ЗАЩО ПАК ДОГАН НА ВЛАСТ?



ЗАЩО ПАК ДОГАН НА ВЛАСТ?


ahmed dogan dps boss
Ахмед Доган:"Аз разпределям порциите на финансиране в държавата!" 


“Без ясна философия и концепция за инвестиция в младите хора няма смисъл от каквато и да е политическа дейност”.


(гледайте видеозапис на изказването по-долу)
Евгени Веселинов, ОБЗОР BulgariCA
  25 юни 2009г. “Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Искам да сте много наясно с този въпрос.”  Tова признание е направил на 18 юни т. г. лидерът на ДПС Ахмед Доган пред жители на с. Кочан, община Сатовча, разкриват източници на в-к “Труд”. Доган е знаел, че го снимат камери по време на събранието продължило от 11 до 15 ч. На събранието имало поне пет камери, но въпреки това лидерът на ДПС не се е притеснил от думите си. За целта са били затворени училището, детската градина, кметството, горското стопанство и всички служители били “закарани” в читалището за предизборната среща с Ахмед Доган. Присъствал и целият актив на ДПС от областта. “Как депутат ще реши проблема за проектите и тяхното инвестиране. Не е възможно! Властта е в моите ръце”, казва Доган пред присъстващите. И завършва: “В мен е концентрирана властта, не е във вашия депутат, искам да го знаете това.”  Скандално изказване на Доган имаше в “Шоуто на Слави” през 2005 г., когато каза, че всяка партия има около себе си обръчи от фирми.
Изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган в община Сатовча е по конкретен повод на конкретно място и става въпрос за инвестиционната политика в общината. Това каза пред журналисти Алиосман Имамов от ДПС. Той допълни, че в случая става дума само за общинската политика за инвестиции.
С думите си Ахмед Доган ни сложи на място като народ, каза пред журналисти Татяна Дончева от БСП, която беше помолена да коментира думи на лидера на ДПС, цитирани в национален ежедневник през изминалия ден. Всеки човек играе колкото му позволят и не може да се вини никой, че играе, посочи Дончева. 


    Без ДПС трудно може да има силна опозиция или силно правителство, каза на пресконференция днес в Добрич лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той обясни, че за ДПС е важно да е политически фактор, независимо дали е в опозиция или в управлението. "За нас не е важно на всяка цена да сме във властта, защото ние знаем какво е власт", каза още Ахмед Доган.
        Когато имаш дефицит на идеи, концепция за управление на страната, да се хванеш за едно обяснение на схема, която е ясна за всички, значи не само, че имаш дефицит на идеи, но и, че си много зле. Така лидерът на ДПС коментира атаките на лидери на други партии по повод изказването на Доган в село Кочан, община Сатовча. Той прогнозира, че страната ни ще има надеждно правителство, "предимно центристко, с лек консервативен уклон". Според него, колкото и субекти да има в правителството, то ще има обща платформа за справяне с кризата.

гледайте видеозапис на изказването на Ахмед Доган тук:
[flv width="380" height="285"]http://www.trud.bg/Media/2009/06/25/2009-06-25_0F3CF396-1444-40F8-A78F-E2613FA5F94A.flv[/flv]

КАК СЕ ВЗИМА ВЛАСТА?*

Предлагаме ви днешната статия на журналистката от Дневен ТРУД Валерия Велева за това, как Ахмед Доган набира и подържа гласовете за своята партия. Каква е системата на работа на неговата партия ДПС?

85 000 са членовете на ДПС, 26 000 откоито са в младежкото ДПС. Това е и най-голямата младежка партийна организация в структурите на Европеиският Съюз. Над 3000 са стипендиантите на ДПС по света, 1000 са само в Турция.

Никоя полититформация няма толкова стипендианти

Трите седмици до парламентарните избори лидерът на ДПС Ахмед Доган отново е на колела. И повтаря онази предизборна вълна, която направи по времето на евровота , събирайки на различни места из страната по 1000-3000-5000 до 30 000-40 000 души на поляни и стадиони.

Доган пак е зарязал лукса, политическата шумотевица и интригите в столицата, за да потъне в прахоляка на дълбоката провинция. Там, откъдето се пълни неговата урна. От град на град, от махала на махала, от къща на къща, от сутрин до вечер кръстосва пътищата на България.

Става в 9, ляга си в 5. Обхожда не само традиционно турските и смесените региони – нахлу дори в старопрестолно Търново, където е решил, че може да направи поредния пробив – да спечели един депутат болярин.

