненормално. Още по-лошо – ненормалното да се покаже като по-стойностно от нормалното, посочват организаторите.

Днес нашите богослави бяха подкрепени от всяко християнско вероизповедание у нас, като те изразяват дълбоко безпокойство от организирането за втори пореден път на гей парад в столицата.
Това се посочва в съвместно становище, изпратено до медиите, на Обединени Евангелски църкви в България, Национален алианс обединени Божии църкви, Апостолска Реформирана църква и Католическата църква в България.
Позицията е адресирана първо до БТА, до кмета на София Бойко Борисов, до председателя и членовете на Столичния общински съвет и е с копия до президента Георги Първанов, до директора на Дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет Емил Велинов и до
медиите. В нея пише, че

признавайки правото на всеки свободно да определи своята сексуална ориентация, не означава, че трябва да се утвърждава хомосексуализмът и да се поощрява разрастването му чрез подобни обществени събития и прояви.

“Като християни ние изразяваме своята загриженост и ангажираност по проблема и готовност да помогнем с каквото можем за възстановяването на
тези хора”, гласи позицията.
Представителите на християнските вероизповедания смятат още, че подобен род шествия

дискредитират авторитета на семейството – като съюз между мъж и жена,

пише в съвместното становище. “Позволявайки публичното парадиране и агресивно налагане на хомосексуална ориентация и начин на живот Вие излагате бъдещето на България на сериозна опасност”, се казва в
декларацията.
Примерът на Холандия и Скандинавските страни показва, че упадъкът на брака се ускорява драстично от успешната публична кампания на хомосексуалните активисти, сочат от организациите.
По този начин еднополовата ориентация се налага за нормална и се цели промяна на обществените нагласи по отношение на семейството.
Нашето желание е българското общество и най-вече нашите деца да живеят в страна, където моралните християнски ценности и тяхното обществено утвърждаване ще са основа за изграждане на здрави и щастливи семейства.
“С това писмо ние изразяваме своето несъгласие с провеждане на подобен род мероприятия и се надяваме Вие и Столичния общински съвет да проявите мъдрост и загриженост за бъдещето поколение на страната ни и да не допуснете тяхното провеждане.
Убедени сме, че България може и следва да бъде стожер на християнските морални ценности в Европа, редом със страни като Полша, Румъния и Латвия”, завършва декларацията.

Измина една година след скандалния гей парад в столицата, пак организиран от БГО “Джемини”, неправителствени организации и подкрепен от девет посолства у нас.
На 27 юни Rainbow Friendship ще отбележи 40 години от основаването на международното LGBT движение за равни права.
Миналата година “Аз и моето семейство” премина под засилена полицейска охрана и провокации от крайни националисти и православни организации.
Тогава повече от 80 души бяха арестувани. Сред задържаните бе и лидерът на Българския национален съюз Боян Расате.
По целия си път хомосексуалистите бяха обстрелвани с камъни, бутилки, бяха хвърляни бомбички и коктейли „Молотов”.
Не повече от 150 хомосексуалисти се включиха в шествието, а журналистическият интерес към него беше огромен.
В официалното съобщение за тазгодишния гей парад се твърди, че на Rainbow Friendship специални гости ще са:
– депутати от Европейския парламент;
– представители на международни организации за равни права;
– посланици;
– популярни артисти и певци, които подкрепят и защитават идеята, че хората са равни помежду си, без значение на пол, раса, сексуална ориентация, религия и произход.
Идеята на шествието е хората да се съберат и да се забавляват заедно, като обиколят столичните улици под звуците на хаус и диско хитове в ремикси.