“Богът на кавала” Теодосий Спасов и певицата Татяна Сърбинска стоплиха Лос Анджелес


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /homepages/15/d773826627/htdocs/_root/www/bulgarica.com/wp-content/plugins/wordpress-flickr-manager/FlickrManager.php on line 358

Теодосий и Сърбинска в След като изнесе три чудесни концерта за българските общности в Сан Диего, Финикс и Лас Вегас, “Богът на кавала” Теодосий Спасов прибави още музиканти и певицата Татяна Сърбинска и стопли сърцата на българите и в Лос Анджелес.

Участието в Ел Ей е част от турнето на уникалният музикант в Съединените Щати.

Само броени дни преди да стартира в САЩ виртуозният кавалджия във вълшебно джаз-трио разтресе музикалната столица на Европа, като откри VI-ия Фестивал за Балкански Джаз във Виена – Balkan Fever – с концерт на сцената, на която традиционно свири световноизвестната Виенска филхармония.

Стотици българи в залата в Ел Ей ставаха на крака да аплодират изпълненията на “кавал-майстора” и имаха възможноста да изживеят удоволствието от уникалната музика.

Кръшно хоро извиха нашите сънародници из цялата зала.

Кръшно хоро извиха нашите сънародници из цялата зала.Възрастовата граница бе “силно” занижена и завишена. От 6-годишни деца до 80-годишни родолюбиви нашенци. На първите редове беше и Бай Асен “дядото” на Том Хенкс, бащата на родената в Ел Ей съпруга американската актриса Рита Уилсън (Маргарита Ибрахимова). Официални лица също не липсваха. Бившата солистка на ансамбъл “Пирин” Татяна Сърбинска се включи два пъти с есенцията на фолклора.

Най-добрият кавал в света и най-добрият глас в САЩ направиха и няколко дуета с които взривиха публиката. Освен Сърбинска в “Столицата на световния ентъртеймънт” към групата “Theodosii Spassov Folk Project” се включи и китаристът сърбинът Мирослав Тадич, който придаде Балкански привкус на събитието, а по-рано Миро партнира на Теодосий на 1 април т.г. във Виенската опера.

Един час преди концерта в допълнителна зала бе отворена фото-изложба на Свтлозар Данчев (Свечо), под надслов “Исторически места и пейзажи от България”, където бяха изложени 33 фотоса.

Бе даден и специален коктейл послучай 100-годишнината от обявяването на Независимоста на България, представен от Генералното консулство на България в Лос Анджелес.

Теодосий и Татяна бяха така любезни да дадат първото си интервю за медиите в САЩ, ексклузивно за ОБЗОР и BulgariCA, кокато и по време на турнето си в САЩ, което свърши след концерта в Лос Анджелес.

Всички емигранти са се променили към по-добро! Сега всички ми изглеждат по-свободни, по-истински. Теодосий Спасов

Фолклор със забежкиЕвгени Веселинов: Здравей, Теодосий. Добре дошъл в Лос Анджелес! Страхотен успех в досегашните ти концерти в САЩ. Тук се вие хоро! Като че ли отдавна не си идвал. Това са първите ти концерти насочени предимно за българи. Как е?
Теодосий Спасов: Здравей, Евгени. Особено ми е приятно да разговарям с българска медия в Америка. Да, много съм доволен от турнето до тук. Хората са изумителни, много весели, много настроение. Страхотно! Като ги видях тук да завъртат хорото, много ми стана приятно! Трудно мога да ти опиша това чувство.
Знаеш ли, какво е да дойдеш от България на хиляди километри и да видиш българи да ти се радват, да танцуват и да пеят с теб?
В Лас Вегас, продължихме до сутринта. Никой не ни е карал – само се случи.
Във Финикс страшно ниво – видях и хора да плачат.
В Сан Диего беше също много приятно. Видях и мои познати хора на изкуството. Имаше цели семейства, което ми даваше допълнителен стимул.

Евгени Веселинов: Звучиш все едно за първи път си в САЩ? В Лос Анджелес?
Теодосий Спасов: Ти ми напомни нещо, явно следиш какво правя. Да, от цели 7 години не бях идвал в САЩ.
И другото е истина – никога не бях свирил за българските общности в Америка.
В Ел Ей – не. Идвах в Бевърли Хилс през 90-те; тогава свирех с една група на гръцки музикант.

