Свински грип напада света – идва от Мексико

В Лос Анджелес и Калифорния обявиха бедствено положение

Свински грип

Появата на симптоми на свински грип само у хора били в Мексико. Фото: NewsCottage

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ? (четете най-долу)

Продължава да расте броят на регистрираните случаи на заразяване със свински грип в различни страни по света, продължават да съобщават световните осведомителни агенции и здравни организации.

В събота Световната здравна организация (СЗО) предупреди за опасност от пандемия от свински грип, който започна да върлува първо в Мексико. На 27 април СЗО повиши нивото от заплаха за пандемия от 3-то до 4-то ниво. Покачването означава, че рискът от възникване на пандемия е значително нараснал. Максималното ниво по скалата за опасност от пандемия е 6. Инвеститорите се боят, че появата на свинския грип ще нанесе по вече влошилата се рецесия на световната икономика.

Властите в най-тежко засегнатите от потенциалната пандемия страни предприеха мерки по ограничаване на броя на заразяванията, докато правителствата на много други страни обявиха превантивни мерки, за да не допуснат разпространението на болестта на тяхна територия.

Вирусът на свинския грип може да мутира и да стане много по-опасен, предупреди изпълняващият длъжността зам-генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) Кейджи Фукуда, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Около 1,5 милиарда души в целия свят може да пострадат от свинския грип, в случай, че избухването на това заболяване прерасне в пандемия, смятат експерти от СЗО. В случай на пандемия, в период между 18-24 месеца вирусът ще се разпространява от град на град, засягайки повече от една трета от населението на земята. Около 1,5 милиарда души ще се обърнат към медицинска помощ, а около 30 милиона души ще бъдат хоспитализирани. Като цяло около 7 милиона души в света може да починат в случай на пандемия от свински грип. За изготвяне на ваксина срещу свински грип ще бъдат необходими не по-малко от 4-6 месеца, съобщиха от СЗО.

Смъртоносният вирус на свинския грип може да предизвика нова глобална пандемия, предупреди генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде АФП.

Заразното заболяване свински грип е различно от познатата болест свинска треска, която се среща само по свинете. Някои страни го наричат вече мексикански грип. От Световната организация за здравето на животните казват, че вирусът е комбинация от птичи, свински и човешки вируси и още не е изолиран при животни. Организацията препоръчва названието Северноамерикански грип.

Най-застрашени са САЩ, където епидемията най-бързо се разпространява, съобщи Ройтерс. За 7 случая в Калифорния, главно в Сан Диего съобщи в ранната си новинарска емисия телевизията АВС7. На междуанародното литще в Лос Анджелес е наложен много строг контрол за пристигащите, както и на работещите там (ЛАХ).

Световната банка, съобщи че ще отпусне на Мексико 205 милиона долара за борба с епидемията от свински грип, съобщи ДПА. Двадесет и пет милиона долара ще бъдат отпуснати веднага.

Досега в Мексико от свински грип са починали най-малко 152 души. Общият брой на заболелите от грип в Мексико след 13 април, когато бяха регистрирани първите случаи на свински грип, е около 1400 души. От тях 929 вече са изписани след пълно оздравяване, обяви снощи президентът на Мексико Фелипе Калдерон. Обаче около 400 остават под контрола на болниците.

Министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано обяви снощи, че от стратегическия държавен резерв ще бъдат предоставени 12,5 милиона дози от антигрипния препарат “Тамифлу”, за който вече е доказано, че може да лекува и свински грип, ако бъде приложен в ранен стадий на заболяването.

Акциите на швейцарският производител Roche Holding AG (ROG.VX) вече изхвърчаха нагоре, по данни на борсата в Ню Йорк.  Компанията е обявила повишено производство на Тамифлу коментира, говорителят на Роше, цитиран от Ройтерс. Но времето от синтеза на ваксината до опаковка за пазара е около 8 месеца, и ще се разчита на запаси, ако свинският грип се развие много бързо. Пентагонът вече е закупил 7 милиона доза от същия медикамент, посочва Ройтерс.

Поради опасенията на инвеститорите във връзка с това, че епидемията на свински грип в Мексико ще продължи да се разпространява и в бъдеще ще окаже влияние на световното икономическо и енергийно търсене, на 27 април на борсата в Ню Йорк фючърсната цена на петрола се върна на нивото от 50 долара за барел, съобщава китайският вестник “Пийпъл Дейли”.

Според Асошиейтед прес много страни вече са въвели строги изисквания за проверка на свинско месо и яйца от САЩ или напълно са забранили вноса на тези продукти от страни с регистрирани случаи на заболяване.