В София вървят скандали за думите, казани тук и там. В с. Кочан: Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането на държавата; в Шумен: ДПС е бацил – като влезе, не излиза; в Рибново: Душата ми е млада, а колко ми се иска – не можете да си представите! И взривява публиката.

За първи път във вторник ДПС прави митинг в Търново. Предишната вечер Доган е в Свищов, в първото българско читалище. Посрещат го с “Одата на радостта”, минава през шпалир от малчугани, които скандират името му и веят знамена с надпис ДПС. Никога преди това не са го виждали. Преди месец им обещал, че ако на евровота изкарат 8000 гласа – ще им дойде на крака. Те събират 9243. И той се изправя пред тях. “Аз не забравям. Виждате как се решават проблемите в общините, където ДПС е на власт. Защото

без власт възможностите си остават само във вашето съзнание.

От вас се искат 12 001 гласа, а за да имате самочувствие – и 15 000! Ще стане ли това?” – “Да”, гръмва залата.

18.30 часа. В турската махалата в Търново е издигната огромна трибуна. Синьо-бели балони. Музика. Български шлагери се редуват с турски песни. Доган представя листата. Води се от българин, следва турчин, пак българин. “Букет от етноси” – както той обяснява – адвокати, инженери, половин правителство – продължава да ги хвали. И се обръща към публиката: “Нямате си на представа колко сте готини. Виждам усмивки, усещам енергия и надежда. без единство няма победа.” Всяко изречение се прекъсва от аплодисменти. Всеки от кандидат-депутатите говори в същия дух – на “ти” с хората. Митингът свършва и Доган попада сред множеството. Ако не са яките момчета от охраната му, избирателите ще го понесат или ще го разкъсат от желание поне да го пипнат. Бабички се кланят да му целуват ръце, старци го прегръщат и току му залепват устни по челото. Невръстни деца скандират името му. Майки подлагат главичките на бебетата си само да ги погали.

Ако човек не види това с очите си, никога не би повярвал, че е възможно. Случва се пред погледа на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в този ден също бе на предизборна обиколка в старата столица и терасата на кварталното заведение е станала негова наблюдателница. Гледката се повтаря в Килифарево, в Шумен. Неизменно до лидера на ДПС е Филиз Хюсменова. Показва я като техния човек в Брюксел. Успялата жена.

Тактиката, която си е избрал Доган, е проста: искат да ме видят – ето ме! Искат да ме пипнат – тук съм! Но и аз искам от тях – гласове в урната!

От този град – 3000, от другия – 20 200, от третия – 18 500. Винаги с точни разчети. Винаги знае къде е резервът и навива пружината докрай, но внимава да не я скъса. Обещава :,“Където стъпя – оставам!”(Килифарево). На тях това им е достатъчно.

На прост език материализира схемата – урната дава власт, но и власт взима. “Ако ДПС не е във властта, никой няма да се грижи за вас. “За 19 години ние имаме един

генерален извод: ако ние не си решим проблемите, никой не го еня за това, братя и сестри!” Ерго, от техния глас зависи техният живот.

Затова сравнява ДПС с бацил – пуснели корени, остава – в противовес на всеобщото разбиране като зараза. Пред своите Доган не е философът, той е бащицата, който им кове чувството за устойчивост на тези земи, за сигурност на бита им, за бъдещето на децата им.

Стратегията му също е изпитана. Където стъпи Доган, преди него са овършали депутатите му. Нови улици, канализации, ток, вода, детски градини, нови джамии, училища, лекарства, безплатни сюнети. Застава пред хората и ги пита: Това кой го направи? – ДПС! – Е, за да имате още по-хубав живот, трябва да изпратите ваши депутати в парламента.

Те скандират номера на бюлетината.На друго място си позволява друг символ: “ДПС се превърна в кръвна група, в код на нашия сигурен живот, в инструмент за решаване на проблемите на хората.”И никой не го пита нито за пенсии, нито за заплати, нито за спрени еврофондове, нито за корупция. Техният свят е друг свят. Там той има запазено място, което никой друг не може да заеме. Според настроенията на публиката си позволява да ги назидава, да флиртува, да кокетничи дори: “Моята работа като лидер е много лесна, получавам вашата енергия, усещам я и само я дозирам, концентрирам и насочвам. Аз по принцип съм мързелив човек. Работа на лидера е да представлява движението, да защитава въжделенията на интересите на хората и мисля, че аз го правя. Помогнете ми да си довърша работата.” Следват нестихващи овации, скандирания “ДПС, Доган-Доган”.