Евгени Веселинов: Имаш специални поздрави от джаз-легендата Милчо Левиев, който живее тук, но отсъства от САЩ. Знам, че той е един от откривателите ти за джаза.
В предварителният разговор изнесе ново понятие за мен в музиката. Може ли да ни кажеш малко повече?
Теодосий Спасов: Благодаря! Милчо е много голям.
Фолклор със забежки. Да точно така – забежки. Всъщност това име идва от един шведски продуцент. Казва ми: “Теодосий, искам да си направиш програма от вашият фолклор, ама не точно. Да има и друг цвят!” И аз седнах и го измислих. Така се получи и проекта, и името на групата “Теодосий Спасов Фолк Проджект” (“Theodosii Spassov Folk Project”).
В САЩ върви учудващо добре, особено с тези велики музиканти, с които идвам. Разбира се, в Световната столица на ентъртеймънта, както го наричат Ел Ей, имаше и нови уникални неща. Тук пропя певица с мен и групата, и то прекрасна – Татяна Сърбинска. Знаеш, че Татяна беше солистка на ансамбъл “Пирин”, сега живее в САЩ. Тя сега се включи в турнето, в другите градове и щати не беше с нас.
Освен това участва и световен китарист от Сърбия. Та забежките са много качествени. Мирослав Тадич, човекът, с когото свирихме на 1 април във Виенската опера.
Евгени, ти явно следиш изявите.
Програмата ни е от девствен фолклор до най-висока класа джаз мотиви.
Виждаш, че и аз пея, макар че не ми вярваше преди концерта.
Докато ни разрешиха – свирихме. Не правихме антракт! Умората е толкова приятна, че не ми се мисли за почивка.

Евгени Веселинов: Какви са впечатленията ти от българите в САЩ?
Теодосий Спасов: Нивото на мислене се е сменило. Хората са се променили. Всички – и млади, и стари емигранти. Това не са онези невъзвращенци преди години. И тогава съм свирил зад граница. Сега всички ми изглеждат по-свободни, по-истински. Хората са много по-освободени. Някак си, се чувстват по-комфортно. По-свободни. Не се притесняват, не си мислят за тайни служби и агенти. Емигрантите сега са се променили към по-добро. Няма политически емигранти, даже бих казал, че няма емигранти. Като че ли това вече са хора, които просто са сменили само местоживеенето, не че са избягали от нещо. Това ми дава и друга надежда, че някога ще се върнат в България с голям опит в работата, и в живота и ще направят страната ни да изглежда по-добре. Това ме прави и мен по-спокоен, да се чувствам по-комфортно. По-лесно свиря и пея. По-добре върви музиката ми. Сигурен съм, че никога няма да забравя това турне. А ме чакат още няколко голями концерта за българите из Америка.

Евгени Веселинов: Нещо за финал на хубавата вечер?
Теодосий Спасов: Да не свършва празника! Дано сме помогнали на българите тук да се чувстват по-добре!
Пожелания винаги е имало. Модерно е да се казва мечти и сбъдване. Това, което аз искам да са почувствали хората тук е надеждата за още по-добър живот и самочувствие. Дано да върви по-лесно животът им. Моята музика да им помогнала да се отпуснат, да релаксират и да са готови утре за още по-добро. Преди концерта ти обещах, да направя така, че да не мислят за нищо. Дано се е случило!

Евгени Веселинов: Благодаря от сърце, Теодосий!
Теодосий Спасов: Аз също. Радвам се, че мога да кажа нещо за сънародниците си!

За да имаме една “Малка България”! Сега ми е много вълнуващо, някак си все едно се връщам в България. Татяна Сърбинска

Теодосий Спасов и Татяна Сърбинска - отново заедно на сцената една година по-късно, този път в САЩ, а идеята се родила в България на съвместен концертЕвгени Веселинов: Здравей, Татяна. Добре дошла в Лос Анджелес!
Татяна Сърбинска: Здравей, Евгени!

Евгени Веселинов: Ще попитам и теб, както преди това Теодосий. Като че ли, това са първите ти концерти насочени предимно за българи. С Теодосий? В Ел Ей?
Татяна Сърбинска: Да така е. За първи път въобще съм на турне с Теодосий Спасов. Идеята се роди преди една година в България. Тогава правихме съвместен концерт в зала “България” в София. Харесахме се много, както професионално, така и като комбинация в програмата. Той е невероятен музикален талант. Така решихме да направим нещо и тук в Щатите. Аз живея от доста време тук. В Лос Анджелес идвам за трети път и за първи пях пред предимно българска публика. Много се вълнувах! За първи път тук бях през 1980 година, когато пристигнах като солистка на ансамбъл “Пирин”. През 1993 година правих концерт само за американска публика. Сега ми е много вълнуващо, някак си все едно се връщам в България. Това бе първият ми концерт за българи.