Десетки държави посъветваха своите граждани да се въздържат от пътувания в Мексико и САЩ. Основните доводи са, че въпреки голямата опасност от зараза САЩ продължават да пропускат без проблеми стоки, и особено месо от Мексико.

В неделя Съединените щати също обявиха “санитарно извънредно положение” заради свинския грип. Подобно нещо се е случвало в САЩ през 1918 година, както и през 1968г. Ситуацията обаче не налага активно подлагане на тестове на пътниците, които пристигат в Съединените щати с полети от Мексико, даде да се разбере министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано.

Съветник на Барак Обама по въпросите на вътрешната сигурност Джон Бренан съобщи, че американският президент следи от близо развитието на ситуацията. Лично президентът направи специално изявление за грипа пред медиите. Обама поиска от американския Конгрес да отпусне 1,5 млрд. долара за засилване на способността на САЩ да отговорят на потенциалното разпространение на продължаващата епидемия от свински грип в страната, съобщиха от Белия дом, предаде АФП. Обама каза, че грипът предизвиква повече внимание, отколкото да се създава паника. Властите в САЩ са установили 20 нови случая на свински грип, като се очаква това число да се увеличи, заяви представител на здравните власти. До днес са потвърдени 64 случая на мексикански грип в САЩ.

Политическа окраска в САЩ дойде с тежката новина за епидемия в САЩ, като подсили впечатленията от първите 100 дни на администрацията на Обама и работата на Сената. В екипа до днес липсваше министър на здравеопазването. Едва днес Американският Сенат утвърди предложената от президента Барак Обама Катлийн Себелиус за министър, съобщава АФП. Като пак не бе единодушно гласуването – 65 срещу 31 гласа. Президентът трябва да попълни още 15 високопоставени позиции в министерството на здравеопазването и да назначи пълноправен директор в Центровете за контрол и превенция на заразните болести, както и Сената да одобри още пет позиции. Което реално означава, че няма готов щаб в Белия дом за борба с развитието на пандемията на мексикански грип.

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер обяви извънредно положение в щата заради епидемията от свински грип в региона, съобщиха от офиса в Сакраменто. Към момента в Калифорния има 13 потвърдени случая на заразяване със заболяването, като нито един от тях не е бил с фатален край, въпреки че в момента властите разследват два смъртни случая, които може да имат връзка с епидемията. Обявяването на извънредно положение позволява на щата да предоставя допълнителни ресурси за здравните власти, както и по-бърз достъп до оборудване и материали.

Смърта на двама човека, 7-годишно дете и негов родител, предизвикаха извънредно положение и в цялото каунти Лос Анджелес. Изпълняващият длъжността директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ д-р Ричард Бесер отрече да има информация за хода на разследването в Калифорния, но въпреки това коментира, че “докато (свинският грип) се разпространява, напълно очаквам да видим смъртни случаи вследствие на това заболяване”.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обаче предупреди, че свинският грип очевидно се предава и от човек на човек – сред близките на 20 ученици, върнали се болни от Мексико, също са започнали да се появяват характерните симптоми на заболяването.

Изпълняващият длъжността ръководител на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (Centers for Disease Control and Prevention; CDC), д-р Ричард Бесър (Richard Besser) уточни, че засега 8 случая на свински грип са регистрирани в Ню Йорк, 7 в Калифорния, по 2 в Тексас и Канзас и 1 в Охайо.Училищата в засегнатите окръзи на щатите Ню Йорк, Тексас и Калифорния са затворени.

На международните летища във Франция, Великобритания, Испания, Израел, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, България, Китай, Русия, Тайван, Боливия и много други държави е започната проверка на всички пристигащи за признаци на респираторни заболявания – температура над 37,5 градуса, мускулни болки и суха кашлица. На летищата в Токио и Сеул са поставени и специални термични сензори, откриващи пътници с повишена телесна температура.
VIDEO: www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article6180082.ece

Във Великобритания тази нощ се състоя извънредно заседание на правителствения комитет “Кобра”, съобщи TIMES. По правило комитетът “Кобра” се събира само в изключителни случаи, когато е възникнала опасност за националната сигурност. Досега във Великобритания са регистрирани два сравнително леки случая на свински грип.

Австрийски представители заявиха, че са регистрирани пет предполагаеми случая за заразени със свински грип в страната, един в Северна Австрия и четири във Виена, предаде АФП. Болница в Щаер, Северна Австрия потвърди, че 28-годишна жена, която се е върнала от Мексико е поставена под карантира след като е проявила грипни симптоми. Осем души са под наблюдение и в Испания.

Още у девет жители на Шотландия са открити симптоми на свински грип, съобщи в ефира на телевизия “Скай нюз” министърът на здравеопазването Никола Стърджион. Общо в Шотландия под медицинско наблюдение се намират 23 души.

