Повишиха нивото на заплаха от свински грип – Първи смъртен случай в САЩ

Повишиха нивото на заплаха от свински грип

Първи смъртен случай в САЩ

pig

Световната здравна организация повиши нивото на заплаха от свински грип на пета фаза по шестобалната си схема, оповести генералният директор на СЗО Маргарет Чан, с което сигнализира, че сме на прага на пандемия, предаде АФП.

Фаза 5, една стъпка преди обявяването на пандемия, се характеризира според СЗО като “силен сигнал, че пандемията е надвиснала и времето за финализиране на планираните мерки за смекчаването й е кратко”.

Всички държави трябва да задействат незабавно своите планове за действие при пандемия. Това заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан.

С разпространението на епидемията от свински грип в още четири щата през последното денонощие, с което общият брой на случаите достигна най-малко 91, САЩ съобщиха за първия смъртен случай в следствие на новия вирус – 23-месечно дете, което почина в болница в Хюстън, отбелязва на страниците си “Лос Анжелис таймс”.
Момчето , което е от Мексико сити, пътувало до Матаморос със семейството си за гостуване на роднини в Браунсвил, Тексас. След изостряне на симптомите му, то било откарано за лечение в Хюстън.

Щатът Тексас стана вторият в САЩ след Калифорния, обявил извънредно положение във връзка със свинския грип, където властите затвориха много училища и отмениха спортни срещи, след като се появи новината за първия смъртен случай в страната в резултат на епидемията, предаде АФП.

Губернаторът Арнолд Шварценегер обяви извънредно положение в щата Калифорния и Белия дом призова Конгреса за допълнителни 1,5 млрд. долара за борба с епидемията, допълват от “Лос Анжелис таймс”.
Аризона, Масачузетс, Мичиган и Невада се присъединиха към списъка на щатите с нови случаи на свински грип. Тексас обяви, че общият брой се е покачил на 16 случая, в Ню Йорк те са 51, а в Калифорния 14.

Федералните власти предупредиха, че “маратонната” епидемия от свински грип може да се превърне в смъртоносна, след като стотици деца от училища в инфектирания град Ню Йорк са се почувствали болни и е съобщено за още хоспитализации, съобщи американският вестник “Вашингтон пост” .
От Американските центрове за контрол на заболяванията и превенция обявиха, че хоспитализираните са още повече и съобщиха на сайта си, че очакват изострянето на заболяванията, свързани с вируса в САЩ.

Данните, събрани за епидемията от свински грип в Мексико, изключват възможността прасетата да са източник на заразата. Това заяви изпълняващият длъжността заместник-генерален директор на Световната здравна организация Кейджи Фукуда, цитиран от АФП.
„Няма данни за това човек да се е заразил с грипния вирус от прасе. Вирусът се предава от човек на човек”, каза Фукуда.

Вирусът се разпространява от човек на човек, предимно при кашляне, кихане и контакт с повърхности заразени със секрети. Свинският грип не може да се предаде чрез храна. До момента лекарите по света използват антивирусните препарати Тамифлу и Реленца за лечение на болестта.

Швейцарската фармацевтична компания Рош (Roche), която произвежда антивирусния медикамент “Тамифлу”, потвърди днес, че работи “в тясно сътрудничество” със Световната здравна организация (СЗО) и с държавите, които са засегнати от свинския грип. “СЗО препоръча да се засили подготовката, за да можем да се справим с пандемия”, заяви директорът на фармацевтичното подразделение Уилям Бърнс, цитиран РФИ.

Здравният експерт от Американския център за контрол и превенция на заболяванията Ан Шучат заяви, че се полагат активни усилия за разработването на ваксина срещу свински грип. В същото време тя предупреди, че подобна ваксина няма да бъде създадена преди месец септември, предаде АФП.

В България предстои да бъдат получени тестове, чрез които ще се изследват хората с подозрение за свински грип. Тестовете ще бъдат изпратени в най-кратки срокове от Европейския съюз, а резултатите ще се проверяват в Лондон.