Евгени Веселинов: За финал?
Татяна Сърбинска: Искам да няма граници за българите! В САЩ и по света! Аз знам какво е да живееш тук, толкова години си дадох в Америка. Но българското ме е крепяло. Давах българско на американците (бел.ред. Татяна Сърбинска има училище за българска музика). Това ме крепееше – родното. Това е невероятен късмет, да можеш да си българин в Америка и американец в България! Но, някак си друго е – българска музика с българи, особено в Щатите! За да имаме една “Малка България”!

Евгени Веселинов: Благодаря, Татяна!
Татяна Сърбинска: И аз благодаря!

За тях

Теодосиий Спасов

Теодосиий СпасовТеодосий Спасов е роден на 4 Март 1961 година в Исперих. След школото в Котел бъдещият гений е приет в средното музикално училище в Пловдив, където открива нови, невероятни възможности на класическия народен инструмент кавал.
Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика.
Теодосий е един от най-талантливите съвременни музиканти. С дървената си овчарска флейта с осем дупки отдавна прави фурор по сцените на Европа, Азия, Австралия, Канада, САЩ. Автор е на 15-тина албума. Участвал е в проекти на филмовите композитори Енио Мориконе и Карлос Силиото.
Авторитетното сп. “Нюзуик” го определя за един от най-талантливите източноевропейски музиканти. Джазменът Милчо Левиев пък го нарече “Кавалджия на планетата”. В рубриката си “най-доброто от Изтока” е отбелязано: “Спасов създава нов музикален жанр.”
Освен концертните си изяви, участва в записи за филми, театрални спектакли. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), “Музикант на годината” (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации.

Татяна Сърбинска

Татяна СърбинскаТатяна Сърбинска е родена в село, сега град Рила. Завършва пловдивската академия за музика, танци и изобразително изкуство. Била е солистка на прочутия ансамбъл “Пирин”, с който пее в зали като Ла Скала, Ковънт Гардън, Карнеги хол, Кенеди център.Един ден, в началото на април 1991 г., тя пристига в Бостън само с един куфар, без да знае нито една английска дума. Тогава не би повярвала, че от една временна покана за работа в компанията “Фестивал на светлината и песента” на Анабел Гранц и участие в ежегодния фолклорен фестивал, организиран в Нова Англия, може да стигне до уважаван преподавател в четири престижни университета – Бостънската консерватория, университетите в Бостън, Мериленд и Нова Англия. Създава и ръководи три формации “Славея”, “Здравец” и “Диви жени”, които интерпретират само българска народна музика. Носителка е на наградата Уоми – Вашингтон за световен музикален вокалист на 2004.Тази престижна награда се връчва от Международно жури, след като са номинирани много имена и националности от артистичния свят.

Мирослав Тадич

Мирослав Тадич (дясно)

Teodosii Spassov Folk Project Band

Teodosii Spassov Folk Project Band

Пейо Пеев (гадулка), двукратен носител на наградата “Златна гъдулка”
Иван Георгиев (гайда), “Мистерия на Българските гласове”
Генадий Рашков (тъпан), национален ансамбъл “Филип Кутев”
Петър Миланов (китара, тамбура), национален ансамбъл “Филип Кутев”

Фотогалерия

4 comments for ““Богът на кавала” Теодосий Спасов и певицата Татяна Сърбинска стоплиха Лос Анджелес

 1. zack
  04/22/2009 at 15:47

  Страхотно интервю! Браво!
  Теодосий направи великолепен концерт в Сан Диего! Виртуозност, духовност и човещина се събраха в едно. Незабравими часове!
  Всеки един от музикантите бе “теодосий” на инструмента си. 🙂
  Доскоро!