Във Франция са поставени 20 души под наблюдение, за които се предполага, че са заразени със свински грип, след като са пристигнали от Мексико и южните щати на САЩ, обявиха от френските служби по здравеопазването, цитирани от АФП. Франция силно препоръчва на гражданите си да не пътуват до Мексико, заради епидемията от свински грип в страната, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на министерството на външните работи във вторник.

Сръбското министерство на земеделието пък забрани вноса на свинско месо и живи свине от която и да е страна в света заради появилия се свински грип, предаде уебсайта на тяхното радио Б92.

Първи случай на свински грип е възможно да е регистриран в Русия, предаде сайтът на радио “Ехото на Москва”. В Москва е хоспитализирана жена с висока температура, пристигнала на летище Шереметиево от Мексико. Русия разшири своята забрана за внос на месни продукти, като включи още три американски щата, поради опасения от разпространение на свински грип, предаде АФП. Калифорния, Канзас и Тексас, като ще се включат и щатите Ню Йорк и Охайо.

Израел потвърди вторият случай на свински грип в страната, след като тестовете на човек, върнал се наскоро от Мексико и хоспитализиран с грипни симптоми е дал положителен резултат на тестовете за свински грип, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на министерството на здравеопазването на страната.

В Токио правителството също се събра на извънредно заседание, посветено на мерките да се предотврати появата на свински грип в страната. По официални данни в Мексико има 5800 японци, а в САЩ – около 375 000. При необходимост японският кабинет е готов да евакуира своите сънародници с правителствени самолети.

В Нова Зеландия са потвърдени 11 случая на заразяване със свински грип, заяви новозеландският министър на здравеопазването Тони Райал, предаде ИТАР-ТАСС. Двама души със симптоми на свинския грип са под карантина в Австралия.

В Бразилия вече е създаден извънреден щаб за предотвратяване на разпространението на болестта.

Състоянието на грипната епидемия в момента – справка Агенция Франс Прес АФП

Мексико: Епицентър на сегашната епидемия и единствената държава, където бяха потвърдени смъртни случаи в резултат на свински грип (20). За други 32-ма починали също се смята, че са се разболели с вируса. Броят предполагаемите случаи на заразяване със свински грип в страната е 1 614. Мексиканският министър на труда Хавиер Лосана заяви, че властите в страната няма да затварят промишлени предприятия поради епидемията от свински грип, предаде РИА Новости.

Държави с потвърдени заразявания: Великобритания – 2, Канада – 6 (плюс до 12 непотвърдени случаи), Испания – 1 (плюс 26 предполагаеми заразявания), САЩ – 44.

Държави с предполагаеми случаи на заразяване: Австралия – 17, Чили – 8, Колумбия – 9, Дания – 5, Франция – 1, Ирландия – 3, Израел – 1, Нова Зеландия – 66, Южна Корея – 1, Швеция – 5, Швейцария – 5.

Държави с частична или пълна забрана за внос на свинско месо и продукти: Китай, Индонезия, Ливан, Русия, Тайланд, Украйна.

Информационните агенции изтъкват факта, че във всички страни появата на симптомите на свинския грип засега се наблюдават само у хора, които са били в Мексико. Но потвърждаването, че хора предават вируса извън границите на Мексико, дава признаци, че болестта се разпространява вече не само чрез пътуващи хора от Мексико, заяви говорителят на Световната здравна организация Грегъри Хартъл в Женева, цитиран от “Уолстрийт джърнъл”.

В Люксембург на редовното заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз външните министри дискутираха и по възникналата ситуация с разпространението на вируса на т.нар. „свински грип”, съобщава сайта на централата. Еврокомисарката по здравеопазването Андруила Василиу информира за болестта и за мерките, които се взимат от страна на Европейския съюз. Беше обявено, че вирусът е заразен, бързо се разпространява и лесно преминава граници, но не се предава чрез храна. Министрите се договориха за провеждането на извънреден Съвет на министрите на здравеопазването на ЕС в края на м. април.

И спортът пострада в огнището Мексико. Всички футболни срещи от първенството на Мексико ще се играят при закрити врата до следващо нареждане заради епидемията от свински грип в страната, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на Мексиканската футболна федерация. Националната олимпиада и Параолимпиада 2009 в Мексико ще бъдат отменени по решение на Националната комисия по физкултура и спорт на страната, поради епидемията, пише в английската си версия уебсайтът на в-к “Мехико депортиво”.

Американските производители на свинско месо считат, че името на вируса, епидемията от който избухна в Мексико, се отразява на бизнеса им, което принуди американските власти да настояват за смяна на наименованието “свински грип”, съобщава агенция Ройтерс.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ В САЩ?