Непрекъснато им внушава, че трябва да са единни: “Без единство не се решават проблемите на хората. без единство няма бъдеще, без единство не можете дори и един депутат да си изберете.

Навсякъде подчертава, че България е тяхната родина, че всички са деца на тази земя (дори химнът на ДПС е в този смисъл), че трябва да обичаш, а не да разделяш.

Често депутатите, които го съпровождат, споменават на митингите, че срещу ДПС и срещу самия Доган се води война. Публиката посреща това не с дюдюкания, а със скандиране на името му.

3900 км е изминал Доган на колела само за последните 10 дни. Пътува с автобус “Мерцедес”. Задната му част е превърната в негов кабинет със заседателна маса. Преса, интернет. Понякога прекарва в това каре по 6-8 часа. През цялото време заедно с екипа от щаба му са и 15 енергични и интелигентни момчета и момичета от младежката организация на ДПС – студенти или завършили висше по политология бизнес, мениджмънт.

Учат се в движение от него на политика. Работят, както той обича да казва, на терен. Обсъждат, анализират. Държи се с тях бащински, личи си, че са му гордост. На много места се обръща директно: “Млади, яхнете ДПС. Развивайте го и вие ще се развивате!” 500 младежи го аплодираха неистово в една дискотека в Търново и до 5 ч сутринта пред очите му танцуваха хора в ритмите на кючек. Тези млади утре ще му напълнят урните на вота.

85 000 са членовете на ДПС, 26 000 откоито са в младежкото ДПС. Това е и най-голямата младежка партийна организация в структурите на ЕС. Над 3000 са стипендиантите на ДПС по света, 1000 са само в Турция.

Смисълът на една партия е да проектира бъдещето чрез инвестиция в младите хора, в техните перспективи за развитие в европейски мащаби. Това заяви вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган пред препълнената зала на театъра в гр. Нови пазар, обл. Шумен при представянето на кандидат-депутатската листа на партията и мажоритарният кандидат за проф. Георги Колев. “Без ясна философия и концепция за инвестиция в младите хора няма смисъл от каквато и да е политическа дейност”, каза още Ахмед Доган.

Младите около Доган също чувстват, че срещу тях може да се развихри омраза. Не я усещат сред приятелите си. Но политиците? …

И затова вкупом говорят за единство, за общност, за сила. В автобуса слушат нонстоп Лили Иванова и Вангелис. И попиват. Всичко.

*Заглавието е променено.

ahmed_dogan_cvАхмед Доган е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Варненско. Завършва философия в СУ „ Климент Охридски” (1981 г.). Кандидат на философските науки и научен сътрудник в Института по философия към  Българската академия на науките. Доктор по философия (1984 г.). През 1985 г. основава нелегална организация във връзка с насилствената смяна на имената на турците в България, за което през 1986 г. е арестуван и осъден. Амнистиран след падането на тоталитарния режим през 1989 г. Учредител и председател на Движението за права и свободи (ДПС) от създаването му на 4 януари 1990 г. Избран е за депутат във 7-то Великото Народно събрание. Народен представител и председател на Парламентарната група в 36-то,37-то, 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. Под негово ръководство ДПС е коалиционен партньор на Национално движение Симеон II в управлението на страната (2001-2005), а след последните парламентарни избори, с мандат на ДПС като трета политическа сила, се създаватрипартийната  коалиция с БСП и НДСВ. Владее английски, руски и турски език.

OBZOR By BulgariCA
PO Box 291661, LA, CA 90029
(213)272-0568, f(323)953-3555
bulgarica@gmail.com, bulgarica@yahoo.com
For Bulgarians In CAlifronia:
http://www.bulgarica.com/
The Biggest Bulgarian-Y-Group in the World – over 1190 members!
OBZOR By BulgariCA is an exclusive, daily emailmagazine devoted to keeping you in the know:
http://groups.yahoo.com/group/bulgarica/
FACEBOOK: Eugene Vesselinoff – over 1950 friends
Skype: bulgarica
V-Group: http://youtube.com/profile?user=BulgariCA
“Obzor” is The 1st & the Only Bulgarian
Independent Newspaper on the West Coast
“BulgariCA” is 100% Non-Profit Organization
for Bulgarian Culture & Education in the US
Beneficial to the Bulgarians ! Good for one – Da si Polezen !
“.there is no more important pillar of democracy than a free and active
press.” –  Condoleezza Rice
If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, distribution or use of any of the information is STRICTLY PROHIBITED.
ALL RIGHTS RESERVED.