  З

 2. 07/01/2009 at 02:46

  Благодаря,Евгени за тези споделени магии с българите в България, сътворени в “Другата, малката България” в Лос Анджелис, от великолепните творци Теодосий и Татяна!
  Имам лични впечатления от съвместна работа с двамата – наистина е магия, когато към музиката и песента се прибави и Българското Слово!
  Теодосий Спасов е ученик на моя чичо – големият каварджия и педагог Стоян Чобанов, един от създателите на Котелското училище за народни песни и танци и на братовчед ми – Огнян Чобанов – класен ръководител на Теодосий в Котел.Самата аз имах удоволствието да участвам в концерт на общата ни приятелка Ваня Костова, в който гениалният кавалджия виртуозно и неподражаемо импровизира върху моите стихове. Залата беше магьосана – просто бе видимо как енергийните нишки на Слово и Музика се преплитат и превръщат в магия, която очарова и вълнува, хваща сърцето и припомня какво е усещането ДА СИ БЪЛГАРИН!
  А спектакълът ми “Жива памет” с участието на Ансамбъл “ПИРИН” под ръководството на проф. Кирил Стефанов бе също едно незабравимо и изключително преживяване, един апотеоз на БЪРГАРЩИНАТА!
  Ще съм наистина щастлива, ако и българите в САЩ могат да станат съпричастни на това, което повече от 25 години правя в България: музикално-поетични спектакли – ЖИВИ КНИГИ. Това са Еньови китки от поетично Слово и автентични народни песни от всички краища на България, които звучат от сцената в мое авторско изпълнение.А когато в спектаклите се включват и такиве изпълнители като Теодосий, Яна Рупкина, Валя Балканска,професионални и самодейни ансамбли от България – не можеш да не се усетиш ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!Поне такива са многобройните отзиви за изнесените досега повече от 650 различни спектакъла.
  Поздравявам българите в Лос Анджелис и САЩ с това стихотворение.И дай, Боже, всеки от тях да се усети “жива пътечка към безсмъртната Душа на БЪЛГАРИЯ”!

  „С България в сърцето”

  „Излел е Дельо хайдутин,
  хайдутин – енкесаджие
  с Домбровци и Караджовци…”

  Запявам песента. Възкръсват
  през тъмни векове опазени,
  на пазвата – шевици пъстри,
  на кръста – сребърни чапразите..
  А под невестинската риза
  се шмугва палав вятърът-южняк,
  щом с хурка и къделя слизам
  в спомена за родов корен пак.
  Вървя по сънени баири
  през биле самодивско и пелин,
  а плитките ми змийки се извиват
  и гънат край сукмана модро-син.
  Балканът люшва песента ми.
  Над селото гори в потаен час
  светулков огън над имане…
  Пресегна ли се, сребърния тас –
  валчестата месечина мога
  да взема от небето на шега
  и до насита в късна доба,
  да пия чиста букова вода
  и вредом да поръся всичко:
  родитба щедра да се наспори!
  Под лунните хармани жички
  разточват гласовитите щурци;
  жарава звездна се разпаля
  в огнището на лятното небе,
  доде в Лешнака гребен ален
  петелът-слънце с песен подаде!

  В магични песни слънчев Райко свети –
  с алтън-пауново перо гори…
  Потъва кираджия сред морето
  и рони месечинката сълзи…
  В Родопа, Странджа, Пирин и Балкана
  литват на възбог сокол-орлици:
  на юнаци с девет люти рани,
  в клюнове да донесат водица.
  От хорото грабнал баш момата,
  Змей-Горянин тежка сватба прави.
  Врекъл се – курбан за Свободата,
  с либето, комита се прощава….


  Родината в шевици пъстри грее
  с най-сочни и магични цветове!
  Душата ми огнище е и в нея –
  все огъня си Паметта кладе:
  да не угасват спомени за корен,
  за Род и Вяра, майчина сълза…
  С България в сърцето, мили Боже,
  пътечката си с песен ще вървя!

  Как пее БЪЛГАРКАТА – славей същи!
  Възкръсват спомени за бащин кът,
  за стряхата на дядовата къща…
  Там щъркелите вече не гнездят,
  че няма кой огнище да запали
  от пусти гурбетчийски ветрове…
  И старци не останаха да жалят,
  да плачат скритом и очакват все –
  далечните им рожби да се върнат,
  за ден – открай света, през океана;
  с треперещи ръце да ги прегърнат
  и внучета да друснат на коляно…
  Днес няма го на картата селцето…
  В дворовете до пояс щир расте,
  из къщите върлуват ветровете
  и люшкат порти – скършени ръце,
  на свидна челяд до гнездо далечно,
  хабер по облаците да изпратят
  да помнят род и корен – вечно;
  пътечки да са живи към България!

  1980г.В.Търново -2008г.София

  Из поетичната книга и едноименния спектакъл:
  „Пътеки към душата на България”
  С уважение и обич, за всичко, което правиш за Българското:
  Тоня Борисова
  с.Люти дол, Община Мездра, България

 3. 07/06/2009 at 18:38

  Hi! I like your srticle and I would like very much to read some more information on this issue. Will you post some more?