Някои магазини предлагат интересни маски за деца, за да ги слагат без да се оплакват. Маските стават задължителни на обществени места. Полицията в столицата на Мексико арестува търговци, които завишили цената на маските цели 25 пъти, съобщи Ройтерс. Фото: Уайърд

  • Задължително с маска на обществено място, особено кадето има мексиканци. Най-вече на аерогарата, границата с Мексико, училища, детски градини, колежи и университети навсякъде.
  • Избягвайте обществените места (кина, театри, музеи, ресторанти, спортни мероприятия и други) докато не се получи повече информаци относно развитието на епидемията.
  • МИЙТЕ СЕ РЕДОВНО!
  • Избягвайте прибори за хранене дори и в скъп ресторант.
  • Проверете си кухнята и стаите за боклук.
  • Не канете гости известно време.
  • Свинският грип не се предава на хората чрез консумацията на свинско месо, обработено термично на температура, надвишаваща 70º C.

България е изправена пред същия риск, пред който е изправена и всяка друга страна, но за момента няма директен риск от инфекции, съобщават от Здравното министерство.

Експертният съвет по надзор на заразните заболявания към Министерството на здравеопазването е одобрил няколко групи мерки, които ще вземе страната ни по отношение на свинския грип.

Улавяне и насочване към клиники, попълване на запасите с ваксини и засилен контрол по границите.

На единия терминал на летище София е поставена камера за измерване на температурата на пристигащите пътници. Ако някой е с температура по-висока от обикновеното, ще бъде прегледан от лекар. Ще започне раздаване и на информационни листовки за свинския грип сред всички пътуващи. В тази връзка ще се монтират допълнителен брой инфрачервени термовизионни камери за международните летища във Варна, Бургас и Пловдив за температурно сканиране на пътникопотока.

Няма български граждани в Мексико, които да са заболели от свински грип, каза пред BulgariCA посланика на страната ни в Мексико Сергей Мичев. Посолството ни поддържа връзка с българските граждани, които живеят в Мексико по телефона или по e-mail. В Мексико сити живеят около 200-300 български граждани, а в останалата част на страната около 500.
Във връзка с появата и разпространението на т.нар. “свински грип” дирекция “Консулски отношения” препоръчва на българските граждани, които планират пътуване за Мексиканските съединени щати или се намират на територията на страната, да се информират за симптомите на заболяването и превантивните мерки, които трябва да спазват. Необходимо е да се изпълняват всички указания на местните власти и да се спазват санитарните мерки за безопасност, оповестени от Министерството на здравеопазването на Мексико, а именно: да не се посещават обществени места като кина, театри, музеи, ресторанти, спортни мероприятия и други; при излизане и престой на обществени места да се използват предпазни маски на устата и носа; редовно миене на ръцете; избягване на контакти с лица, които не се намират в добро здравословно състояние; въздържане от използване на общи прибори за хранене, храни и други; редовно да се проветряват работните и жилищните помещения.

Допълнителна информация за ситуацията и необходимите предпазни мерки могат да бъдат получени от сайта на министерството на здравеопазването на Мексико – www.salud.gob.mx.

В случай на необходимост българските граждани, пребиваващи в Мексико, могат да се обръщат за съдействие към Посолството на Р България на телефони 01 5555 963 283 и 01 5555 963 295.

ЩО Е СВИНСКИ ГРИП?

Новият щам H1N1 например е смесица от вируси на свински, птичия и човешкия грип. Фото: Сайънс Дейли

Свинският грип е заразно остро респираторно заболяване от грипните вируси тип А. Поразилият хората в Мексико щам е H1N1, който е способен да мутира и се разпространява от човек на човек, по същия начин както и другите видове сезонен грип – посредством кашляне и кихане. 

Симптомите на свински грип при човека се са подобни на стандартните грипни вируси – висока температура и треска, отпадналост, загуба на апетит, кашлица и болно гърло. При някои от болните от свински грип се наблюдава и повръщане и диария. Специалистите посочват, че болестта се лекува успешно с помощта на разпространените антивирусни препарати Оселтамивир (Tamiflu) и Занамивир (Relenza).

Епидемията от H1N1 е опасна, тъй като грипните вируси имат възможността да се променят и мутират, затруднявайки производителите на лекарства да създадат ефективни ваксини срещу тях. Новият щам H1N1 например е смесица от вируси на свински, птичия и човешкия грип. Смесването може да предизвика равитието на щам, срещу който човекът има слаб имунитет.

КАРТА НА РАЗПРОСТАРНЕНИЕ НА ВИРУСА ПРЕЗ 2008 ГОДИНА ТУК.

1 comment for “Свински грип напада света – идва от Мексико