Стоичков треньор в Иран

Мениджърът на Христо Стоичков Лъчезар Танев обяви, че неговият клиент не е подписал

STOICHKOV TRENIOR

Христо Стоичков бе назначен за треньор на иранския тим Абу Мослем от град Машхад, съобщи интернет изданието на местният вестник “Техеран Таймс”, позовавайки се на официална информация от клуба. Стоичков ще пътува следващата седмица за Машхад, за да финализира своя контракт, каза генералният мениджър на Абу Мослем.

“Договорихме се с него в Обединените арабски емирства. Стоичков ще води Абу Мослем през следващия сезон на Иранската професионална лига”, каза Хосеин Хасеми.
Той добави, че договорът на българския треньор ще бъде за две години. Освен това, Стоичков ще има и български помощник.
Французинът Жан Тигана е бил сред възможните варианти, пише изданието.
“Техеран Таймс” припомня, че до този момент Стоичков е бил национален селекционер на България в периода 2004-2007, а също така е водил и испанския Селта Виго.

Мениджърът на Христо Стоичков Лъчезар Танев обяви, че неговият клиент не е подписал с иранския Абу Муслен. Той обясни, че засега Стоичков има само покана от тима, но на този етап няма нищо официално. “От Абу Мослем има отправена оферта Стоичков да поеме тима. Офертата дойде до мен от лицензирания мениджър Наджим, който работи в Дубай”, заяви Танев пред “Дарик радио”.

ИЗТОЧНИК: http://www.tehrantimes.com/Index_view.asp?code=194512

КОЙ Е ХРИСТО СТОИЧКОВ?

stoichkov270

Христо Стоичков Стоичков е български футболист и треньор, един от най-известните българи по света, нападател. Роден е на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Висок 179 см, тежи 76 кг. Започва кариерата си в школата на Марица (Пловдив). Играл е още за отборите на Завод “Юрий Гагарин”, УСМ, Хеброс, ЦСКА, Барселона, Парма, Ал Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед.
Започва кариерата си в Марица (Пловдив) за който изиграва 1 мач. След добри мачове за Хеброс (Харманли) е привлечен в ЦСКА. Още в първия си сезон в ЦСКА проличава буйният му нрав и в края на сезона след мач за купата с Левски бива наказан да не играе завинаги, след което наказанието е намалено на една година.StoichkovBulCSKA
Със завръщането си във футбола става основна фигура в ЦСКА и заедно с Любослав Пенев и Емил Костадинов правят най-силното нападение в България.
За националния отбор дебютира на 23 септември 1987 г. срещу Белгия в квалификация за ЕП (в София).
През сезон 1989/90 печели приза „Златна обувка“ за голмайстор на Европа с 38 гола в първенството. С ЦСКА достига до полуфинал за КНК където отбора отпада от Барселона.
STOICHKOVCUPЗаради доброто си представяне в мачовете на ЦСКА ФК Барселона закупува Стоичков за сумата от $4,5 млн. Стоичков веднага става любимец на публиката в Барселона и е един от основните играчи на т. нар. Дрийм Тийм, който печели първата КЕШ на Барселона през 1992. През 1995 е трансфериран в Парма където остава един сезон като впоследствие се връща в Барселона.
На Световното първенство през 1994 г. в САЩ печели голмайсторския приз, вкарвайки шест гола. През същата година печели престижната футболна награда Златна топка.
SVETOVNO USA 94Има 10 мача и 6 гола на световните първенства през 1994 в САЩ и през 1998 г. във Франция и 3 мача и 3 гола на ЕП’1996 в Англия.
През пролетта на 1998 г. се завръща в ЦСКА под наем където играе само 4 мача и напуска поради неразбирателство с Трифон Иванов и Емил Костадинов. След ЦСКА преминава в Ал-Насър, където печели Азиатската КНК. След това преминава в японския Кашива Рейсол и печели Купата на Япония.
През 1999 г. се отказва от футбола след мача от евроквалификацията България-Англия.
През 2000 г. се връща отново на зеления терен като сключва договор с американския Чикаго Файър. С Чикаго печели Купата на САЩ през 2000 г. През 2003 преминава в ДС Юнайтед, където прекратява кариерата си.
Изиграл е 83 мача и е отбелязал 37 гола за националният отбор.
През 2004 г. е назначен за старши треньор на националният отбор, от където след много скандали през 2007 г. се отказва и става треньор на Селта Виго.
През лятото на 2007 дава интерю за сп. “Макс”, което става повод за негодувание сред футболната общественост.
През септември 2007 г. печели награда Златен крак и е обявен за най-великия български футболист от организаторите на наградата.