Наша лента отива в Кан

eastern plays

Дебютният игрален филм на режисьора Камен Калев “Източни пиеси” бе избран за основната програма на фестивала в Кан, наречена “15-дневката на режисьорите”, съобщиха от прес-офиса на компанията-разпространител на филма Мементо Филмс.

41-вото издание на престижният фестивал ще се проведе през първата половина на май от 4 до 14.

За първи път програмата е представена от легендарния кинокритик Пиер-Анри Дюло през 1968, като алтернатива на официалния конкурс и след скандалното прекратяване на фестивала от стачкуващи кинаджии.

Между имената-открития на Дюло блестят Мартин Скорсезе, Вернер Херцог, Братя Тавиани, Джордж Лукас, Спайк Лий, София Копола. Приемственик на Пиер-Анри става Оливие Пер.

“Източни пиеси” на Камен Калев започва своята история от петото издание на София Мийтингс.

Още с първата поява на филма Калев провокира интереса на селекционера на програмата Фредерик Бойе.

Миналото лято лентата на Калев е заснета в София с много нисък бюџет, като е представен в работен вариант. Не случайно програмните селекционери от Кан, Москва и Карлови Вари му обръщат сериозно внимание с намерения да го включат във фестивалните си програми.

Камен Калев изпобзва времето и се свързва с международната продуцентска и дистрибуторска компания Мементо Филмс, която купува правата за световно разпространение на филма.

Премиерата в Париж ще бъде на 17 май.

Тази година Калев ще запише трето участие на кинофестивала в Кан. Преди той се яви с късометражни филми – “Върнете заека” и “Лошият заек” (създадени в партньорство с Димитър Митовски и продуцирани от “Камера”) през 2005 и 2007.

Така Камен Калев стана първият български режисьор, и то само на който е представил три свои филма в конкурсни програми в Кан. Платформата за копродукции на фестивала в Кан – “Продюсърс Нетуърк”, ще приеме още един български проект – пълнометражният анимационен филм “Мексикански експрес” на Андрей Паунов и Борис Десподов.

За последен път България представи в тази програма “15-дневката на режисьорите” на най-важния за киноиндустрията фестивал в света филмите на Георги Дюлгеров “Лагерът” и на Николай Волев “Маргарит и Маргарита” през далечната 1990.
Ето какво пише Оливие Пер – директор на “15-дневката на режисьорите” в Кан като основна мотивация да изберат “Източни пиеси”:

Особено изненадващ и трогателен/вълнуващ, “Източни пиеси” рисува картина едновременно на няколко поколения българи, на държавата и актуалната политическа ситуация, без да изпада в нравоучителни внушения, а само като се фокусира на реално съществуващи и истински образи и на техните съкровени мечти. Един филм, който разтърсва, вибрира/трепти в едно/тон с реалността на нещата и създанията. А актьорите са просто удивителни! За нас “Източни пиеси” е едно от значителните открития в предстоящата 15-дневка на режисьорите на предстоящото издание в Кан.

Камен КалевКамен Калев завършва Националната Академия за Филмово Изкуство – Фемис, Париж.

Камен Калев е роден в Бургас през 1975 г. Завършва френската езикова гимназия в Бургас през 1994 г. Две години по-късно е приет в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” – специалност операторско майсторство. През 1998 г., Камен Калев е приет в Националната Академия за Филмово Изкуство – Фемис, Париж, която завършва успешно през 2002 г. Освен като режисьор и сценарист на няколко особено успешни късометражни филми (удостоени с престижни международни награди), Камен има зад гърба си и реализирани рекламни клипове, както и музикални видеоклипове на български изпълнители.


Николина ЯнчеваНиколина Янчева е работила в киното с режисьорите Ст.Командарев (“На изток от рая”), Явор Гърдев (“Дзифт”), Д.Митовски и Драгомир Толев.

Историята, която Камен разказва в “Източни пиеси” е особено искрена и въздействаща. Запечатал пулса на софийските улици, сценарият разкрива едно момче, което е изгубило смисъла на живота си. Между приятелите, ежедневието и градът, който диша Ицо (Христо Христов) се опитва да намери своята истина, да открие отново любовта и да усети пулса на живота… Уви, по пътя към изгубената надежда има ужасно много препъни камъни.

Любопитен е фактът, че главният герой не е професионален актьор, както и някои от останалите герои във филма. Но всички те са в особена хармония с професионалните актьори, избрани специално за филма. Една от главните роли е поверена на младия Ованес Торосян (студент в НАТФИЗ, последна година) и на завършилата актьорство при проф. Стефан Данаилов, непосредствено преди началото на снимките – Николина Янчева. Освен с Калев, Николина е работила в киното с режисьорите Ст.Командарев (“На изток от рая”), Явор Гърдев (“Дзифт”), Д.Митовски и Драгомир Толев.

На театралната сцена дебютира в сливенския театър с участието си в пиесата “Вляво от асансьора”.

Екранна подкрепа им оказват ветераните Иван Налбантов и очарователната Красимира Демирева “А сега накъде”, “А днес накъде”), която впечатлява зрителите в ключови епизоди. В актьорския състав има и чуждо присъствие в лицето на турските актьори – Саадет Исил Аксой, позната ни от филма “Яйце”, Хатиџе Аслан от “Три маймуни” и Керем Атабейоглу.

Афиш